El passat 23 de setembre, a Alcover, l'empresa Catalana de Tractament d'Olis Residuals (Cator) va patir un incident que va provocar un núvol tòxic de productes inflamables. La fuita es va produir de nit, al voltant de la mitjanit, i no va ser fins a la matinada del dilluns que es va activar el pla d'alerta que recomanava el confinament dels veïns a les seves cases. Ahir, 5 d'octubre, la CUP Alcover va realitzar una sessió informativa i participativa a Ca Cosme per parlar d'aquests fets i informar sobre la història de Cator al municipi. Jaume Camps, regidor de CUP Alcover, i Marc Caparó, membre de la CUP que forma part de la comissió de seguiment que es realitza periòdicament amb Cator, han sigut els encarregats d'explicar els diferents punts als assistents.
Reunions periòdiques amb Cator
Són dues les reunions de seguiment que es realitzen anualment des que es va crear la comissió l'any 2000. Segons Marc Caparó, però, aquesta comissió no ha servit de gaire, són divuit anys de reunions en què l'empresa mostra dades sobre les queixes de males olors al poble (segons els informes, les queixes han anat disminuint amb els anys). No obstant això, sembla que la problemàtica se centra al voltant de les pudors i els seus efectes socials, i no es tracta la qüestió de la contaminació de l'aire (que amb molta o poca pudor segueix sent una realitat).
Existeix un aplicatiu que permet als veïns d'Alcover enviar un avís a l'empresa en el moment en què es percebin males olors. Aquest sistema, però, no satisfà als ciutadans. L'empresa només rep l'alerta si dues persones emeten una queixa en la mateixa zona en un període de 30 minuts des de la primera queixa. És en aquests casos en què Cator intenta solucionar el problema. Les mancances d'aquest sistema, a priori, són dues: per una banda, la solució és quelcom temporal i circumstancial. Es busca que aquella zona determinada deixi de rebre els vapors de la fàbrica en aquell moment del dia, però l'emissió de productes a l'aire segueix en altres hores del dia, com a la nit, en què les males olors passen més desapercebudes. D'altra banda, només els veïns d'Alcover tenen accés a aquest sistema de queixa, quan és ben sabut que altres municipis com el Morell també es veuen afectats per les accions de l'empresa.
Les problemàtiques de la fuita del 24 de setembre
Caparó ha volgut remarcar que la fuita del passat 24 de setembre no va ser un gran accident amb elevada perillositat pels veïns. No obstant això, els successos d'aquell dia van mostrar diverses mancances que podrien haver sigut desastrosos en un altre cas. L'accident va ser detectat per l'empresa durant la nit del 23 de setembre i els treballadors van començar a treballar per solucionar-lo ràpidament, però no és excusable que entre que es detecta l'accident i es truca al 112 passi un lapse d'una hora.
A les 24.00 hores, protecció civil posa en marxa en pla d'alerta i recomana el confinament dels veïns als seus habitatges per qüestió de precaució. El problema en aquest cas són els mitjans amb els quals es transmet l'alerta: un missatge de Twitter i una nota de premsa. Tot i que aquestes vies semblen insuficients en qualsevol cas, s'ha de valorar que l'avís arriba de matinada, durant un diumenge. Gran part de la població no el va rebre i va haver d'adonar-se'n l'endemà. L'alcalde assegura que al municipi hi ha dos altaveus de la protecció civil, però no es van fer servir en aquest cas. La tardança a avisar al 112 i la manca de mitjans eficaços per avisar la població van causar alguns mals de gola i problemes de veu l'endemà. En una altra situació, però, podria haver sigut pitjor.