Són dies complicats per a l’amor. Enmig de la crisi sanitària del coronavirus, és difícil celebrar una festa de prometatge o un casament en els paràmetres habituals i amb tots els requisits. A més, les restriccions imposades per evitar les aglomeracions en l’Estat d'Alarma impossibiliten organitzar una cerimònia en condicions. Davant d'aquesta situació, molts nuvis han hagut de fer-se a la idea que enguany hauran de renunciar al seu casament i que s’alterarà la planificació que han treballat amb il·lusió durant tants mesos. En aquest sentit, damunt de la taula tenen dues opcions doloroses que cal valorar amb tota la calma possible tenint en compte el més incert de tots els escenaris.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
La primera opció és posposar la festa fins passat l’estiu, amb l’esperança que després dels mesos de calor la situació sanitària hagi millorat fins al punt de poder celebrar l’esdeveniment tal com s’havia plantejat en un principi. Així, les empreses i proveïdors encarregats de fer-ho possible també aconsegueixen més marge de temps per a adaptar-se a les noves condicions sanitàries i buscar plans B per a allò que no ha sortit tal com els nuvis desitjaven. Per altra banda, la segona opció és la més radical. Es tracta d’anul·lar la boda en funció del que ja s’ha contractat i del que permeten les clàusules dels acords amb les empreses. Això comporta diversos riscos afegits, com que es pugui perdre la paga i senyal que s’hagi fet en diferents sentits i la possibilitat de no trobar una nova data que supleixi la que ja es tenia.
«Sense data per no assumir riscos»
La Sílvia i l’Enric, per exemple, viuen a Tarragona i s’havien de casar el 28 de març passat, tot just dues setmanes després de decretar-se el confinament. Asseguren que davant de la situació d’emergència que es precipitava, «vam reaccionar ràpid i en poc més de 48 hores vam haver de cancel·lar una festa pensada durant prop de 12 mesos per a més de 150 persones». També expliquen que, tot i les circumstàncies i la profunda tristor que els ha provocat haver de suspendre el seu casament, s’han trobat que tots els agents implicats en l’esdeveniment, des dels convidats a les empreses, «han mostrat una comprensió total i ens han donat moltes facilitats per buscar una nova data per a la celebració, sense cap conseqüència econòmica per a nosaltres».
No obstant això, davant la incertesa de com evolucionarà la pandèmia i la incidència que pot tenir en les celebracions col·lectives a curt termini, la parella tarragonina no s’ha volgut aventurar a posar una nova data a l’enllaç i assegura que «ens casarem quan ho podem fer tal com ho havíem planificat, amb totes les garanties per als convidats i amb la total certesa que no hi haurà cap risc, ja que volem gaudir del nostre dia d’una forma única i especial».
Saturació en el sector a causa de les cancel·lacions
El cert és que els canvis forçats d’última hora han comportat que moltes empreses i professionals de l’àmbit d'organització d'esdeveniments aquests dies es trobin totalment saturats, pel fet que el teletreball que estan duent a terme es basi en la cancel·lació o modificació dels casaments que tenien contractats. «Una boda es comença a organitzar amb molt de temps d’antelació i quadrar una nova data en un termini relativament curt, i sense renunciar a cap detall del que es tenia previst, és molt complicat», explica la propietària d’HM Bodes i Events.
L’empresària argumenta a Tarragona Digital que des de fa dies ha hagut de reorganitzar els esdeveniment que tenia previstos per a aquesta primavera, que són més d’una desena, tot just quan començava la temporada forta de casaments, que es centra en els mesos d’abril, maig i juny. «Tenia programat un casament el 21 de març que ha quedat aplaçat per al mes de setembre, i d’altres parelles amb cerimònies concertades per als mesos de juny i juliol m’han demanat l’opinió sobre si posposar-les ja o no». També assenyala que canviar una festa de data suposa cancel·lar a poques setmanes vista el servei de càtering, el fotògraf, la floristeria, l'animació, la música, etc. cosa que perjudica greument tot l’engranatge que s’ha posat en funcionament.
Risc de col·lapse a partir de setembre
Sembla que molts casaments dels primers sis mesos de 2020 s’han posposat per a altres dates a partir de setembre, ja que moltes parelles no han volgut renunciar a casar-se dins d’aquest mateix any. Això ha comportat un problema afegit en el sector de la restauració, per exemple, ja que la majoria d’espais que poden acollir des de la mateixa cerimònia en els seus jardins, a l’aperitiu, el banquet nupcial i la festa de després, ara mateix no tenen capacitat per albergar un volum d’esdeveniments tan considerable en una franja temporal limitada.
Precisament en aquesta línia, des de L'Orangerie de Clos Barenys, es mostra força preocupació per l’escenari que s’albira per als últims mesos de l’any. S’assegura que la majoria de les celebracions s’han hagut d’encabir en l'últim trimestre del l'any, que canviarà el seu format i «aquest fet ha provocat un desajustament molt important en el calendari de treball del negoci». No obstant això, i malgrat les circumstàncies contràries per a totes les parts, «des del sector de l’hostaleria s’està intentant facilitar la conciliació i el trasllat de dates als clients, amb la voluntat de reinventar-nos i poder suplir les contrarietats que hem patit d'una forma tan sobtada», afirmen des del restaurant vila-secà.
Bodes en format reduït per salvar els obstacles
D’aquí a un any, el primer de maig de 2021 la Mireia i l’Òscar contrauran matrimoni en un bonic santuari modernista de l’Alt Camp. Tot i que encara ha de ploure molt, expliquen que tenen molt avançats els preparatius i confien que la crisi sanitària del coronavirus s’hagi resolt abans de la data. No obstant això, «com que no sabem si d’aquí un any encara hi haurà mesures sanitàries, hem valorat la possibilitat de reduir dràsticament la llista d’invitats a la boda, amb la voluntat de poder complir amb les distàncies que ara es recomanen», expliquen.
De fet, segons els empresaris del sector, aquesta serà una tendència que en els propers mesos anirà a l’alça en les celebracions d’aquest tipus, i en molts casos els casaments ja no tornaran a ser com els d’abans. Per una banda, hi haurà menys petons, abraçades i mostres d’afecte i, per l’altra, es minvarà considerablement el nombre d’assistents a l’enllaç, que es basarà en els familiars més directes, les amistats properes i es prescindirà de les invitacions per compromisos laborals o socials.
Les llunes de mel en l’aire
Per últim, passada la festa de celebració en el millor dels casos, la lluna de mel i el típic viatge després de les noces és un altre cavall de batalla que els nuvis han d’assumir. Amb un panorama del tot desolador pel que fa al turisme a nivell mundial, sense vols internacionals i amb la majoria de països amb els hotels clausurats, es fa difícil pensar en realitzar unes vacances idíl·liques sense cap contratemps.
L’Òscar i la Mireia, els núvis d'abans, expliquen a la nostra redacció que fa algunes setmanes van iniciar les converses amb una agència de viatges per tal de concretar la seva estada a Punta Cana, la destinació escollida per marxar dues setmanes després del seu enllaç. No obstant això, ells són prudents i asseguren que davant la incertesa i l’evolució desigual que té la pandèmia en els diferents països «hem decidit paralitzar la preparació del viatge i tampoc hem volgut fixar cap data concreta, ja que el nostre objectiu és viatjar amb totes les garanties i sense assumir cap risc ni cap cancel·lació».