Barcelona està a punt de sofrir un col·lapse de cossos al seu únic crematori de la ciutat. El digital ‘El Español’ ha conversat amb un operari funerari de Barcelona. «Un forn crematori tarda entre dues hores i mitja i tres hores a incinerar un cadàver, depenent del forn, el volum de la persona… », afirma.
La capital catalana es troba només amb un crematori -que conté dos forns- per a més de 1.600.00 habitants de la ciutat comtal. Fins a l’any passat tenia tres al municipi, però l’últim es va tancar fa poc més d’un mes per incomplir la normativa urgent en matèria d’emissions.
El crematori de Montjuïc només podria cremar 16 cossos
Seguint la informació compartida per l’operari funerari de Barcelona, els seus forns podrien ocupar-se només de 7 o 8 persones cadascú en l’hipotètic cas que treballessin les 24 hores del dia- quelcom encara no està succeint. Els dos forns podrien cremar uns 16 cossos de mitjana al dia, una xifra molt allunyada de la tragèdia que ja està sacsejant la capital catalana i que preveu un empitjorament en els pròxims dies.
A finals de 2019, l’Ajuntament de Barcelona encapçalat per Ada Colau va ordenar el tancament del Crematori de Collserola. Aquest comptava amb tres forns, els quals serien de gran utilitat en aquest moment on la ciutat comtal està marcant un gran nombre de defuncions arran el coronavirus.
Els operaris crematoris de la ciutat ja van advertir el passat gener de la falta de forns crematoris a la ciutat. Això va ser molt abans que es detectés el primer cas de Sars-Cov-2 a l’estat espanyol. «Abans teníem un altre, però el van tancar per temes del medi ambient», assegura la font a ‘El Español’.
L'únic crematori operatiu tampoc compleix les normatives del medi ambient
El factor sorpresa d’aquesta decisió de tancar el Crematori de Collserola és que el que resisteix a Montjuïc tampoc compleix la normativa vigent en matèria d’emissions. Una qüestió que els ciutadans barcelonins no acaben d’entendre. «Estan saturats ja i encara no ha començat el punt fort. En aquest moment, la gent ja no s’emporta les cendres dels seus familiars morts. Els hi donen una mena de cupó amb un codi perquè puguin passar a recollir-les quan hàgim superat l’estat d’alarma», afirma l'operari.
Des d'Asfuncat (Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya) creuen que la solució es troba en el desplaçament de cadàvers en tot el territori català. «En total hi ha 60 forns crematoris a tota Catalunya i 39 a la província de Barcelona. Gairebé totes les ciutats importants tenen un: Sabadell, Vic, Tarragona....».
Ni els 60 crematoris catalans donarien a bast amb els cossos
«Si s’arriba a la situació que se saturi el de Barcelona, la solució serà traslladar els cossos a crematoris de totes parts del territori català, en funció de la càrrega que estiguin suportant i de la proximitat geogràfica» ha assegurat Josep Maria Mons, portaveu de l’associació, a ‘El Español’.
Si els 60 crematoris de Catalunya funcionessin les 24 hores del dia, podrien cremar un total de 480 persones a tot el territori català. Aquestes xifres continuarien sent insuficients per abastir les defuncions que podria provocar el CoVid-19, a més d'aquelles causades per raons naturals o altres malalties.