Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pilar Palomero en el moment de rebre el Goya a la millor direcció novell per la producció catalana 'Las niñas'

La producció catalana 'Las niñas', gran triomfadora dels Premis Goya més atípics

El madrileny Salvador Calvo rep l'estatueta a la millor direcció per 'Adú' i 'Akelarre' s'imposa en les categories tècniques

Pilar Palomero en el moment de rebre el Goya a la millor direcció novell per la producció catalana 'Las niñas'
La directora Pilar Palomero va rebre el premi a millor direcció novell per la producció catalana 'Las niñas'. | ACN

La producció catalana 'Las niñas' ha fet bons els pronòstics i ha brillat amb llum pròpia als Goya més atípics, amb els premis a millor pel·lícula, direcció novell, guió original i direcció de fotografia. 'Adú' ha rebut el segon gran premi de la nit, amb l'estatueta a millor direcció per Salvador Calvo, a més de la de so, direcció de producció i actor revelació per Adam Nourou.

'Akelarre' s'ha fet un lloc entre els premis tècnics, amb el de millor vestuari, maquillatge i perruqueria, efectes especials, música i direcció artística. Patricia López Arnaiz s'ha emportat el guardó a millor actriu protagonista per 'Ane', un film dirigit per David P. Sañudo que també ha guanyat el d'actriu revelació per Jone Laspiur, i a millor guió adaptat.

Mario Casas s'imposa a David Verdaguer com a millor actor

L'òpera prima de Pilar Palomero, que s'endinsa en l'entrada a l'adolescència d'un grup de nenes a l'Espanya dels 90, broda així una setmana d'èxits, que va encetar erigint-se com a guanyadora als Premis Feroz de la crítica. Aquest drama de denúncia contra l'educació religiosa i que qüestiona els prejudicis a les mares solteres, ja va guanyar a l'agost la Biznaga d'Or al Festival de Màlaga.

Mario Casas s'ha emportat el Goya pel seu paper a 'No matarás', del català David Victori, imposant-se a David Verdaguer, Javier Cámara i Ernesto Alteiro. Alberto San Juan s'ha erigit amb el Goya a millor actor de repartiment per 'Sentimental', de Cesc Gay. Per la seva banda la comèdia de coproducció catalana d'Icíar Bollaín 'La boda de Rosa', que també partia com a favorita, s'ha hagut de conformar amb dos guardons, el de millor cançó original i millor actriu de repartiment per Nathalie Poza.

'My mexican bretzel' no ha pogut recollir cap dels dos guardons als quals aspirava —direcció novell i millor documental—, una categoria que s'ha endut 'El año del descubrimiento'. La coproducció catalana de Luis López Carrasco també ha rebut el premi a millor muntatge.

Cerimònia amb protagonisme telemàtic

La gala, marcada per una crisi sanitària que ha posat entre les cordes la indústria cinematogràfica, ha estat dirigida i presentada per Antonio Banderas i María Casado al Teatre del Soho CaixaBank de Màlaga. S'ha imposat el format híbrid i, durant dues hores i mitja, ha combinat les càmeres al plató amb les connexions als domicilis particulars dels nominats. Només s'han desplaçat fins al teatre els presentadors, l'actriu Ángela Molina, Goya d'Honor, els encarregats de lliurar els premis i els artistes i tècnics que han fet possible l'acte.

La cerimònia ha començat amb un minut de silenci en senyal de respecte a les víctimes de la pandèmia, un homenatge que s'ha repetit durant el tradicional 'In Memoriam', on han aparegut Montserrat Carulla o Carme Contreras, però amb l'absència de Rosa Maria Sardà, que així ho va demanar a l'Acadèmia del cinema espanyol. La gala ha comptat, entre d'altres, amb les actuacions de Nathy Peluso versionant 'La violetera', Vanesa Martín i Aitana. L'últim dels Goya, el de millor pel·lícula, l'ha lliurat una infermera.

Al final de la gala també s'ha anunciat que València acollirà l'edició de l'any que ve.

Polèmica per comentaris sexistes a Facebook Live de RTVE

El punt polèmic de la nit es va produir durant la retransmissió de la catifa vermella prèvia als Goya que RTVE emetia per Facebook Live, en què es van colar comentaris sexistes sobre algunes de les dones que hi desfilaven.

És el cas, per exemple, de Marta Nieto, així com el de Nathy Peluso, a qui unes veus sense determinar propicien tota mena d'insults sexistes i masclistes, així com qualificatius sobre el seu aspecte físic.