Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un metge preparant una vacuna de Covid-19.

Ho confirma un estudi: Un producte higiènic frena la capacitat d'infecció de la Covid

Un element químic present en molts antisèptics bucals és capaç de reduir i frenar la capacitat d'infecció del coronavirus

Un element químic utilitzat en alguns antisèptics bucals és una eina de prevenció contra la Covid-19. En concret, el clorur de cetilpiridini, un antisèptic que mata bacteris i altres microorganismes i que és present en molts col·lutoris, redueix més de mil vegades la capacitat d'infecció de la variant britànica del coronavirus. Així ho demostren uns estudis realitzats en cèl·lules al laboratori del grup PISTA d'IrsiCaixa, en què ha col·laborat el grup Dentaid Research Center.

Els investigadors apunten que el CPC podria inutilitzar qualsevol variant de la Covid-19

Els resultats demostren que l'acció antiviral del clorur de cetilpiridini —abreviat com CPC— es produeix gràcies a la seva capacitat per trencar la membrana del virus i evitar que entri a les cèl·lules. De fet, segons els investigadors, el CPC seria efectiu davant de qualsevol variant del coronvarius. A més, els resultats aporten llum a l'assaig en humans coordinat per la Fundació Lluita contra la Sida, que avalua si el mateix element químic és capaç de disminuir la càrrega viral de la malaltia en humans.

L'estudi amplia els resultats d'un d'anterior, que va identificar que era el clorur de cetilpiridini i no un altre component del col·lutori el responsable de reduir la capacitat infecciosa del SARS-CoV-2. Els resultats del nou estudi fan un pas més que el primer, ja que durant l'experiment s'ha inclòs saliva humana esterilitzada. Això permet confirmar que el col·lutori amb CPC no perd eficàcia en un ambient similar al de la cavitat bucal.

Dos minuts de gàrgares podrien disminuir l'efectivitat del virus un cop contret

El mecanisme del clorur cetilpiridínic consisteix a trencar la membrana del virus sense atacar cap proteïna en concret. Aquest fet permetria, segons apunten els investigadors, que l'element fos efectiu davant qualsevol variant del virus, ja que les mutacions es presenten a l'espícula —la part exterior— del virus i el CPC no actua sobre aquest aspecte.



Per demostrar que aquests resultats aconseguits als laboratoris són extrapolables a persones amb Covid-19 s'ha dut a terme un assaig per comprovar-ne l'eficàcia, coordinat per la Fundació Lluita contra la Sida. Actualment s'estan analitzant els resultats, que podrien demostrar que l'ús del col·lutori i el gargarisme d'un a dos minuts són suficients per disminuir de manera eficaç la càrrega viral i l'efectivitat del SARS-CoV-2 en saliva, especialment durant les dues primeres setmanes després de la infecció. Aquesta eina podria ajudar a frenar la cadena de transmissió i contagis, segons els experts.