La inventiva comunitària i els recursos tecnològics demostren no tenir límits en els dies de crisi sanitària actual. En aquest sentit, són moltes les iniciatives que es promouen per passar el confinament de la millor manera possible, ja sigui als balcons o a través de les xarxes socials. En algun dels casos, les propostes van més enllà i compten amb un rerefons transcendental que té, com a última finalitat, la fi de la pandèmia del coronavirus.
A Sarral, a la Conca de Barberà, trobem un dels exemples més clars. Des de fa alguns dies, els veïns han omplert alguns espais virtuals com Facebook, Instagram, Twitter o WhatsApp d’un missatge que s’empelta de la tradició i alhora promou un contingut esperançador. El text diu això: «Benvolguts, estem portant a terme la processó virtual dels nostres sants metges i protectors Cosme i Damià, que lliuraren del còlera a la nostra població de Sarral, espero la vostra col·laboració compartint-la entre tothom».
La proposta tracta, doncs, de fer una mena de professó simbòlica amb les imatges de Cosme i Damià, els Sants Metges que des de temps immemorials protegeixen la vila de la malastrugança. D’aquesta manera, sense saltar-se el confinament i obeint les indicacions de l’Estat d’Alarma, la suposada intercessió divina pot arribar a tots els sarralencs a través de la pantalla, això sí.
Els Sants Metges com a font de salut
L’ermita dels Sants Metges és un dels punts més estimats pels habitants de Sarral. Està situada a un quilòmetre del poble, i els seus orígens daten en l’Ermita primitiva de mitjans del segle XIV, de la qual només en queda l’absis. Es van fer noves restauracions l’any 1700 i 1854, en agraïment als sants Cosme i Damià, per haver guarit al poble d’una epidèmia de còlera. Aquestes epidèmies són l’origen d’una gran devoció pels Metges, que ha derivat en la celebració durant el mes de juny de l’Aplec de l’Ermita i també de la Festa dels Sants Cosme i Damià.