Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de la façana d'una facultat de la URV

«Jo, 'youtuber'?»: els professors de la URV es reinventen per garantir la docència en temps de confinament

L'aturada sobtada de les classes presencials obre un escenari inèdit | La URV no tornarà a les aules aquest curs

Pla de tres estudiants al Campus Sescelades de la URV
La Rovira i Virgili ha descartat l'opció de recuperar les classes presencials aquest curs 2019-20 | Àngel Ullate
 

«L'educació no ha de tenir por d'adaptar-se als nous temps», deia l'experta Mercè Gisbert en una entrevista a TarragonaDigital durant la primavera de 2019. Doctora en Ciències de l'Educació i especialitzada en ús i aplicació de les noves tecnologies, la tortosina insistia que «els mestres i docents tenim el repte d’aprofitar-nos molt millor de la tecnologia amb una finalitat educativa». Ens ho explicava al seu despatx de Sescelades, en una Universitat Rovira i Virgili (URV) avui tancada per força major.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

El terratrèmol del coronavirus ha obligat a guardar en un calaix això de la  docència presencial i a treure la pols a les eines digitals per garantir que la formació continuï en temps de pandèmia. Aquest divendres, la URV va fer oficial que descartava reprendre les classes físiques aquest curs i que obria la possibilitat d'una avaluació única d'exàmens fins a finals de juliol en els casos on l'avaluació online no sigui viable. Una decisió inèdita, sense precedents ni aproximacions, avalada de fet pel Ministre d'Universitats, Manuel Castells.

Ser flexibles i adaptar el temari a la docència virtual: els professors de la URV també tenen deures

Gisbert, però, alerta ara que «és moment de ser flexibles  i de personalitzar la nostra docència» per gestionar les pròximes setmanes acadèmiques de la millor manera possible. Recomana als seus companys «prendre un temps de dos o tres dies per pensar com adaptem  els nostres continguts», i demana evitar allò de «reproduir fil per randa el que teníem previst fer a classe, de manera digital». Diu que no, que de cap manera i que ni parlar-ne.

Pla detall de la façana d'una facultat de la URV
La URV és la universitat pública de les comarques de Tarragona | Àngel Ullate
 

La Marta Camarero-Figuerola és també professora a la branca de Ciències de l'Educació. És pedagoga. I comparteix i aplica les tesis de Gisbert. Reconeix que «he hagut de reduir la densitat del temari» i s'ha tret de la màniga unes explicacions audiovisuals per fer-les més dinàmiques i entenedores. «Certament, aquesta emergència ens planteja el gran repte de reinventar-nos!», valora.

Marta Camarero-Figuerola: «És important acompanyar i ajudar els alumnes de forma empàtica»

Camarero-Figuerola entén que «no és just imposar una hora concreta» per fer les classes  a uns alumnes que «potser estan gestionant moments personals difícils, o estan treballant en qualsevol dels serveis essencials» vigents. Ho consideraria un greuge. Ella es grava, penja les sessions al 'Moodle' i «qui les vulgui mirar, les mirarà quan vulgui». Considera bàsic «adaptar-nos a ells». Ser flexibles, com diu la Mercè.

No amaga, però, que encara se sent estranya en aquest paper. «Mai m'havia plantejat exercir de 'youtuber', no!», explica, simpàtica, des de l'altra banda del telèfon (quin remei). Sí que habilita, però, una hora de tutoria setmanal per resoldre dubtes  dels alumnes i «per acompanyar-los» en unes setmanes tan confuses. «En lloc d'atabalar o bombardejar els alumnes a e-mails, és molt més adequat acompanyar-los i ajudar-los de forma empàtica», raona. I, de moment, confessa, que se'n surt amb èxit. Prova superada.

La Rovira i Virgili no reprendrà les classes presencials durant el curs acadèmic 2019-20

L'Emili Samper també és professor, en aquest cas al Departament de Filologia Catalana. En aquest segon quadrimestre fa una assignatura d'especialitat del Màster en formació del professorat de la URV. Des de la suspensió de les classes, ara fa tres setmanes, també ha canviat la docència presencial per la telemàtica, a través del campus virtual de la URV. Ens explica que, a més del campus virtual, la universitat ha habilitat altres eines, com 'Teams', per tal de facilitar el contacte  entre el professorat i l'alumnat.

Pla general del CRAI del Campus Catalunya
La bilbioteca del Campus Catalunya de la URV ha estat un dels punts inspeccionats | Àngel Ullate

Samper també ha optat per enregistrar  classes, com la Marta, i assenyala que «el perfil dels alumnes (màster), molts cops tenen nens o familiars a càrrec seu». També és partidari «d'adaptar el contingut i el ritme, intentant també que hi hagi fluïdesa i contacte amb l'alumnat», i reconeix que «tot i el canvi que suposa per a tots, entre els alumnes  la docència virtual s'ha acceptat prou bé». «No es pot canviar la docència d'un dia per l'altre, però ens hem d'adaptar», s'acomiada, amb pedagogia.

El 'feed-back' digital amb els alumnes, principal neguit per als professors Samper i Aceña

No és fàcil, això de refer-se a contrarellotge amb una responsabilitat gran a la motxilla. En aquest segon quadrimestre, Laura Aceña és professora  a la Facultat d'Enologia i a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria. Com els altres testimonis, explica que les seves classes són presencials  i també ha hagut d'adaptar els continguts del curs a sessions telemàtiques davant el decret de l'estat d'alarma.

Laura Aceña parla a través de l'ordinador portàtil per preparar la docència online a la URV
Laura Aceña és professora de la URV en les branques d'Enologia i d'Enginyeria | Cedida

Per a Aceña, la pèrdua tàctil de les sessions pràctiques és especialment negativa en casos com el seu laboratori, bàsic a les seves assignatures. «Això no es pot virtualitzar, és clar», lamenta. «Es poden penjar vídeos d'exemple, però no és el mateix que fer l'experiment tu mateix», comenta. Són setmanes difícils.

La URV modifica el calendari del curs i permetrà, per primer cop, tancar actes fins al juliol

L'amoïna una mica això de què «en una classe telemàtica  no pots veure si els alumnes entenen el que expliques», però confessa que «en general, tothom està posant el seu granet de sorra» per gestionar l'emergència, inèdita i anòmala, el millor possible. «I crec que els alumnes  estan contents», opina.

Com les classes seguiran aquest patró fins a l'estiu, la Rovira i Virgili  ha establert l'avaluació online com a principal camí a l'hora de tancar actes al maig i juny. En els casos que requereixin avaluació presencial, la URV obrirà portes per fer les proves necessàries entre el 15 de juny i el 16 de juliol, mentre que les recuperacions cauran a setembre.

Imatge de la façana del rectorat de la URV | TarragonaDigital

A problemes inèdits, solucions inèdites. I un professorat forçat a reinventar-se a la força a contrarellotge per salvar un quadrimestre difícil en un context amb el qual tampoc s'havien imaginat mai haver de lidiar. «Cal no deixar de fer-nos preguntes  per trobar nous encaixos a la realitat actual», ens deia la Mercè en aquella entrevista (gairebé premonitòria) ara fa gairebé un any. «Perquè no existeix un mètode  únic per ensenyar ni per aprendre, i perquè hem de ser prou àgils  com per saber sortir dels marcs convencionals». Queda escrit.