L'Ajuntament de Torredembarra ha presentat un programa amb 28 activitats centrades en l'educació ambiental a les escoles. Aquest programa, que ha estat desenvolupat amb la col·laboració de les entitats La Sínia, GEPEC-EdC i GETE-Ecologistes en Acció, proposa diversos tallers, xarrades i campanyes que es desenvoluparan durant aquest any 2020 i estaran coordinats conjuntament entre la regidoria de Sostenibilitat i les entitats.
Ja fa tres anys que es duen a terme aquest tipus de jornades i el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha destacat la predisposició de les entitats per a desenvolupar activitats conjuntes i la col·laboració de diferents regidories en l’execució de les activitats «demostrant el caràcter transversal del medi ambient». En anteriors edicions, la mitjana de participació en les activitats mediambientals ha estat d'unes 5.000 persones.
Una de les novetats d'enguany és, a banda del programa d'educació dirigida als alumnes, unes jornades de formació pel professorat dels centres escolars. L'objectiu és que els equips docents de cada escola adquireixin els coneixements necessaris per incorporar activitats ambientals a les tutories. Tal com ha detallat la regidoria de sostenibilitat, es pretén que aquestes activitats s'incorporin dins el programa educatiu dels centres, sense trencar amb la dinàmica interna de les classes.
L'ajuntament i entitats coordinaran les activitats centrals del programa
Els actes centrals d'aquest programa, segons ha informat la tècnica de Medi Ambient de l'ajuntament, Elisenda Forés, seran la tercera edició de la Fira de la Transició, que es durà a terme al mes de juny i el Mercat d’Intercanvi al novembre. Forés ha recalcat la importància de la participació de les entitats ecologistes, que coordinaran conjuntament els actes amb l'ajuntament, així com una de les setmanes temàtiques, la de la biodiversitat, que es realitzarà al mes de maig.
Pel que fa a les setmanes temàtiques restants, en realitzarà una cada entitat. La festa de l’arbre, al març, serà organitzada per La Sínia amb el suport de la regidoria de Via Pública i Manteniment; el Let’s Clean up en dues fases, una durant el mes de maig i l’altre coincidint amb el camp de treball de Muntanyans organitzat per GETE-EeC i la DG Joventut de la Generalitat i, finalment, les visites teatralitzades per promoure el Sender Blau que les portarà el GEPEC.
A part d'això, a Cal Dània es tornaran a oferir les activitats relacionades amb els horts ecològics i el món rural que organitza la Sínia, tot i que aquest any es coordinaran també des de la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Els grups GEPEC i Ecologistes en Acció desenvoluparan una campanya per fomentar el consum ecològic i KM0, amb prevenció d’envasos inclosa, amb el suport de la Regidoria de Comerç, Indústria i Activitats.
Per últim, Cal Bofill també ha programat diverses activitats i tallers que es poden consultar a través de la seva pàgina web.
El Porta a Porta està sent un èxit
L'Ajuntament de Torredembarra vol avançar cap a un futur més sostenible, amb activitats de conscienciació pels més petits i amb propostes de reciclatge com és el cas del sistema de recollida Porta a Porta. En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha destacat la bona acollida que està tenint el sistema de recollida de residus tot i trobar-se amb diverses dificultats inicials, ja que hi havia gent que no havia reciclat mai.
Gràcies a aquests dos mesos tan positius, Torras ha explicat que amb aquest desplegament del sistema Porta a Porta molt probablement es podrà mantenir el cost actual de la taxa d’escombraries així com les bonificacions que contempla l’ordenança fiscal.