Les diferents activitats organitzades aquest estiu en el marc del projecte d'oci alternatiu Altersuer han comptat amb la participació d'un total de 1.458 participants des que es va engegar fa dos mesos. Aquesta xifra suposa un autèntic èxit d'assistència, que respon a la gran campanya de difusió que es va fer als instituts i a altres serveis i espais de Reus per informar i captar al màxim nombre de joves.
En aquest sentit, l'Altersuer, impulsat pels departaments de Joventut, Salut, Serveis Locals i Esports de l'Ajuntament de Reus, pretén implicar als joves d'entre 12 i 35 anys per conscienciar-los i formar-los en relació a conductes sexuals de risc i la prevenció del consum abusiu de drogues. És un programa transversal d'oci alternatiu, ja que es desvincula del circuit comercial habitual de consumisme, i té com a objectiu fomentar actituds i comportaments saludables i responsables a través d'activitats d'oci i temps lliure alternatives, com ara activitats esportives, formatives i de prevenció.
El més útil és treballar amb els joves en els ambients en què es mouen habitualment
El programa Altersuer inclou un important component orientat a la prevenció i la difusió de conductes saludables entre el jovent. En aquest sentit, a través dels anys d’experiència de la Regidoria de Salut en aquest camp i del treball continuat en àmbits com la família, l’oci nocturn i en vista dels resultats visibles de les activitats que es realitzen al llarg de l’any en l’àmbit educatiu, s’ha constatat la necessitat de treballar amb els joves en els ambients en què es mouen més habitualment, ja que és el més útil. Per aquest motiu es desenvolupa un programa transversal d’acord amb la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, la Regidoria de Benestar Social i la Regidoria d’Esports, que fan possible el disseny d’una àmplia programació d’activitats alternatives per al jovent.
Tallers de prevenció, activitats esportives, d'oci i de lleure, algunes de les activitats
Pel que fa a les activitats que s'han desenvolupat, totes en relació al foment d'actituds responsables, s'han fet des de tallers de prevenció fins a activitats formatives per orientar els joves cap a sortides professionals. Entre les activitats, la més multitudinària ha estat des del seu inici la «Per fi és divendres», amb gairebé un miler de participants. Es tractava d'un seguit d'activitats que s'han realitzat els divendres al vespre al mes de juliol, entre aquestes una festa Holi, una sortida al «Wipeout circuit xtrem» o una excursió amb bici nocturna a la platja.
Altres activitats que han rebut una gran afluència han estat els tallers de prevenció, que han intentat sensibilitzar i prevenir els joves sobre el consum de drogues i la salut sexual, o les activitats formatives per orientar els adolescents cap a possibles sortides professionals.