Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El programa de detecció de càncer de còlon de la FUNCA arriba al Baix Penedès

L'any passat, la Fundació Lliga per a la investigació i prevenció del Càncer va realitzar, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, 23.160 proves a la resta de comarques de la demarcació

Imatge d'un consultori on es fan les proves de detecció de càncer
Imatge d'un consultori on es fan les proves de detecció de càncer | Cedida

 

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, impulsat per la Fundació Lliga per a la investigació i prevenció del càncer (FUNCA), arribarà enguany a tota la demarcació de Tarragona amb la seva implantació al Baix Penedès. Aquesta fundació, a més, compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona que aporta un ajut econòmic de 45.000 euros.

La FUNCA i l’administració supramunicipal tarragonina treballen plegades des del 2015 en la prevenció d'un dels càncers més freqüents, tant en homes com en dones. La subvenció rebuda es destina als programes sanitaris preventius que, l’entitat sense ànim de lucre, realitza al territori a través de l’Oficina Tècnica de Cribratge del Programa de Còlon i Recte.   

Proves de prevenció dirigides a homes de 50 a 69 anys

El sector de població al qual s’adrecen les proves és aquell que es considera de risc mitjà, en concret, aquest programa es dirigeix a homes i dones de 50 a 69 anys que no tinguin antecedents personals i familiars de càncer de còlon o recte ni altres malalties que impliquin un risc més elevat de patir aquests tipus de càncer.

Recreació d'una cèl·lula cancerígena
Recreació d'una cèl·lula cancerosa   | GTRES

L'any passat, 23.160 persones del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre van passar per aquest programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte. A més d'aquesta tasca de prevenció, la FUNCA promou la investigació, els sistemes d'informació i el control del càncer donant suport a la gestió dels serveis oncològics de les comarques tarragonines.  

Una investigació de càncer nascuda a Tarragona rep 400.000 euros

Dos projectes de recerca sobre el càncer de cap i coll iniciats per l’otorinolaringòleg tarragoní Francesc Xavier Avilés han rebut recentment 400.000 euros de finançament. Les investigacions van començar fa vuit anys a l'Hospital Joan XXIII i ,encara que ara el doctor exerceix a l'Hospital Clínic de Barcelona, professionals de l'hospital tarragoní i del Sant Joan de Reus hi continuen participant a través de l’institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

L'objectiu del programa és millorar la diagnosi del que és el cinquè tipus de càncer més freqüent del món. Segons explica Avilés, és habitual que molts pacients no responguin als primers tractaments, tot i que aquests acostumen a ser molt agressius. Això fa que s'hagi de fer un segon tractament i que puguin aparèixer problemes. Per això, el doctor afirma que «s'ha de poder curar a la primera».