La màgia de Nadal torna a Valls. A partir del 25 de novembre, la capital de l'Alt Camp encendrà l'enllumenat decoratiu dels carrers i places de la ciutat. Ho farà amb un espectacle a la plaça del Blat, protagonitzat per l'Estel, el personatge que cada any obre les portes de la Fàbrica de les Il·lusions. A partir d'aquí, una cercavila amb els Nans i el Fumera, acompanyats de la Banda del Gínjol, escamparà la llum en el primer dia de les festes.
Les celebracions compten amb un programa divers, com el Mercat de Nadal, els concerts de les corals, el pessebre monumental, la Neulada i el Cant de la Sibil·la, l'Home dels Nassos, l'exposició del Grup de Nadal d'Artistes, els Pastorets, el Parc de Nadal o la cavalcada de Reis.
També entre les novetats sobresurt el canvi d’emplaçament del Parc de Nadal que, del 28 al 30 de desembre, tornarà a la Sala Kursaal, amb més espai per acollir els inflables, jocs, música, contes i una multitud de tallers nadalencs. La plaça Pilar Prim, davant la Biblioteca Carles Cardó, acollirà el tió a càrrec de la Colla Gegantera la Pessigolla, en un dels actes més concorreguts del Nadal a Valls. Ja al nou any, la Fàbrica de les Il·lusions obrirà les seves portes a la seu històrica de la Cooperativa Agrícola, de nou plena de màgia amb un espectacle participatiu i familiar de llum, música i colors.
Les festes del Nadal a Valls comptaran també amb l’il·lusionisme i humor del Mag Lari (18 de desembre). Amb una trajectòria de 25 anys dalt dels escenaris de mig món, el popular mag regalarà el seu nou espectacle amb molt de regust nadalenc, sempre espectacular i sempre diferent. El mag-showman és un dels grans noms de l’il·lusionisme mundial, amb una estètica polida, brillant i plena d’humor
Tradicions arrelades
La ciutat s’omplirà de tradicions nadalenques, amb tot d’altres cites en el calendari que ja han esdevingut clàssiques. Així, l’església arxiprestal de Sant Joan tornarà a acollir, la Nit de Nadal, la representació i ritual del Cant de la Sibil·la, que pregonarà l’adveniment de Jesucrist i la fi del món. El dia abans, el 23 de desembre, el mateix temple de Sant Joan acollirà l’estrena del Messies de Händel participatiu, en la que serà la primera de les representacions -en aquest cas la part de la peça dedicada a l’advent i el Nadal -, d’un concert amb música de l’Orgue de Valls i les veus d’un cor de cantaires format per vallenques i vallencs, solistes com Roger Padullés (tenor), Júlia Farrés (soprano), Tanit Bono (mezzosoprano), dirigits per Xavier Pastrana, en una producció dels Amics de la Música.
Entre les cites tradicionals d’aquests dies serà el Mercat de Nadal que inclou la Fira d’aviram viu -l’única del Camp de Tarragona d’aquesta tipologia –, al centre històric de Valls, els dies 17 i 18 de desembre, en una jornada en la que destaca també el Mercat d’Art Jove. El Fumera, un altre dels personatges del Nadal a la ciutat, també serà protagonista amb cercaviles pels barris i carrers de Valls durant les festes.
I, a partir de Sant Esteve, arriben al Teatre Principal els populars Pastorets que alçaran el teló amb la primera de les sessions programades per les festes. La tradició pessebrista també destaca durant les celebracions, amb el pessebre monumental que es podrà visitar a l’oficina de turisme, mentre que el pessebre municipal estrenarà emplaçament enguany, en concret, a l’espai històric dels arcs medievals de la plaça del Museu Casteller.
La Nit de Reixos i la Cavalcada clouran les festes. Al matí del dia 5 de gener, amb l’obertura del campament reial, l'última oportunitat per dipositar les cartes a la Bústia dels Reixos. Ja al vespre, a la plaça de l’Estació acollirà l’inici de la cavalcada que recorrerà tota la ciutat per acabar al Pati on l’alcaldessa, Dolors Farré, lliurarà als Reixos les claus de la ciutat que obre totes les llars vallenques.