Aquest dimarts, 21 de gener, s'ha presentat la nova programació de la temporada de primavera de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca, que aquest any comptarà amb un total de vint concerts «d’una gran varietat d’estils com ara la música clàssica, el jazz, el flamenc i la música infantil, la qual enguany tindrà una programació estable», ha apuntat la presidenta de la Fundació Auditori Josep Carreras, Àngels Poblet.
Kontakte Grup de Percussió i Mara Aranda seràn els encarregats d'encetar aquesta nova temporada amb el concert 'Els Dotze Treballs d'Hèrcules' aquest divendres, 24 de gener, a les 21.00 hores. Els concerts conclouran el 19 de juliol amb Christoph Schlüren i l’Orquestra Camera Musicae, que interpretaran 'Redescobrint la música germànica'. Cal destacar que s'han programat diversos concerts dedicats als quatre aniversaris d'enguany: els 250 anys del naixement de Beethoven, els 20 anys de l’Orquestra de la URV, els 10 anys del Quartet Gerhard i, per últim, els 40 anys del Conservatori de Música de Vila-seca.
Programació de l'Auditori Josep Carreras per la primavera de 2020
A continuació podeu consultar la programació sencera per a la nova temporada de primavera de 2020 a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca:
Divendres, 24 de gener
21.00 hores, 'Els Dotze Treballs d'Hèrcules' amb Kontakte Grup de Percussió (Sergio Izquierdo, Joaquín Lambíes, Miguel Ángel Orero i Francesc Vidagany) i la veu de Mara Aranda. Un espectacle poètic-musical estructurat en catorze moviments —dotze dels quals corresponen a cadascun dels treballs encomanats per Euristeu— més un preludi, que relata l'atac de follia d'Hèrcules, que el porta a assassinar als seus fills i a la seva dona (Mègara), i un final, que descriu la mort de l'heroi, enverinat per Deianira. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 7 de febrer
21.00 hores, 'Nada nuevo bajo el sol' amb Pau Figueret Quartet a la guitarra. Actualment, Figueret forma part de la banda d'Alejandro Sanz, amb qui està de gira recorrent el món. Ha treballat amb artistes com Rufus Wainwright, Vic Mirallas, Carles Benavent, Sílvia Pérez Cruz, Mayte Martin, Judit Neddermann, Jonah Smith, Coetus, Ebra, entre d'altres. Després del seu debut com a líder (Premi Enderrock Millor Àlbum de Folk i Noves Músiques 2015) Pau Figueres presenta el seu segon àlbum 'Nada nuevo bajo el sol' en el que uneix amb excepcional mestratge les vibracions del Flamenc i de les músiques d’avui impulsant la guitarra cap a terrenys mai abans explorats. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 14 de febrer
21.00 hores, 'La Veu de Catalunya' amb The Canigó early music Ensemble. Cançons tradicionals amb arranjaments de William Waters on s’intenta recrear l’estètica de l’època en què fou concebuda aquesta música, però atenent l’estil característic de cada instrument. En aquest aplec musical hi trobem obres de caire medieval, renaixentista, barroc i romàntic. Preu: entrada lliure.
Divendres, 21 de febrer
21.00 hores, 'Emili Vendrell, la veu del poble' amb Roger Padullés com a tenor, Josep Surinyac al piano i Ferran Frauca com a actor i narrador. Un espectacle on un actor encarna el famós tenor Emili Vendrell. El punt de partida seria la nit en què ell canta el seu últim concert, torna a casa i fa repàs del que ha estat la seva vida fins llavors. L'espectacle consta d’una selecció d’àries de sarsuela, òpera i lieder que interpretava Emili Vendrell i entre les intervencions musicals, el personatge d’Emili Vendrell fa apunts biogràfics dramatitzats. El concert acabaria amb la cançó de l’Emigrant que va entonar la gent que va assistir al seu enterrament mentre el fèretre sortia de l’església. El guió anirà a càrrec de Roger Padullés, periodista de formació i encarregat de la recerca biogràfica. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 6 de març
21.00 hores, al Teatre Fortuny de Reus, Aquiles Machado canta a l'Amèrica Llatina. Aquest és un concert en col·laboració amb l'Associació de Concerts de Reus per als abonats de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca.
Diumenge, 8 de març
11.00 hores, 'L'endrapasomnis' amb Teatre al Detall. Al país de la Bona Son la princesa Dormissona no pot dormir perquè té malsons. Els seus pares, els reis, rumien, ho consulten amb el coixí, demanen consells a metges, herbolaris i xarlatans però no troben cap remei que guareixi el mal de la petita princesa. Potser l’Endrapasomnis serà la solució… Una història onírica i màgica que ens parla de la por, del valor terapèutic dels contes i de com busquem solucions ben lluny quan la resposta por ser dins de nosaltres mateixos. Preu: entrada amb invitació.
Dissabte, 14 de març
21.00 hores, 'A bola de nieve' amb Martirio a la veu i Chano Domínguez al piano. Després de gairebé quinze anys sense gravar nou material Martirio i Chano s'ajunten ara per recordar al gran pianista i intèrpret cubà Ignacio Villa 'Bola de Nieve'. Icona als països de parla hispana, Bola era un talentós pianista i extraordinari intèrpret que cantava als assumptes de l'amor i de l'humor. Tendresa, passió, desencants amorosos però també molt d'humor, és el que trobarem en aquest nou espectacle. Preu: 20 euros entrada general i 15 euros pels abonats.
Divendres, 20 de març
21.00 hores, 'Les 5 sonates per a violoncel i piano de L. van Beethoven' amb Daniel Claret al violoncel i Àlex Ramírez al piano. La influència de Ludwig van Beethoven en les generacions posteriors és tan enorme, que podríem afirmar que va transformar la història de la música. Assentà les bases del romanticisme. Revolucionà absolutament la simfonia, el quartet de corda i la sonata per a piano sol. Donà una altra dimensió a la música concertant, al trio amb piano, a la sonata per a violí i piano... i va ser el creador de la sonata per a violoncel i piano. El primer gran compositor que escriu per a violoncel i piano és Beethoven, i ho fa tractant l’agrupació com un veritable grup de cambra. En el 250è aniversari del seu naixement, dediquem aquest concert a la seva memòria, amb algunes de les pàgines més rellevants de la literatura per a violoncel i piano de tots els temps. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Diumenge, 29 de març
19.00 hores, Albert Guinvoart i l'Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili, serà una celebració d'aquests 20 anys de trajectòria i fa coincidir dues efemèrides més. Per una banda el 50è aniversari de la mort del vallenc Robert Gerhard i el 250è del naixement d'un dels compositors més universals, Beethoven. L'Orquestra de la URV serà acompanyada per un dels artistes més internacionals del panorama català actual, el pianista i compositor Albert Guinovart.
Divendres, 3 d'abril
21.00 hores, 'La Música constitueix una revelació més alta que cap altra filosofia' amb el Trio Beethoven (Susana Uruén, David Blay, i Núria Ruera). La celebració del 250 aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven no deixa a ningú indiferent. El màxim referent del classicisme vienès ens va deixar un llegat musical de valor incalculable, un punt d’inflexió en l’evolució i en la història de la música sense precedents. És en motiu d’aquesta efemèride, i en el marc del 40è aniversari del Conservatori de Música de Vilaseca, que va sorgir el projecte de crear el Trio Beethoven amb tres professors del centre que en aquest concert ens interpretaran dos dels trios amb piano del geni de Bonn. Preu: entrada gartuïta.
Dijous, 16 d'abril
21.00 hores, al Círcol de Reus, Jazzcantic, música antiga en clau de jazz, per Manel Camp i Gemma Abrié. Aquest és un concert en col·laboració amb l'Associació de Concerts de Reus per als abonats de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca.
Divendres, 17 d'abril
21.00 hores, 'La Història del Soldat' amb Kammart Ensemble. 'La Història del Soldat' és considerada com a una obra mestra sense precedents i amb grans conseqüències musicals. Stravinsky va escriure aquesta obra en el moment més dur de la seva vida i, després d’haver creat els grans ballets russos, es va veure obligat a realitzar un projecte amb pocs mitjans, poc pressupost, que fos fàcil de transportar d’un lloc a un altre. Això el va abocar a crear una obra d’art nova i original que va esdevenir una joia sonora amb una instrumentació enormement reduïda. Kammart Ensemble neix amb l’objectiu d’interpretar i difondre la música més interessant del repertori, en diferents formats, amb la filosofia i el compromís d’oferir espectacles de gran qualitat musical i sensibilitat artística. És una formació creada i liderada pel director d’orquestra Àlex Sansó, i està integrada per músics amb una trajectòria destacada en el panorama musical del país, solistes i assistents d’algunes de les millors orquestres de l’Estat Espanyol (OBC, ONE, Liceu…) i altres orquestres europees de prestigi internacional. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 8 de maig
21.00 hores, 'Bach i Händel, una trobada' amb Lina Tur al violí i Dani Espasa al clavicèmbal. Tot i ser contemporanis i malgrat haver compartit marc geogràfic i cultural, les diferències entre la trajectòria musical i vital de Bach i Händel són enormes. Una meravellosa oportunitat de gaudir de dos grans músics intèrprets, que presenten el seu darrer disc que està recorrent els més importants escenaris d’Europa i del món. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 15 de maig
21.00 hores, 'Lectures Différentes' amb Keybart Ensemble. Amb motiu del 250è aniversari de Beethoven Kebyart ha fet una transcripció del seu Quartet de cordes Op. 14 Núm. 1 que és, alhora, un arranjament fet pel propi compositor de la seva novena sonata per a piano. Es tracta, per tant, d’una mateixa música vista per l’òptica de dues formacions instrumentals completament diferents. Un coral de Bach, un madrigal de Gesualdo i un cant gregorià travessen la mirada de Maslanka resultant en una música de gran poder evocatiu. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Divendres, 22 de maig
21.00 hores, 'Llum!' amb el Cor de Sant Esteve. Un concert on la llum fa de centre temàtic tant musicalment com escènica. Amb un muntatge lumínic inaudit per a un concert coral, el cor ens presenta un programa amb música del segle XX i XXI que gira entorn de la llum en els seus múltiples aspectes (físics i espirituals). No podreu deixar de mirar el que passa a l'escenari mentre us deixeu endur amb la música de la LLUM! Preu: entrada gratuïta.
Diumenge, 24 de maig
19.00 hores, 'L'emperador de Beethoven' amb Paul Lewis i l'OCM. Observar l'evolució estilística d'un dels compositors més grans de la història de la música és una gran oportunitat. Beethoven escrigué el seu primer concert amb 17 anys i el darrer amb 41. En el transcurs d'aquest temps mantingué en el concert algunes característiques —tots tenen tres moviments, el primer ràpid en forma d’Allegro de sonata, el segon lent i el tercer ràpid en forma de Rondó— però hi introduí novetats importants que demostren la seva maduresa com a compositor i com a pianista. Preu: 20 euros entrada general i 15 euros pels abonats.
Dissabte, 30 de maig
18.00 hores, 'Sóc feliç' amb Dàmaris Gelabert. Per què és tan feliç la Caterina? Quins són els secrets de la seva felicitat? Potser... viure a prop de la natura? Gaudir dels petits regals de cada moment? Tenir la música sempre present? Un concert-espectacle participatiu creat per a públic familiar. Amb pinzellades de circ i amb la participació del públic (petits i grans) des del primer moment. De nou, la visió de l’infant ens ajuda a entendre i recordar les coses importants que ens fan ser feliços. Preu: 5 euros entrada general i 3 pels abonats. Nens i nenes menors de 3 anys que no ocupin seient han d'obtenir entrada gratuïta a la taquilla.
Diumenge, 31 de miag
19.00 hores, 'Reptes de 'La Händel'' amb l'Orquestra Händel. A l’orquestra Händel ens agraden els reptes, i aquest any ens enfrontem a més d’un: l’estrena del cicle de poemes 'Cinc petits retalls', en versió per a soprano i cordes, amb música de l’Erney Felipe Acosta, ex-alumne del nostre Conservatori i, d’altra banda, la recuperació de clàssics del repertori d’orquestra de cambra, com ara la 'Serenata' d’Elgar, les melodies de Grieg o les danses de Bartók. Grans mestres del passat, compartint programa amb creadors del nostre temps. Preu: entrada gratuïta.
Divendres, 5 de juny
21.00 hores, 'Josquin' amb Ensemble O Vos Omnes. Josquin Des Prez és un dels grans compositors de tots els temps. Pocs compositors mostren tanta capacitat inventiva, experimental i una constant recerca de la novetat com Josquin Des Prez. En aquest concert ens endinsarem en la seva música de la mà d'una proposta minimalista i íntima de l'Ensemble O Vos Omnes que ens portarà la música de Josquin —gran entre els grans i de gran fama a tot Europa mentre ell encara era viu (una altra excepció)— al nostre auditori. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Diumenge, 7 de juny
19.00 hores, 'Ressonàncies del silenci' amb Ramon Humet i Sílvia Vidal. Meditació sonora amb Frederic Mompou. Aquest concert demana una actitud especial: una escolta sense voluntat d’escoltar, una respiració amb la música, una obertura cap a sonoritats ressonants sense intervenció humana, un deixar que la ressonància dels instruments faci palpable i físic el Silenci interior. El concert alterna i encavalca paisatges sonors de gong, bols de quars, bols tibetans i altres instruments ressonants, amb una selecció de la Música Callada de Frederic Mompou, per a piano. La interpretació sense interrupcions en forma de meditació sonora a les fosques propicia l’agermanament del so i del silenci, i ajuda a pacificar l’esperit i, consegüentment, un bocí de món. Preu: entrada gratuïta.
Divendres, 19 de juny
21.00 hores, 'El silenci entre les notes' amb Quartet Gerhard (Lluís Castán, Judit Bardolet, Miquel Jordà i Jesús Miralles). El Quartet Gerhard ens presenta un programa captivador amb un dels quartets més emblemàtics del s. XIX del compositor francès, el Mozart més refinat i el 2n quartet del català Robert Gerhard, en el 50è aniversari de la seva mort. El conjunt català celebra d’aquesta manera els 10 anys de trajectòria en un moment de plena consolidació i reconeixement internacional. Preu: 10 euros entrada general i gratuït pels abonats.
Diumenge, 19 de juliol
20.00 hores, 'Redescobrint la música germànica' amb Christoph Schlüren i l’OCM. L'Orquestra Simfònica Camera Musicae col·labora per segona ocasió amb el director d'orquestra Christoph Schlüren, qui està centrant cada vegada més el seu treball com a director amb l’objectiu de combinar música desconeguda amb obres mestres populars. El programa de concert que us presentem combina dues obres mestres de Bach amb dues obres de compositors alemanys no gaire coneguts, Heinz Schubert i Reinhard Schwarz-Schilling. D'una d'elles, de la Sinfonietta de Schwarz-Schilling, en podrem gaudir l'estrena mundial a l'Auditori Josep Carreras. Preu: 15 euros entrada general i 5 pels abonats.