Miki Núñez i Stay Homas seran els protagonistes dels concerts de gran format que Reus recuperarà amb motiu de les Festes de Misericòrdia d'enguany. S'han programat quatre dies de música al Parc de la Festa, on tornarà a haver-hi servei de barra amb un format que encara s'està estudiant. Totes les entrades del programa es començaran a posar a disposició del públic a partir del 17 de setembre, però ho faran de manera progressiva.
Miki Núñez actuarà el dimecres 22 de setembre a les deu de la nit amb entrades a un preu de deu euros. Stay Homas ho faran l'endemà, dijous 23 de setembre, a la mateixa hora per un preu de cinc euros l'entrada. La resta de concerts al Parc de la Festa seran gratuïts, tot i que seguiran requerint entrada.
S'hi farà una de les revetlles, amb l'Orquestra Allioli, la vigília de Misericòrdia, i l'endemà, el 25 de setembre —enguany cau en dissabte— hi actuaran Koeman i la Terrasseta de Preixens. En tots els casos es preveu que hi hagi servei de barra, tot i que el format encara s'està estudiant. Altres escenaris que prendran protagonisme d'aquí a dues setmanes són la Palma, el Mas Iglesias i el passeig de Misericòrdia.
Els actes seguiran pendents del Procicat
El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha exposat que «hem volgut preparar una Festa Major tan propera a tothom com ens ha estat possible». És a dir, «mantenint el màxim l'estructura i l'essència de la Festa, però alhora, curosos amb les mesures que són d'obligada aplicació». Tot plegat amb un pressupost de 190.000 euros.
Tot i que el programa s'ha previst tal com s'ha presentat avui, un hipotètic relaxament de les restriccions podria implicar-hi canvis. Difícilment seran d'espai o d'horari, però no es descarta poder ampliar l'aforament previst, per exemple, o ubicar el públic dempeus si el Procicat ho permetés. «Moltes de les preparacions exigeixen una estructura que permet pocs canvis», ha matisat el regidor.
Pel que fa als concerts al Parc de la Festa, «la nostra voluntat és que hi hagi espai de barra», ha afirmat. «Com funcionarà aquesta barra ja ho veurem», ha aclarit. La programació musical ha crescut en relació amb el que sol ser habitual durant les Festes de Misericòrdia.
Un fet que, segons Recasens, es deu al fet que «volem que les festes tinguin l'espai musical que han de tenir». Admet, també, que «venim d'unes circumstàncies que ens han obligat a estar menys actius». És per això que també considera que «ens mereixem una Festa Major que intenti posar-nos a disposició algunes d'aquestes activitats».
El Seguici Festiu de Reus, entre les escoles i el passeig de Misericòrdia
La vigília de Misericòrdia, en lloc de sortir pels carrers de la ciutat, els Elements Festius actuaran repartits en quatre escoles. Entre les set de la tarda i les nou del vespre es faran tres passis de cada grup d'elements. Seran unes actuacions gratuïtes, però caldrà reservar entrada prèviament.
A l'escola Joan Rebull hi haurà els Vitxets, la Víbria, i els balls de Pastorets, de Cercolets i de Prims, juntament amb l'Àliga. A l'escola Marià Fortuny, els Gegants Japonesos i els Negres amb els Nanos, el Drac i els balls de Mossèn Joan de Vic, de Valencians i de Galeres. Al Pi del Burgar actuaran els Gegants Moros i la Mulassa, el Lleó i els balls de Gitanes, Sederes i Bastons de l'Esbart de Santa Llúcia.
Per últim, a l'escola Teresa Miquel i Pàmies hi haurà els Gegants Indis, el Basilisc, el Ball de Bastons de l'Orfeó, el Carrasclet, el Ball de Cavallets i els Xiquets de Reus. «Tornem a fer ús dels centres escolars com un espai òptim i natural», ha destacat Recasens. Ha afegit, també, que és una mostra més de la voluntat d'escampar la Festa Major arreu de la ciutat.
El regidor ha sentenciat que «recuperem el passeig de Misericòrdia com l'espai vertebrador, l'espai natural de la Festa». Tal com va avançar aquest mitjà, tornarà a ser l'escenari habitual per al Seguici Festiu. El Seguici petit hi actuarà el dia 23 a dos quarts de set, mentre que el Seguici Festiu ho farà el dia de Misericòrdia a les dotze del migdia.
El Ball de Diables recuperarà també la seva Baixada al vespre, a dos quarts de vuit. També tornarà a la rotonda del Santuari l'encesa de la Víbria i el Drac i la Carretillada de Misericòrdia. Els Xiquets de Reus tornaran a actuar també davant del Santuari, i l'Àliga de Reus ballarà dins del Santuari.
Pel que fa a les baixades, el Seguici recorrerà el passeig de Misericòrdia des de l'altura de l'escola Teresa Miquel i Pàmies fins al capdavall, just abans del tram que dona pas a la rotonda. Quan es posin a disposició del públic s'habilitarà una entrada per cada actuació al passeig i una per a cada actuació davant o dins del Santuari.
Encara en el capítol dels Elements de Foc, el tradicional correfoc de Misericòrdia quedarà convertit en una cercavila de foc al voltant del Mercat Central. Pel que fa al Ball de Diables, els seus integrants mantindran el Ball de Sant Miquel, traslladat a la Palma, el divendres 17 de setembre a dos quarts de nou del vespre.
Cadires i grades al passeig i una nova manera d'oferir les entrades
Amb les restriccions actuals, tal com s'explica des de la regidoria de Cultura, calia convertir el passeig de Misericòrdia en un espai delimitat. L'escola Teresa Miquel i Pàmies i l'espai que hi ha fins a la plaça de la Pastoreta servirà per gestionar la logística del Seguici Festiu. Era la condició necessària perquè el Seguici tornés al seu lloc natural aquestes dates.
Per fer-ho s'instal·laran cadires i grades al llarg del recorregut. Una part comptarà amb cadires per al públic i una ràfia al darrere que faci de paret. D'aquesta manera es vol evitar l'efecte crida que podria produir aglomeracions de persones darrere la tanca.
El segon sector comptarà amb grades a tres nivells amb el mateix objectiu. Per una banda, organitzar-hi el públic, i per l'altra, evitar que es pugui veure el passeig des de fora. Tant per a les actuacions del Seguici com per a tots els actes del programa, les entrades es podran adquirir al web de Reus Cultura.
Es posaran a disposició del públic el dia 17 de setembre, però no totes de cop. «S'aniran afegint de mica en mica per evitar els col·lapses», ha detallat Recasens. «Esperem com sempre la responsabilitat de tothom», ha tornat a repetir el regidor.
L'objectiu és evitar les recurrents imatges d'actes amb les entrades esgotades i les cadires buides. «Si ens tornem tots bojos per agafar entrades per veure ballar l'Àliga, ballarà sola», ha posat d'exemple. «Torno a fer una crida a la responsabilitat; hi ha espais, activitats i programació suficient perquè tothom pugui viure la Festa Major», ha insistit.
La Palma acull els actes de carrer
La Palma absorbirà bona part dels actes de carrer que, a causa de les restriccions, s'han de fer en espais on es pugui controlar l'aforament. Serà el cas del Vermulet del Ball de Cercolets aquest diumenge 12 de setembre. També del Vermut Rumberu del CRAC i la Colla Gegantera el dissabte 18, i del Vermut Banyut del Bou el diumenge 19.
També en són exemples el Carro dels Romanços i el Canó, que hi seran conjuntament el dimecres 22 i el dijous 23 a les vuit del vespre. Com el Ball de Marcos Vicente, dilluns 21 a les vuit del vespre i l'actuació de les bandes de cornetes i tambors el dissabte 18 a dos quarts de nou del vespre. La Bassa de Mas Iglesias s'ha programat com un espai per a espectacles familiars.
El dia 21 de setembre serà el torn de Danscircant, de la companyia Sac Espectacles a dos quarts de set de la tarda. El dia 22, a la mateixa hora, el de La Residual i el Grup Grimpallaunes. El Jardí de la Casa Rull, per la seva banda, recuperarà l'exposició de Bonsais entre el 18 i el 25 de setembre.
La Prioral, al seu torn, acollirà un concert d'orgue aquest diumenge, 12 de setembre, a les vuit del vespre a càrrec de Soledad Cardoso i Izumi Cando. També tornarà la representació de l'Orfeó Reusenc Misericòrdia: de Reus al Cel. Serà en un format de doble sessió, el divendres dia 17 a les set de la tarda i a dos quarts de deu de la nit.