Foto d'un home comprant un televisor.

Prohibeixen la venda d'uns populars televisors a tot Catalunya per un seriós problema

Si volies comprar algun d'aquests televisors, has de saber que només ho podràs fer fins a finals del 2022

La Unió Europea ha pres una decisió que afecta milions d'habitants. L'entrada del 2023 suposarà un gran canvi per a molts. I és que es prohibirà la venda d'uns coneguts televisors. La decisió afecta tots els països membres i, per tant, aquests televisors no es podran adquirir mai més a Catalunya.

 

L'objectiu principal de la decisió de la UE és incrementar l'estalvi energètic als països membres. En aquest sentit, les autoritats han posat el focus en uns models de televisors molt concrets per ordenar la seva prohibició.

 

El visionament d'alguns televisors es podria acabar

Com t'agrada passar els caps de setmana a casa? T'agrada fer marató de pel·lícules amb la família o amics? O ets més dels que es dedica a llegir un llibre durant hores?

 

Si ets molt cinèfil, segurament tens a casa més d'un televisor amb què entretenir-te. Avui dia, dins de la tecnologia, els televisors han anat guanyant popularitat. I és que a qui no li agrada veure una pel·lícula com si fos al cinema?

Pla de l'esquena d'un home mirant la televisió
Els televisors han tornat a guanyar protagonisme gràcies a l'arribada de les noves plataformes de streaming. | Getty Images

Des que, cap als anys 50, els televisors entressin a les nostres vides per ocupar un lloc al saló de casa, els avenços pel que fa a la seva tecnologia no han deixat indiferent ningú.

 

I hi ha algunes persones a qui els agrada estar a la moda pel que fa a l'últim model de televisors del mercat. I és que, a mesura que es perfeccionen les coses, els televisors són més sofisticats, més eficients, més especialitzats i amb unes qualitats inigualables.

 

Tot i això, perquè un dispositiu surti al mercat ha de complir amb una sèrie de requisits o normatives. Aquestes normatives són aprovades per la Unió Europea. Cada any es regula aquesta normativa i és la mateixa UE qui accepta o rebutja aquestes disposicions perquè els nous televisors surtin al mercat.

 

Què cal tenir en compte de la nova normativa?

Què és el que destaca de la nova normativa? És evident que el món està patint un canvi energètic, per això s'està regulant aquest consum a través dels dispositius electrònics.

 

I també per això es van plantejar unes directives actualitzades per regular el consum que generen alguns televisors. A partir del desembre del 2022, la nova normativa exigirà que els nous televisors compleixin un pla d'estalvi energètic.

 

Un dels canvis que volen implementar és prioritzar el consum dels aparells en comptes de certs aspectes com la brillantor del HDR. Es prioritzarà l'estalvi d'energia en comptes de la qualitat de la imatge.

 

Fins ara es classificava l'eficiència energètica dels aparells amb les etiquetes dA+, A++, A+++. En molts casos és difícil per al comprador trobar justament l'aparell que realment volien i sobretot saber quina és la seva qualitat.

Foto d'un home amb un televisor.
Això és tot el que has de tenir en compte si vols comprar un televisor en els pròxims mesos. | Getty Images
 

Per això s'ha optat per un nou etiquetatge de menor eficiència a més eficiència amb les lletres que van des de la G fins a la A. Aquesta escala és més precisa i només avalua el consum d'energia de l'aparell en qüestió.

 

Aquesta nova forma d'etiquetar l'eficiència energètica dels aparells aconseguirà que molts televisors no surtin al mercat. Alguns, fins i tot, deixaran de fabricar-se amb la configuració que s'estava fabricant.En què consisteixen les noves actualitzacions?

A quins models afecta aquesta nova mesura?

Les noves actualitzacions de la normativa, que es preveuen per l'any vinent, estaran dirigides especialment per als models 8K i la majoria per als televisors Smart TV de gamma alta. La seva qualificació energètica serà amb la lletra G.

 

Aquestes etiquetes d'eficiència energètica avaluaran de manera diferent el consum a SDR i HDR. Les imatges amb millor brillantor són les categoritzades en HDR, però són les que més consumeixen.

Foto d'una persona menjant crispetes mentre veu la tele.
S'espera que la venda d'aquesta classe de televisors sigui il·legal. | Getty Images
 

La normativa ens obliga a consumir un màxim d'energia, que podem calcular tenint en compte les variables com la mida o la resolució. El resultat és l'Índex d'Eficiència Energètica, que és obligatori per a tots els televisors que es comercialitzin dins de la Unió Europea.

 

 

És possible que es revisi la normativa que s'aplicarà de cara a l'any vinent i que es proposin altres condicions que la facin menys estricta. Tot i que encara no se sap del cert, ja que la gran crisi energètica i els plans d'estalvi dels països ho fan poc probable.