Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona posant-se crema solar en una platja

La crema solar, prohibida per primer cop per la seva contaminació

La República de Palau, a l’oceà Pacífic, ha impulsat la primera llei d’aquest tipus a tot el món per fer front a la greu situació dels coralls i la vida marina

Una dona posant-se crema solar en una platja
És la primera vegada que un país prohibeix la crema solar | Arxiu

Ja fa temps que els experts alerten sobre la greu contaminació que suposa la crema sola al mar, i ara, per primera vegada, un país ha aprovat la primera llei que prohibeix l’ús d’aquest líquid químic. Es tracta de la petita República de Palau, país ubicat a la Micronèsia de l’oceà Pacífic. La nova legislació prohibeix les cremes que continguin 10 elements químics molt nocius per al medi ambient marí, com ara l’oxibenzona o l’octinoxat, que absorbeixen els raigs ultraviolats que emet la llum Solar i que garanteixen la supervivència dels ecosistemes marins.

La llei ha estat aprovada a partir de les dades que va facilitar la Fundació Internacional dels Esculls de Corall  sobre els productes químics contaminants de les cremes solars, alertant que són «increïblement tòxics» pels vegetals marins, especialment durant les fases inicials de la seva vida.

Més països seguiran els passos de Palau

L'arxipèlag de Palau ha fet aquest primer pas davant la reducció de corall a les seves costes, considerades un «paradís verge» que atreu cada any a molta gent que practica el busseig. De fet, una llacuna a la Roca de Palau està catalogada com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Per aquesta raó, aquesta primera llei obre la porta a què la prohibició s’apliqui també en altres països del món especialment vulnerables en l'àmbit mediambiental.

Un dels estats més coneguts que durà a terme en breus aquesta mesura serà Hawaii (Estats Units) a partir de l’any 2021, mentre que altres regions del planeta, com ara les Illes Verges (Estats Units) o l’illa holandesa de Bonaire, al Carib, també aplicaran lleis semblants en els pròxims mesos per tal de protegir els ecosistemes marins.

Tot i aquestes mesures estrictes, el cert és que, en els darrers anys, el nombre de cremes solars amb productes que contenen aquests elements contaminants ha disminuït clarament i, de fet, durant el 2018 ja eren ‘només’ la meitat d’aquestes cremes i locions les que comptaven amb aquests 10 productes perjudicials per al medi ambient.