Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup d'estudiants visita el Museu d'Alcover.

El projecte educatiu del Museu d’Alcover aposta per potenciar els valors del patrimoni i la cultura

L’equipament alcoverenc traça noves línies de divulgació on museu i escola caminen plegats. L'equipament treballa també amb altres col·lectius per explicar el seu relat

Exterior del Museu d'Alcover.
Exterior del Museu d'Alcover. | Museu Alcover

 

De vegades tenim la tendència de relacionar els museus dels municipis petits, amb continguts avorrits o desfasats. El nostre marc mental ens fa vincular aquests contenidors culturals amb espais antiquats o poc interessants. Fins i tot, de vegades se’ls anomena despectivament ‘museus de poble’.

Sí, són museus de poble, perquè geogràficament hi són. Però no, no són poc interessants ni desfasats. Com a mínim, no tots. I és que molts cops no cal anar massa lluny per trobar autèntics tresors o espais que donen valor a la cultura i al patrimoni. Un exemple el tenim a Alcover.

El Museu d’Alcover té una col·lecció que va molt més enllà de l’àmbit local. Els fòssils marins del triàsic són testimoni de la història més antiga d’aquesta zona de l’Alt Camp i serveixen per explicar com era el món fa milions d’anys. I no cal marxar a cap país llunyà per comprovar-ho; al museu alcoverenc els podem veure de prop, tocar rèpliques i aprendre, gràcies als recursos que ofereix l’equipament.

Imatge del Taller Triàsic per a gent gran, al Museu d'Alcover.
Imatge del Taller Triàsic per a gent gran, al Museu d'Alcover. | Museu Alcover

 

Per tal de poder explicar aquests valors, el museu traça ara noves línies de treball centrades en el seu projecte educatiu en el sentit més ampli.  Per una banda, consolidant el públic familiar amb una programació estable que transmet els valors de la cultura i el patrimoni que ofereix el museu; però treballant també amb altres col·lectius, que van des de la gent gran fins a persones amb necessitats especials.

El projecte educatiu del Museu d’Alcover

«El programa educatiu d’un museu ho és tot», afirma la directora de l’equipament d’Alcover, Ester Magriñà. «Anar a un museu no és només fer una visita guiada, hem d’explicar valors a través del patrimoni que tenim», diu.

Imatge d'una visita que va fer la ONCE a Ca Batistó, al Museu d'Alcover.
Imatge d'una visita que va fer la ONCE a Ca Batistó, al Museu d'Alcover. | Museu Alcover

 

 

Aquesta filosofia és un dels punts forts del museu i la tenen molt ben treballada.  El visitant surt de l’edifici havent adquirit algun aprenentatge i, fins i tot, alguna reflexió.  A part d'aprendre com era l’entorn natural de la zona gràcies als fòssils del triàsic, també es pot conèixer el rol de la dona burgesa i el feminisme, gràcies a l'atractiu relat de l’encisadora casa de Ca Batistó. I els infants, gaudeixen de tallers i activitats que van més enllà de mostrar objectes estàtics. 

Pel que fa a les visites escolars «les enfoquem com un projecte comunitari amb  la voluntat que els mestres i els educadors del museu ens involucrem de la mateixa manera», explica Magriñà. En aquest sentit, l’activitat amb els escolars es dissenya amb totes les parts implicades. «Es tracta de fer projectes participatius».

Aquest procediment funciona en altres museus com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, per exemple i «té molts avantatges perquè donem importància als valors del patrimoni i la cultura que, sovint queden difuminats en les excursions escolars. Aquestes activitats han de ser lúdiques però és important que hi hagi una implicació mútua», afirma la directora.  

El Museu d’Alcover prepara una maleta didàctica amb el CRP

Amb aquesta voluntat que el visitant i, especialment els infants, visquin una experiència en l’interior del museu,  s’està preparant un projecte anomenat ‘Investiguem les pedres', que parteix de la idea d’una malèta didàctica, juntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp (CRP).

«Per grups, obriran una capsa amb uns objectes i  hauran d’encertar si es tracta d’un fòssil o no», diu Magriñà. També veuran un vídeo on se’ls explicaran les diferències entre els dinosaures del cinema amb els de veritat i hauran d’ajudar als investigadors del Museu d’Alcover a resoldre un repte a través dels fòssils.

Diversos infants sostenen un dinosaure de plàstic al Museu d'Alcover.
L'espai del triàsic atrau la curiositat de molts infants. | Museu Alcover

«És important que algú els parli, que entenguin que al museu també hi ha persones», expressa la directora. D’aquesta manera «els transmetem valors científics que sovint es dilueixen al museu i així poden viure una experiència cultural».

El museu vol traspassar l’espai físic de l’edifici i per això ja  fa anys que de manera puntual organitza activitats a biblioteques, casals d’estiu o centres educatius de fora del territori.  Explica Magriñà que «ara ja fa tres anys la Irina Cervera, responsable del servei educatiu, va organitzar a la Biblioteca Pública de Tarragona l’activitat 'Màgia, pedres i llegendes' i encara avui ens visiten famílies per conèixer el Peix Pedra. La visió era difondre els valors del patrimoni triàsic, i si en volen saber més, ens vindran a visitar algun dia».

Activitat Màgia, pedres i llegendes a la biblioteca pública de Tarragona.
El museu surt del museu. Activitat 'Màgia, pedres i llegendes' a la biblioteca pública de Tarragona. | Museu Alcover

Gràcies a aquests projectes i a la necessitat constant de transmetre aquests valors pels quals aposta fortament la directora, el Museu d’Alcover s’adapta a les noves tendències i línies que segueixen altres grans equipaments, però amb molts menys recursos.

Sense grans empreses al darrere ni un equip extens, les històries, les bones idees i els recursos propis que té el museu són els ingredients suficients per tirar endavant un projecte educatiu que no vol altra cosa que transmetre valors.

També et pot interessar: