Vodafone i Orange, del grup MasOrange, estan fent passos importants al mercat de les telecomunicacions amb el seu projecte de fibra compartit. A través d'una societat conjunta, totes dues busquen maximitzar el valor de la xarxa de fibra òptica.
Aquest projecte té un valor estimat d'entre 7.000 i 10.000 milions d'euros. Tot i això, el més destacat és que ara volen atraure un nou soci que compri el 40% de la societat. Aquest moviment podria generar entre 2.800 i 4.000 milions d'euros.
Orange i Vodafone venen una part del negoci
Les dues empreses de telecomunicacions han decidit no vendre la societat del tot, sinó que busquen un soci que hi inverteixi. La idea principal és que aquest nou inversor adquireixi una participació del 40%. Així, tant Vodafone com Orange retindran una part important del control sobre el projecte.
Per dur a terme aquesta operació, MasOrange ha contractat BNP Paribas, un dels bancs més importants del món. La missió serà coordinar el procés de venda d'aquesta participació del 40%. L'estratègia és clara: atraure un inversor especialitzat en infraestructures que vulgui participar al mercat de les telecomunicacions.
L'interès per entrar al negoci de fibra ja ha despertat la curiositat de diversos inversors. Dos fons d'inversió es perfilen com els més interessats a adquirir aquest 40%.
Un és Antin Infrastructure, que ja posseeix Elanta a Espanya. L'altre és Macquarie, el fons que actualment controla Onivia.
Tots dos fons han sol·licitat reunions per avaluar la possibilitat de sumar-se a aquesta societat. S'espera que les negociacions continuïn durant els propers mesos, i l'operació es podria tancar a la primera meitat del 2025.
Un cop l'acord estigui finalitzat, l'estructura accionarial de MasOrange quedarà repartida de la manera següent. MasOrange mantindrà el 50%, Vodafone conservarà un 10% i el nou soci es quedarà fins al 40%.
Un projecte que mobilitza grans quantitats
El fet que aquesta societat estigui valorada en milers de milions dʻeuros demostra la importància que té per al sector. Tant Vodafone com Orange es beneficien de comptar amb una xarxa de fibra compartida. Això els permet oferir un servei més competitiu als seus clients.
A més, atraure un nou inversor podria ajudar les dues companyies a expandir i millorar la seva infraestructura. Aquesta operació, a més de generar ingressos importants per a Vodafone i Orange, també reforça la seva posició al mercat. Amb un soci especialitzat en infraestructures, podran continuar creixent i millorar-ne la xarxa de fibra.
El projecte milionari que tenen entre mans les dues companyies no només mou molts diners. També està atraient importants inversors internacionals. Amb l'arribada d'un tercer soci, la societat de fibra es podrà continuar expandint i consolidant com una de les més importants al mercat espanyol de telecomunicacions.