Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Institut del Morell.

L’Institut El Morell es torna a sumar al projecte UMA preparant una exposició centrada en la sostenibilitat

Es tracta del projecte ‘Un Museu a l’Aula’ coordinat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, que està assessorant als estudiants i professorat de l’Institut per crear una exposició a partir de les necessitats i interessos del centre educatiu

Institut del Morell.
Imatge de la sessió de treball a l'Institut del Morell. | Júlia Giribets

Imaginem-nos una casa 100% sostenible. Amb un hortet portàtil que permet reutilitzar el plàstic i un forn que aprofita el Sol com a font d’energia. Les estructures de la casa, estables i resistents, estan fetes amb paper enrotllat i tenim una estació meteorològica que també fa l’anàlisi de l’aire.

Els objectes de la casa són de bioplàstic, procedent de residus orgànics com les pells de fruita o el marro del cafè. Aquesta residència, fins i tot té nom: ‘The Green House. Som el canvi’.

Sembla un habitatge gairebé impossible, lluny de les cases convencionals que veiem en el nostre dia a dia, però serà una realitat d’aquí a uns mesos a l’Institut del Morell, gràcies a un projecte que estan desenvolupant els alumnes des de primer d’ESO fins a 1r de BAT.

Amb el suport i assessorament dels professionals del Museu de la Vida Rural  de l’Espluga de Francolí, l’Institut del Morell repeteix enguany l’experiència del projecte ‘Un Museu a l’Aula’, que consisteix en preparar una exposició tenint en compte tots els factors que intervenen en la creació d’una mostra. El curs anterior, el tema central era l’evolució de la tecnologia al llarg de la Història i enguany, la sostenibilitat centra el relat, alineant-se així amb els principals valors del museu espluguí.

Els alumnes s’estan posant a la pell de gestors culturals i s’han organitzat en diverses comissions per tal que cada grup dugui a terme una part de l’exposició: des de la part financera, la comunicació, el disseny, el llenguatge expositiu...

Un punt essencial: com es farà la difusió?

El projecte es troba en una fase molt primerenca encara, però l’aportació d’idees dels alumnes és essencial en aquesta part. Assistim a una ‘sessió de treball’ entre professionals del Museu de la Vida Rural i els estudiants de 3r d’ESO, que s’encarreguen de la comissió de comunicació, una part molt important, ja que seran els encarregats de donar a conèixer al públic aquesta exposició. A més, els alumnes de 3r d’ESO aquest curs també coordinen i fan de comissaris de la mostra.

El responsable de comunicació del museu, Roger Òdena, i la coordinadora del projecte  ‘Un Museu a l’Aula’, Roser Servalls, han passat una estona amb els alumnes per extreure idees sobre com s’ha de fer la difusió del projecte i per guiar-los a l’hora de fer un bon pla de comunicació.

museu-vida-rural
El Museu de la Vida Rural de l'Espluga impulsa el projecte 'Un Museu a l'Aula'. | Albert Oliva

Els estudiants ho tenen molt clar. Les xarxes socials seran un bon aliat. «Podem buscar una imatge que cridi l’atenció i que serveixi per conscienciar dels efectes del canvi climàtic i sobre què podem fer per evitar-ho», proposa un dels alumnes. És un bon punt de partida. A partir d’aquí comença una pluja d’idees que acaba omplint part de la pissarra de l’aula on es decideix que es poden buscar patrocinis, fer difusió a través de mitjans de comunicació locals, amb cartells a les botigues i aprofitar els contactes que tingui cadascú.

També es parla del cartell, un element comunicatiu molt important. «Ha de quedar ‘xulo’», diuen i de no caure en contradiccions. «Si fem una exposició que va de sostenibilitat, els materials que fem servir també ho han de ser», adverteix en Roger Òdena.

Ara, la feina és dels alumnes que hauran de posar en pràctica aquesta i altres sessions que van fent amb professionals del Museu de la Vida Rural de l’Espluga per anar teixint el contingut i el relat de la seva pròpia exposició.

La mostra s’estrenarà el 18 de maig i es podrà visitar durant una setmana a l’Institut del Morell. Els usuaris que s’endinsin en aquesta casa sostenible podran fer un recorregut per les estances de l’habitatge que constaran de cuina, menjador i jardí i alhora reflexionar sobre l’emergència climàtica i les solucions o alternatives que podem aportar. També es farà una activitat d’ ‘escape room’ per fer arribar aquest missatge d’urgència.

‘Un museu a l’aula’, un projecte pedagògic creatiu, participatiu i innovador

El projecte  ‘Un Museu a l’Aula’  és una iniciativa del Museu de la Vida Rural  amb el suport dels Centres de Recursos Pedagògics del Tarragonès i de la Conca de Barberà amb l’objectiu de crear i produir una exposició treballant transversalment els continguts curriculars d’educació secundària.

És un projecte pedagògic, participatiu i innovador que s’adapta a les necessitats i interessos de cada centre educatiu i que permet treballar el llenguatge expositiu, conèixer els diferents perfils professionals implicats en la creació d’una exposició, treballar competències bàsiques de forma transversal, consensuar decisions, treballar en equip, desenvolupar la creativitat i resoldre problemes.