La iniciativa sorgeix de l’Associació Amics de les Abelles, amb seu a Alcover. El seu president, l’apicultor Joan Maria Llorens, relata aquesta problemàtica com un mal de cap que va en augment. «Trobem eixams d’abelles a cases velles de Reus, per exemple, que generen molta molèstia als veïns». També explica casos com el de Tarragona on s’han trobat més de 500 eixams en edificis en només dos anys, segons les incidències notificades pels Bombers i els Agents Rurals.
A més, la inexperiència fa que no se sàpiga com actuar davant d’aquesta situació «i ens acaben trucant a nosaltres perquè ens les emportem», diu l’apicultor. «Hi ha gent que les mata o tira insecticida, però estan protegides com a espècie d’interès especial des de l’any 2003», explica.
«Havíem de fer un projecte per salvar les abelles: cada cop n’hi ha menys»
L’Associació Amics de les Abelles treballa diferents línies d’actuació per tal de garantir la presència d’aquest insecte, des del punt de vista de preservació del patrimoni natural, des de la perspectiva cultural i també mediambiental.
Vista la problemàtica de les ciutats i també la baixada de la població d’abelles, va sorgir el projecte REDICAT. «Havíem de fer un projecte per salvar les abelles, ja que cada cop n’hi ha menys», afirma Joan Maria Llorens. La iniciativa compta amb la complicitat dels ajuntaments de diversos municipis de Catalunya que es convertiran en emissors o receptors.
Els emissors seran aquells que tenen la presència d’eixams en els seus nuclis urbans i els receptors rebran aquestes abelles procedents dels municipis emissors per posar-les en zones boscoses amb manca de pol·linització. A més, es contempla que els pobles receptors facin altres tasques com estudis, divulgació o activitats turístiques. «És molt necessari fer divulgació d’aquest tema», expressa Llorens.
Tot i que el projecte es vol desplegar a tot Catalunya, de moment es posarà en marxa en 6 municipis: Pujal (receptor) i Riner (emissor); Arnes (receptor) i Gandesa (emissor); i Alcover (receptor) i Valls (emissor). És previst que properament participin Reus o Salou, entre altres interessats com Mont-ral o Cambrils.
El cas d’Alcover: la zona de Mas de Forés acollirà les arnes amb les abelles
La Casa de la Mel, seu de l’Associació dels Amics de les Abelles, es troba a pocs metres de l’Ajuntament d’Alcover. La proximitat no és només física, sinó que l’Associació i el consistori han treballat plegats per donar visibilitat al projecte. A finals d’octubre, ambdós van aprovar un conveni per dur a terme el projecte REDICAT a Alcover.
«Vam acceptar ser un municipi receptor perquè era interessant pel futur de les abelles i també dels nostres boscos», explica l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. En aquest cas, s’instal·laran prop d’una quinzena d’arnes a la finca de titularitat municipal de Mas de Forès que acolliran les abelles procedents d’altres poblacions, una àrea on «es podrà augmentar la pol·linització», diu l’alcalde.
Aquestes caixes niu se situaran en una zona «visible» amb una voluntat divulgativa. «Hi haurà senyalització i cartells que expliquin el projecte i es podrà visitar», explica Figueras. Les abelles es traslladaran aquí i també es preveu que les arnes serveixin per atraure les abelles dels nuclis de població en general per salvar-les dels perills diversos i evitar molèsties entre els veïns.
«Si volem tenir el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, necessitem projectes com aquest»
Fa només algunes setmanes, l’Ajuntament d’Alcover ha rebut el Premi Iniciativa Medi Ambient 2019 de la Diputació de Tarragona pel projecte REDICAT, sorgit des de l’Associació Amics de les Abelles.
Aquest premiat projecte és una empenta important per l’Ajuntament d’Alcover, que l’esperona a seguir treballant en l’àmbit mediambiental de la zona. En aquesta línia, Robert Figueras afirma que «si volem ser tenir el Parc Natural de les muntanyes de Prades, necessitem projectes que ens donin viabilitat», com pot ser aquest.