Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Sostre descobert a Valls

Invertiran 1,5 MEUR en la rehabilitació de ca Robusté, la nova cooperativa d’habitatges de Valls

L’immoble situat al carrer de la Carnisseria acollirà 7 habitatges qualificats de protecció oficial i 3 locals socials

La Titaranya, la nova cooperativa d’habitatges i locals socials en dret d’ús de Valls ja té a punt el projecte de rehabilitació de ca Robusté, l’immoble situat al carrer de la Carnisseria números 23 i 25 que acollirà 7 habitatges qualificats de protecció oficial i 3 locals socials.

De fet, fa poques setmanes es va dur a terme la presentació de la proposta d’obres i es va anunciar que s’invertiria l’ordre de les fases de la promoció, ja que l’atorgament d’un  ajut FEDER de mig milió d’euros per a la  rehabilitació patrimonial  de ca Robusté ha fet que es comenci per aquest immoble i no per ca l’Alemany, tal com estava previst inicialment. A més a aquest ajut se li ha de sumar un altre de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de  200.000 euros.

Així, la inversió total sobrepassarà el milió i mig d’euros, que seran finançats en part per la cooperativa de crèdit Coop57, copropietària de l’immoble juntament amb la Fundació La Dinamo i el Casal Popular La Turba. La Titaranya ha rebut també el suport d’altres entitats com la Diputació de Tarragona, la mateixa Fundació La Dinamo, la Fundació Coop57, el COAC, diversos Casals i Ateneus dels Països Catalans i persones a títol individual a través de la campanya Recupera 1m2 del Centre Històric.

Descoberta d’un element únic a Catalunya

En els últims mesos, i tal com avançava TarragonaDigital, els estudis previs que s’han fet a l’edifici han posat al descobert un element patrimonial únic a Catalunya per la seva antiguitat, estat de conservació i superfície: un sostre de guixeres ornamentals gòtiques comprable només als exemples existents a Segòvia. Les guixeres se sumen als 4 arcs gòtics  de la planta baixa, un gran celler subterrani del  segle XVIII i la façana, que és l’únic element catalogat actualment a l’espera de l’aprovació del POUM, que en catalogarà la resta d’elements. Aquest conjunt patrimonial serà visitable pel públic i La Titaranya espera convertir-lo en un atractiu cultural i turístic més de la ciutat.

Assistents a les portes obertes de fa unes setmanes
Imatge de la jornada de portes obertes de ca Robusté | Cedida

El projecte arquitectònic es completa amb un nou passatge que donarà accés al pati interior d’illa de 300m2, i que en la segona fase, amb la rehabilitació de ca l’Alemany, connectarà amb el carrer dels Metges. Aquests espais oberts permetran accedir als baixos dels edificis, que acolliran les activitats culturals i socials de les entitats sòcies de la Titaranya.

«No existeixen les condicions per a la recuperació del Barri Antic»

Per altra banda, la Titaranya ha volgut aprofitar la presentació del projecte de rehabilitació de ca Robusté per alertar a l’Ajuntament de Valls que no existeixen les condicions per a la recuperació del  nucli històric. Segons el portaveu de la cooperativa, Tais Bastida, «l’àrea d’urbanisme està saturada i treballa amb uns terminis incompatibles amb els calendaris d’ajuts públics com LEADER, FEDER o el mateix Departament de Cultura, sense els quals és impossible treballar en grans projectes  en un barri antic».

De fet, la Titaranya ha estat a punt de perdre el FEDER per aquest motiu i ha hagut de modificar el projecte a causa de l’endarreriment de l’aprovació del POUM, fent perillar l’operació. Bastida també exposa que «aquest endarreriment té  paralitzada  la ciutat des de fa anys» i que demana a l’equip de govern que «es posi les piles» amb la imminent arribada de fons europeus per a la regeneració urbana i rehabilitació d’edificis.

Persones a la plaça de les Garrofes a la presentació del projecte
Imatge de la presentació del projecte | Cedida

«Des de l’Ajuntament s’ha de preparar i informar a la població i s’han de reforçar els equips tècnics municipals per poder aprofitar aquesta injecció econòmica, així com l’augment de sol·licituds d’obra  que puguin arribar amb l’entrada en vigor del POUM» conclou.