Una nova oportunitat laboral que permet treballar l'agricultura ecològica de manera conjunta entre altres municipis, això és el projecte «Singulars. De la terra a la taula». D'aquesta iniciativa es beneficien joves d'entre 16 a 29 anys que estiguin en situació d'atur i que visquin al Baix Camp. Una porta oberta per l'ocupació juvenil que s'endinsa en el món de l'agricultura a través de l'orientació i la formació, amb un únic objectiu: trobar feina en el món de l'agricultura.
En marxa la primera fase
Des del Mas Carandell de Reus es treballa per oferir endinsar-se en el projecte «De la terra a la taula» a nois i noies de menys de 30 anys. Una iniciativa que proporciona l'oportunitat a joves en situació d'atur de trobar feina a través de la formació. La iniciativa es desenvolupa en tres fases: la primera d'orientació, la segona de formació i la tercera de pràctica i cerca de treball.
En aquests moments l'alumnat es troba en la primera fase del programa, la fase d’orientació. Aquesta etapa es realitza de manera individual o en grup, segons les necessitats de la persona sol·licitant: «Ens adaptem a les característiques de cada usuari», han explicat a TarragonaDigital des de l'organització. Durant aquesta fase s'orienta a la persona per a la formació en el món de l'agricultura i els aliments. Tanmateix, el programa encara accepta sol·licituds i un cop finalitzi l'orientació començarà el curs pràctic.
Col·laboració territorial entre municipis del Baix Camp
El projecte «De la terra a la taula» s'emmarca en el programa Singulars de Garantia Juvenil, una iniciativa europea d'ocupació per reduir l'atur d'entre les persones joves. Aquesta iniciativa treballa de forma conjunta amb altres municipis del territori com Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant i Reus, de la mà del Consell Comarcal del Baix Camp.
En aquestes localitats es realitzarà la part pràctica del projecte, ja que al Mas Carandell «no disposem de les instal·lacions per treballar la terra». Des de l’organització expliquen que «el projecte l’anem realitzant en petits grups fins a arribar a les 60 persones, de moment estem orientant als participants». Un cop acabada l'orientació i la formació, l'alumnat escollirà entre tres branques: producció agrícola ecològica, transformació del producte i comercialització del producte.
L'agricultura com a eix ocupacional
«Es tracta d’oferir itineraris d’orientació, formació i inserció per reforçar l’ocupabilitat d'aquests nois i noies», mitjançant tasques dels sectors agroecològic i agroalimentari. La membre del Mas Carandell, Fina Folch explica que «volem donar una oportunitat a persones joves sense requeriments acadèmics».
Orientació, formació i ocupació
Des del Mas Carandell han incorporat una persona que s’encarregarà de la gestió del projecte així com l’orientació per poder després trobar feina en el món laboral. En aquest moment el projecte es troba a l’espera de més sol·licituds per formar un grup, per tant totes aquelles persones interessades es podran adreçar a les instal·lacions del Mas Carandell o a través del següent enllaç.