Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cotilló Topromi.

«Integrar, sempre!»: Projectes solidaris aposten per la inserció de persones amb discapacitat de cara a Nadal

El cotilló sostenible de la Fundació Topromi o les espelmes del Taller Baix Camp en són exemples | El 2020 s'acarnissa amb les opcions laborals dels col·lectius més fràgils

Una quadrícula de vuit imatges en blanc i negre recorda les abraçades  que ara ja no es poden fer a l'entrada de la Fundació Topromi. Prop d'una vuitantena d'usuaris del centre, amb diferents graus de discapacitat  intel·lectual, troben al final d'una llarga avinguda de  la Canonja l'epicentre de la seva vida cada matí. «La missió de Topromi és treballar per una inserció  sociolaboral real i efectiva dels nostres usuaris», explica amb veu dolça l'Eva Calvés, directora del centre des de la passada primavera. El relleu al càrrec la va enxampar en un març que ho va canviar tot. «Ara estem bé, adaptats i amb les mascaretes  ben posades», somriu.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Usuària de Topromi treballant amb el cotilló sostenible.
El cotilló sostenible es realitzarà amb una tirada de 400 unitats enguany. | Àngel Ullate
 

D'entre els diferents projectes d'inserció social  i laboral a Topromi, en destaca una iniciativa compartida amb les cooperatives locals 'El Far' i 'Dignidart': l'elaboració i empaquetat d'un cotilló sense plàstic, de paper i cartró, que reivindica un ús sostenible d'un material tan específic en aquestes dates. «Sabíem que era un projecte que podia combinar bé aquesta mirada sostenible amb la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat», explica la Núria Loras, responsable d'El Far i qui ja treballava amb Topromi de la mà d'uns tallers  setmanals de creativitat.

Els usuaris de la Fundació Topromi col·laboren en un projecte local d'elaboració de cotilló sostenible

El projecte 'Circulars'  —així és com s'anomena— neix amb aquesta marca social i solidària i amb la voluntat de donar una oportunitat als col·lectius amb més  risc d'exclusió laboral i social. «Per a nosaltres és fonamental trobar eines i projectes per normalitzar, visibilitzar i integrar  els nostres usuaris», explica Calvés, en el context d'un 2020 que s'està acarnissant amb les oportunitats laborals de col·lectius fràgils com és el de les persones amb discapacitat. «La Covid-19 ha estat un cop dur, i tant», valora la directora.

Usuaris treballant a Topromi.
Topromi realitza diversos projectes d'inserció sociolaboral. | Àngel Ullate
 

No obstant això, el cotilló sostenible ha trobat una sortida per a tothom. Amb una tirada prudent de 400 unitats per a aquestes festes de Nadal, la iniciativa reivindica «models de consum que contribueixin a la millora de la vida de les persones» a través de l'eix social i també del mediambiental. «És un símbol divertit, original i senzill per fer-los partícips d'una iniciativa que cerca el bé comú  a partir de la bona predisposició d'un conjunt d'individus», comenta Loras.

L'objectiu no és lucrar-se amb iniciatives com aquestes, sinó «generar llocs de treball  o d'ocupació per a persones en risc d'exclusió, i mantenir-ne els que fins ara existien», en paraules de l'Eva. «La Covid-19 ens ha fet reinventar  i canviar moltes coses per tal de seguir sent una eina útil per als nostres usuaris», reconeix la directora. Recorda com a «especialment complicades» les setmanes de tancament durant el primer  estat d'alarma «perquè vol dir trencar unes rutines molt consolidades», però no se la veu angoixada, ja. «Topromi  és la vida dels nostres usuaris, i també és la nostra», confessa. Amb l'objectiu, ras i curt, de fer-los la vida una miqueta millor.

Treballadores a Topromi.
La Covid-19 ha obligat els centres a reinventar-se. | Àngel Ullate

La Covid-19 suposa una amenaça per a les oportunitats d'inserció laboral de les persones amb discapacitat

La fundació de la Canonja compta amb fins a 55 nois i noies als tallers ocupacionals, i altres 13 en el seu centre especial de treball, on també hi ha persones amb discapacitat sensorial.  «Integrar no és un complement de les nostres accions, sinó que ha de ser sempre la mirada de base de tot projecte», defensa la Núria, visiblement satisfeta. La responsable d'El Far té clar que «no volem ser un projecte comercial», i aspira a «generar ocupació i obrir portes al territori» per a qui més les necessita.

Comença a fer memòria i reconeix que la complicitat que troba en la societat no apareix amb tanta facilitat a les administracions  públiques. «És una pedra que costa més de picar per a les cooperatives», lamenta. Però el projecte tira endavant i les 400 unitats d'enguany ja estan esgotades a l'estoc. Un èxit  en tots els sentits.

Pla detall de dues espelmes fetes pels usuaris del Taller Baix Camp
La inserció sociolaboral, bàsica per a famílies com el Taller Baix Camp o la Fundació Torpomi | Taller Baix Camp
 

Espelmes i sabonets nadalencs amb ànima solidària al Taller Baix Camp

A poc més de dotze quilòmetres de Topromi, també es respira ambient nadalenc i solidaritat a parts iguals. El centre ocupacional del Taller Baix Camp, ubicat a Reus, treu fum aquests dies, i és que una de les tasques que realitzen durant tot l'any amb els seus usuaris té especial pes aquestes festes perquè estan d'estrena.

L'elaboració d'espelmes i sabons molt originals és una de les activitats d'ocupació terapèutica estrella al taller. Per als reusencs i reusenques, no és estrany aturar-se per Sant Jordi a la parada del Taller Baix Camp per contemplar i comprar alguns d'aquests productes que realitzen amb molt d'amor i esforç, degudament adaptats a la temàtica. Per Nadal no poden ser menys i les creacions del taller esdevenen esferes de llum, sabonets amb ingredients naturals o espelmes amb forma d'arbre de Nadal.

Enguany, a més, es poden adquirir de la forma més fàcil: a través de la recentment estrenada botiga en línia del Taller Baix Camp. Ferran Vidilla, responsable de comunicació del Taller, explica il·lusionat a TarragonaDigital que «estem molt contents perquè està anant molt bé, amb força visites i comandes, tenint en compte que és un any especial i anem descobrint com articular-ho tot». 

Espelmes Taller Baix Camp.
L'activitat al Taller Baix Camp s'adapta a l'època de l'any i la demanda. | Taller Baix Camp

Potenciar les habilitats de cada usuari

La idea de la botiga en línia estava en els seus plans des de feia temps, i és que el més important era poder «donar visibilitat a l'activitat», i la Covid-19 ha accelerat el procés de la posada en marxa. «Estem tots molt contents del producte, és una activitat que omple molt els usuaris perquè treballen amb una cosa que té un resultat tangible i acaba en mans d'algú», afegeix Vidilla.

Espelmes nadalenques, espelmes per decorar, espelmes de citronel·la a l'estiu, espelmes personalitzades per aniversaris, bodes o comunions, sabonets amb ingredients naturals,... Tots els productes de la botiga en línia del Taller Baix Camp tenen dues coses en comú: la bellesa i l'ànima solidària. «Els usuaris participen pràcticament en tot el procés. Hi ha capacitats molt diverses al Taller i cadascú té la seva habilitat, i amb aquesta activitat intentem potenciar les de cadascú en cada part del procés». El resultat dels productes és la mostra més evident de l'amor i l'esforç que s'hi posa en cadascun d'ells. Que aquest sigui no només el Nadal de la pandèmia, sinó també el de la solidaritat.