Imartge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles

Els Mossos, preocupats: el que passa en alguns hotels de Catalunya en plena pandèmia

Grups d'entre 15 i 20 persones lloguen diferents habitacions per acabar-se reunint en alguna d'aquestes


Els Mossos d'Esquadra han fet durant el mes de gener set intervencions en festes organitzades en hotels de Barcelona per grups de persones que s'hi allotjaven. Segons ha explicat el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, es tracta de festes en hotels on un grup d'entre 15 i 20 persones lloga diverses habitacions per fer-hi una festa sense complir amb les mesures preventives de la Covid.

Durant aquestes intervencions s'ha sancionat 80 persones. Molinero ha dit que, arran d'aquest incompliment detectat en diversos allotjaments, els Mossos han iniciat una campanya informativa a 42 hotels de la costa litoral de la ciutat de Barcelona i preveuen estendre-la arreu del territori català on hi ha zones hoteleres. Inicialment, ha detallat Molinero, havien observat algun cas durant el cap de setmana, però ara ja estan detectant festes organitzades fins i tot entre setmana.


Davant d'això, volen avisar els responsables dels hotels que tenen l'obligació d'evitar que es facin les festes i posar en coneixement de la policia qualsevol mena d'activitat que pugui ser un incompliment de la normativa.

També es lloguen pisos turístics per fer-hi festes

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat que a la ciutat es lloguen pisos turístics per fer-hi festes saltant-se les restriccions que estan vigents, segons explicava el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, al 324. «Tenim indicadors i radars per veure com es produeixen, lloguen un pis turístic i hi col·loquen gent, són casuístiques i coses pintoresques que poden passar», deia. Batlle destacava un «compliment general» de les normes per part de la ciutadania, però sí tenen detectats alguns «incompliments», de dia, en espais públics com Montjuïc, el Turó de la Rovira o algunes places de Gràcia, i de nit, en espais privats.

Batlle també insistia en un confinament metropolità per l'alta densitat de població de la ciutat. Batlle va recordar que Barcelona té una densitat de població molt superior a la d'altres ciutats, com pot ser Madrid, i va advertir que «la congestió pot ser un factor de contagi». «Ara els dies seran més llargs, el temps millorarà, però seguirem en la llauna de sardines que és Barcelona», advertia.El tinent d'alcaldia afegia que les sancions pels incompliments s'estan tramitant, encara que sigui a un ritme lent per la complexitat de la maquinària administrativa, i que ja se n'estan cobrant, i s'acabaran cobrant «totes».


Els Mossos avisen de noves tipologies d'estafes

D'altra banda, els Mossos també han advertit que continua la detecció d'estafes relacionades amb la Covid en àmbits com la venda de material de protecció -com mascaretes o gel- però també desinfecció de domicilis i espais compartits i venda de vacunes, aquests últims àmbits detectats en les darreres setmanes.Les estafes, a més, no es limiten a centres residencials, mèdics o clíniques, sinó també domicilis particulars. En concret, estan registrant casos de «venda agressiva» que consisteix a trucar per telèfon a persones d'edat avançada per «coaccionar-les» i amenaçar-les perquè facin alguna mena de compra.Davant d'això, ha recordat que els Mossos continuen recomanant evitar fer compres telemàtiques, donar dades bancàries o fer pagaments i insten a posar-se en contacte amb la policia. La majoria de les estafes o coaccions de compra, ha assenyalat Molinero, es fan de forma telefònica.