Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de archivo de Margarita del Val, del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

El temible pronòstic d'una experta a Espanya: L'arribada de la segona onada és imminent

La viròloga del CSIC descarta que el virus es debiliti a l'estiu com asseguren altres experts, i parla sobre l'arribada de la vacuna

Foto d'arxiu de Margarida de la Vall, de el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Margarita del Val creu que cal trobar una vacuna com més aviat millor | Arxiu
 

L'imparable avanç de la desescalada i el ràpid descens de contagis i morts ha obert un debat entre els científics sobre el futur immediat de la malaltia: Estem assistint a la fi de la pandèmia o això és només el principi? Sembla que un corrent d'optimisme envaeix ara als experts, però altres més prudents avisen: la segona onada està molt a prop.

És el cas de Margarita del Val, la cèlebre viròloga del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que durant l'epidèmia a Espanya s'ha convertit en una de les veus més escoltades i que ara confirma el que ve advertint des de fa temps: la segona onada podria arribar abans de l'octubre. I posa data: el mes de juliol.

«Pot ser que la segona onada del virus no sigui a l'octubre, sinó al juliol», ha afirmat aquesta experta, basant-se en l'evolució de la grip A, l'any 2009, on el pic va ser al juliol i va acabar a primers d'agost, i ha afegit: «Pot ser que el virus respiratori es multipliqui a l'estiu, i això pot desencadenar que hi hagi moltes persones susceptibles de ser contagiades».

Del Val ha recordat que a Espanya el percentatge és el 95% de les persones, en referència als últims resultats de l'estudi deseroprevalença que van llançar que només un 5,2% dels espanyols té anticossos per resistir a la malaltia.

A més, aquesta doctora en Bioquímica i Biologia Molecular ha assenyalat que els virus es dilueixen en els espais oberts i que «les temperatures altes ajuden, però molt poc», descartant així algunes teories sobre la menor difusió del virus durant els mesos d'estiu. «La desescalada no segueix una raó científica», ha dit, «desescalem perquè ho necessitem».

Però a més, ha advertit del perill dels rebrots, especialment amb les persones asimptomàtiques. De fet, segons Margarita del Valel virus segueix circulant  i «és probable que n'hi hagi més, encara que és molt difícil d'estimar». No hi ha evidència científica que hi hagi menys transmissió, afirma, i potser el que passa és que la càrrega viral sigui més baixa.

El virus muta molt poc

Una cosa que també preocupa molt als científics, sobretot a l'efecte de trobar un remei com més aviat millor, és la capacitat de mutació que té el SARS-CoV-2. Del Val ha dit que aquest virus muta molt poc a diferència de la grip comuna, i això és molt bo per trobar una vacuna: «La seva variabilitat és positiva».

Pel que fa a la vacuna, la científica creu que és millor unir esforços entre diversos països i llançar-se com més aviat millor a provar un dels projectes, perquè «si ens retardem hi haurà moltes morts al món».

Margarita del Val creu que cal trobar una vacuna com més aviat millor i ha anat més enllà, parlant sobre una possible vacuna espanyola, que ha considerat probable tot i que ha advertit que no serà la primera. En les seves pròpies paraules, «si és difícil produir un producte biològic, també és difícil produir un fàrmac». A més, «hi haurà vacunes que siguin millors per a nens o per a majors, però trigarà a arribar i fins llavors no tindrem immunitat col·lectiva».