Han estat diversos els pronòstics que assenyalaven tres possibles corbes de sortida de la crisi pel coronavirus. La V, que defensava una caiguda ràpida juntament amb una pujada igual de ràpida. L'O, amb una caiguda ràpida però una recuperació més lenta i la L, una caiguda ràpida i una recuperació molt lenta. Ara, també s'ha afegit un nou pronòstic que té forma del logotip de 'Nike', el que suposa una ràpida caiguda mentre duri l'aïllament però que, a poc a poc, s'anirà estabilitzant quan tornem a la normalitat.
La consultora Deloitte ha estat l'encarregada de desenvolupar aquest pronòstic. I és que, després d'una anàlisi en consum i distribució, ha explicat que la recuperació en viatges, 'venda al detall' i oci, no arribarà fins després de Nadal d'aquest mateix any.
Es podria dir que el sector del consum és el que més ha crescut després de totes aquestes setmanes. Segons les estadístiques de Kantar, les categories que més han augmentat les seves vendes han estat les que tenen a veure amb rebosteria (farina, llevat, mantega, sucre i nata), els llegums, les conserves, els arrossos i l'alcohol. També ha augmentat el consum de cervesa.
El turisme trigarà a estabilitzar-se
Segons l'anàlisi de Deloitte, els supermercats baixaran les vendes per Nadal, ja que gastarem menys que l'any anterior. Per la seva banda, el turisme intern, el corporatiu i el d'esdeveniments trigaran a estabilitzar-se i situar-se una altra vegada com abans d'aquesta cisis. No ho farà fins començat l'any 2021. El sector turístic és dels que més preocupa, ja que la situació és realment crítica. S'acosta l'estiu però, pel confinament, els hotels i restaurants no tindran el turisme a què estem acostumats.
Infografia de l'escenari econòmic per a Espanya en els propers mesos segons Deloitte.
Un escenari més semblant a una U que en V, o com se li està començant a conèixer "Escenari logo de Nike" # COVID19# marketcrash2020#europe# IBEX-35#StockMarket#investing#tradingpic.twitter.com/gk5jbxm8xK- The Mirror Edg3 (@ s_edg3) April 4, 2020
Tres possibles escenaris
Deloitte, suposant que al maig tot torni a la normalitat, creu que el consum d'alimentació, tant a casa com en bars i restaurants, podrà estabilitzar-se a l'estiu. Per la seva banda, la 'venda al detall' podria recuperar-se i canalitzar-se al juny. Però, d'altra banda, si la situació no torna a la normalitat fins al juliol, tant hostaleria com restauració ho tindrien més difícil, i no podrien remuntar fins al 2021. I és que, a més, cal sumar-li que molts treballadors pateixen un ERTO i, per tant, no es podran permetre gastar molt fora de casa; cosa que afecta tant a bars i restaurants com a proveïdors.
La 'venda al detall', per la seva banda, funcionarà més o menys igual, ja que a causa de la nostra situació econòmica per la crisi, no podrem gastar tot el que no hem gastat aquestes setmanes. Això farà que moltes petites empreses hagin de tancar, i és al que es refereix Deloitte amb «any perdut».
En el tercer escenari, batejat per la consultoria com «economia de guerra», la situació no es normalitza fins a l'octubre. Aquest escenari suposaria que el 90% de les despeses estiguessin dirigides al gran consum, així com una pèrdua de marge generalitzada, desaparició de pimes i molts problemes de liquiditat en les seccions més maltractades per la crisi. Per exemple, moltes empreses petites i mitjanes dedicades a la fabricació d'alcohol hauran tancat perquè, encara que venguin a supermercats, no poden vendre a hostaleria.
Paral·lelament, la consultoria Deloitte va realitzar un informe entre el 23 i 26 de març, en què va analitzar l'impacte de la Covid-19 en els negocis i empreses, a través d'una enquesta a 207 empreses diferents. Un 65% ha hagut de renunciar a part de la seva plantilla, i asseguren que no podran recuperar-se fins al segon semestre de 2021. Aquest informe també tindria sentit en el pronòstic de la sortida lenta en forma de 'Nike'.