YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Propietats i avantatges per a la salut de les llavors de gira-sol

Tot sobre aquest producte amb grans beneficis per a l'organisme

.
Descobreix les principals virtuts de les llavors de gira-sol | Cedida

Tot i que, en general, es pensa que el fet de consumir greix pot fer-nos adquirir més pes i pot contribuir al risc de patir diverses afeccions a nivell físic, hi ha greixos sans que tenen molts beneficis per a les persones.

 

Les llavors de gira-sol, que solen vincular-se amb la salut dels ossos, el cor, la pell i la tiroides, són una de les fonts més importants de greixos saludables que existeixen. Avui ens volem centrar a examinar les virtuts i propietats que tenen les llavors de gira-sol, també conegudes com a pipes de gira-sol.

 

La pipa o llavor de gira-sol... què és exactament?

La flor del gira-sol és una gran flor de color groc que té una closca gris molt particular dins de la qual s'amaga un fruit preciós: les pipes de gira-sol, un fruit petit comestible que tots coneixem.

 

El gira-sol és una flor provinent del nord d'Amèrica que antigament ja conreaven els indígenes d'aquelles terres, aproximadament des de l'any 2500 abans de Crist, època en què convivien diferents civilitzacions mesoamericanes.

 

L'arribada dels colons a les terres d'Amèrica va fer que les llavors de gira-sol es comencessin a exportar a Europa, per tal de conrear-les i vendre-les com a font d'oli i també com a aliment. 

 

Hi ha un total de 3 classes de llavors de gira-sol que es fan servir habitualment, i cadascuna d'elles té uns nivells diferents de greixos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats. Es tracta de la varietat linoleica, que és la més freqüent, de la varietat oleica i de la varietat NuSun, que es fan servir sobretot per produir oli.

 

De manera freqüent, les pipes o llavors de gira-sol es prenen com un snack, però darrerament es comencen a fer servir cada vegada més com a guarnició de diferents plats i com a ingredient dins de diverses receptes, especialment en el cas de les amanides.

 

En el moment en què les llavors de gira-sol que segueixen dins de la seva closca es processen per tal de poder ser consumides com a aperitiu, s'assequen, es torren i se'ls afegeix sal o algun altre ingredient per donar-los més gust. Igualment, és freqüent que les pipes es venguin sense closca i moltes vegades les trobem dins d'aliments que s'han cuit al forn, com ara en el cas del pa de cereals amb llavors.

 

A més a més, també es poden obtenir altres productes de les pipes, com ara la margarina o l'oli de gira-sol, dues preparacions que es fan servir molt sovint a la cuina d'indrets molt diversos del planeta.

 

De les llavors de gira-sol se'n pot fer oli
De les llavors de gira-sol se'n pot fer oli | Cedida

 

Dades nutricionals de les pipes de gira-sol

Com hem dit una mica més amunt, les llavors de gira-sol constitueixen una font molt important de minerals i vitamines. Els nutrients que es troben dins de cada ració recomanada de llavors de gira-sol són:

 

 • Vitamina B1 o tiamina

 • Vitamina B3

 • Vitamina B6

 • Vitamina E

 • Coure

 • Folat

 • Fòsfor

 • Manganès

 • Seleni

 • 16 grams de greix

 • 4 grams de fibra

 • 4 grams de proteïnes

 • 190 quilocalories

 

Quines virtuts té?

Aquests components de les llavors de gira-sol consten de virtuts altament profitoses per a la salut humana, sobretot —i entre altres— pel que fa a la salut dels ossos, de la tiroides, de la pell i del cor.

 

1. Reforça la salut del cor

El fet de consumir llavors de gira-sol fomenta la salut del nostre cor, gràcies al seu àcid fòlic i a la vitamina E. Aquest darrer component té uns efectes antioxidants molt importants i els seus nivells equilibrats es vinculen amb un risc més reduït de mort prematura i de malalties que afecten el cor.

 

L'àcid fòlic o folat, a banda, reforça la salut de tot el sistema cardiovascular a llarg termini perquè contribueix al metabolisme d'un indicador de problemes relacionats amb el cor anomenat homocisteïna.

 

 

2. Nivells de colesterol saludables

Les llavors de gira-sol contenen grans quantitats d'esterols vegetals o fitosterols amb característiques semblants a les del colesterol.

 

Tot i que en un primer moment això pugui semblar que és perjudicial per a la salut, en realitat els fitosterols tenen la virtut de contribuir a la reducció dels nivells corporals de colesterol dolent, a partir de tres accions que duen a terme al nostre metabolisme:

 

 • Fan que disminueixi la síntesi del colesterol

 • Duen a terme una estimulació del flux del colesterol

 • Contribueixen a la inhibició de l'absorció del colesterol per part de l'intestí

 

3. El magnesi i els seus avantatges per a la salut

La quantitat de magnesi que trobem a les llavors o pipes de gira-sol és molt important: només una ració ja aporta més del 25% de la dosi de magnesi que s'aconsella prendre cada dia.

 

El fet de no comptar amb prou magnesi pot implicar que patim problemes de salut vinculats amb el sistema nerviós, el sistema immunitari i el sistema cardiovascular. Igualment, tant a l'esquelet com als músculs els cal disposar de magnesi per poder gaudir d'un funcionament correcte. 

 

4. Gestiona el funcionament de la glàndula tiroides

Entre altres factors, un dels més freqüents que es relaciona amb l'aparició de problemes a la tiroides és la falta de seleni, un mineral que també aporten en abundància les pipes de gira-sol.

 

La glàndula tiroides s'encarrega de vetllar per l'equilibri químic de l'organisme per mitjà de la regulació de la temperatura del nostre cos i de la freqüència amb què ens batega el cor, del control del ritme del nostre metabolisme i de la producció de proteïnes. Si el seu funcionament es veu alterat per una raó o per una altra, poden produir-se malalties com ara l'hipotiroïdisme o l'hipertiroïdisme.

 

Per tal de poder regular millor els problemes vinculats amb la tiroides d'una forma natural, es recomana consumir més productes alimentaris que duguin dosis importants de iode i seleni. En aquest aspecte, les pipes de gira-sol constitueixen una bona aposta.

 

5. Ajuda a millorar la salut dels teus ossos

Les llavors de gira-sol fan que el nostre cos pugui adquirir una quantitat molt important de magnesi, un mineral fonamental en molts aspectes diferents de l'organisme: entre altres, contribueix a la fortalesa de la nostra estructura òssia i a la prevenció de malalties com l'osteoporosi, vinculades amb una pèrdua de densitat mineral.

 

Igualment, el magnesi ajuda a fer que la sang es pugui coagular més fàcilment i reforça el procés de la calcificació òssia

 

6. Contribueix a la prevenció de la diabetis

Quan a la nostra dieta incorporem una quantitat important de fruits secs com ara les pipes de gira-sol, és més fàcil mantenir l'equilibri del sucre a la sang, i això fa que disminueixi el risc de diabetis mellitus i d'hiperglucèmia quan ja es té aquesta patologia.

 

Més concretament, les pipes de gira-sol tenen nutrients que moderen les caigudes i els pics de sucre a la sang. 

 

7. Fa que la pell estigui més sana i forta 

Hi ha diverses investigacions que han demostrat que els antioxidants i la vitamina E de les llavors de gira-sol tenen propietats molt beneficioses a l'hora de tenir una pell més forta i sana.

 

A banda, els seus àcids grassos fan que la pell pugui preservar millor la seva hidratació i que ni la contaminació ni els rajos de sol li causin tants perjudicis.

 


Comentaris

envia el comentari