YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Propietats i utilitat dels fruits secs

Són productes alimentaris nutritius i molt sans

.
Les nous posseeixen grans qualitats per a la salut | Cedida

Si volem dur una dieta equilibrada i saludable, els fruits secs són un element molt útil. A més, a la natura en trobem de moltes classes diferents, cosa que fa que n'hi hagi de gustos, textures i mides ben variades per adaptar-se a qualsevol paladar.

 

Tot seguit, parlarem dels trets més importants dels fruits secs, dels usos que tenen i dels beneficis i nutrients que ens proporcionen sempre que en prenem d'una forma regular.

 

Principals trets 

Es tracta d'una classe de fruit que conté menys aigua del 50% de la seva capacitat. En l'àmbit de la botànica, de fet, reben aquesta etiqueta els fruits que tenen una paret exterior endurida a causa del procés de maduració i que veuen com la seva llavor es queda dins seu sense que res l'uneixi amb la seva paret.

 

A la natura, trobem classes molt diferents de fruits secs, i caldria que en mengéssim de forma regular durant el nostre dia a dia perquè ens proporcionen una gran quantitat de nutrients i beneficis, tal com observarem.

 

Aquesta mena de fruits tenen trets ben diferents: alguns són més durs, d'altres més carnosos i d'altres amb més greix vegetal. El tret que tots comparteixen és la closca que els envolta quan es troben en estat natural, una mena de funda que pot tenir més duresa o menys i que pot ser més resistent en algunes classes de fruits i menys en altres.

 

Fa milers d'anys que l'home consumeix fruits secs, i fins i tot abans de Crist ja se'n consumien. Els habitants d'Amèrica d'abans de l'arribada dels colons europeus ja lloaven les propietats dels cacauets, i hem trobat diversos testimonis històrics que ens demostren que els romans ja menjaven classes diverses de fruits secs, com ara festucs, nous i d'altres.

 

 

Els seus usos

Tradicionalment, la finalitat dels fruits secs ha estat sobretot gastronòmica, però algunes cultures han explotat les propietats medicinals d'aquest producte alimentari.

 

A nivell gastronòmic, els usos d'aquests aliments són molt variats i a cada país poden ser diferents. A l'oest del Mediterrani, per exemple, es consumeixen normalment com un aperitiu durant el migdia o com a aliment per consumir al final de l'àpat de la nit, per tenir una digestió més planera.

 

Un ús molt habitual que es fa al món d'aquest producte és el de preparar amanides que tenen com a ingredient, entre altres productes, diversos fruits secs com els cacauets, les ametlles, els festucs, les pipes, els pinyons o les nous.

 

Igualment, s'han fet servir aquests fruits en l'àmbit medicinal per tal de preparar olis destinats a fer massatges que ajudin a la pell i als músculs, com en el cas de l'oli de cacauet, de nou, de festuc o d'ametlla, que també tenen usos culinaris.

Cada classe de fruit sec té unes propietats diferents
Cada classe de fruit sec té unes propietats diferents | Cedida

 

Nutrients que ens aporten

Els fruits secs destaquen per ser un dels productes alimentaris amb més nutrients del mercat. El fet de no tenir greixos, juntament amb els nutrients que contenen, els fa ser una opció que ens aporta un gran nombre de nutrients fonamentals per al cos, quelcom idoni per a la dieta quotidiana 

 

Una gran part d'aquests fruits contenen molts minerals, proteïnes, aminoàcids essencials, carbohidrats, greixos monoinsaturats i saturats, així com colesterol bo o HDL. Igualment, cada classe de fruit sec disposa d'una sèrie de trets particulars i d'uns nutrients concrets.

 

A títol d'exemple, podem citar les nous, que contenen molt de zinc i seleni, sobretot les de Brasil. Les avellanes, per altra banda, són riques en minerals i vitamines, les ametlles tenen uns nivells importants de carbohidrats i proteïnes i els festucs posseeixen més quantitat de greixos  naturals.

 

Normalment s'aconsella prendre els fruits secs crus millor que cuits o torrats, perquè quan estan en estat natural conserven tots els seus nutrients i, en canvi, quan estan processats poden perdre fàcilment alguns dels seus nutrients més interessants.

 

Avantatges a nivell de salut

S'ha pogut comprovar científicament que el consum habitual de fruits secs aporta beneficis molt importants a nivell de salut. D'una manera general, ens ajuden a tenir menys riscos de patir malalties de tipus respiratori i cardiovascular, així com anèmia, diabetis, artritis, problemes a nivell intestinal i algunes classes de càncer. 

 

Igualment, es tracta d'un aliment ric en calci, i això contribueix a millorar la salut dels músculs i els ossos del cos. A més, els seus greixos vegetals afavoreixen la circulació de la sang, i els minerals que posseeixen estimulen la fertilitat.

 

 

Referències bibliogràfiques:

  • Alasalvar, C.; Shahidi, F. Tree Nuts: Composition, Phytochemicals, and Health Effects (Nutraceutical Science and Technology). CRC. p. 143.

  • Aune, D.; Keum, N.; Giovannucci, E.; Fadnes, L.T.; Boffetta, P.; Greenwood, D.C.; Tonstad, S.; Vatten, L.J.; Riboli, E.; Norat, T. (2016). Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine. 14(1): 207.

  • Black, M. H.; Halmer, P. (2006). The encyclopedia of seeds: science, technology and uses. Wallingford, Regne Unit: CABI. p. 228.

  • Kris-Etherton P.M.; Yu-Poth S.; Sabaté J.; Ratcliffe H.E.; Zhao G.; Etherton T.D. (1999). Nuts and their bioactive constituents: effects on serum lipids and other factors that affect disease risk. Am J Clin Nutr. 70 (3 Suppl): 504S–511S.


Comentaris

envia el comentari