Un arbre de Nadal decorat amb boles vermelles i daurades

L'última proposta per 'salvar el Nadal' que portarà cua

La proposta de dos Premis Nobel ha provocat divisió entre els experts

La tornada a casa per Nadal ha estat un dels eslògans més repetits en els darrers anys. El desig de retrobar-nos amb els nostres éssers estimats en aquestes dates tan assenyalades és una cosa inevitable, especialment quan passem tot l'any vivint a distància.

No obstant això, aquest desig nadalenc sembla ara més complicat que mai. La crisi de coronavirus ha provocat que qualsevol trobada social i desplaçament massiu de persones suposi un enorme risc per a l'expansió del virus.

Per aquesta raó, són moltes les persones que busquen fórmules per «salvar» el nadal i la proposta de dos premis Nobel ha convençut molts ciutadans.

L'alternativa per salvar el Nadal segons dos premis Nobel d'Economia

Esther Duflo i Abhijit Banerjee, guanyadors del Premi Nobel d'Economia per un treball centrat en alleujar la pobresa en el món, han proposat un confinament durant les dues setmanes prèvies al Nadal per garantir les reunions familiars en aquestes dates.

«Aquesta solució té el mèrit d'estar, per una vegada, per davant de virus, de ser clara, uniforme i transparent. A més, es podria veure com el preu a pagar per una recompensa immediata, un esforç col·lectiu per salvar el Nadal» han afirmat els premis Nobel.

A més els autors proposen una campanya de vacunació massiva abans de les visites familiars i avançar les compres nadalenques al mes de novembre.

«Es podria animar a fer les compres al petit comerç durant el mes de novembre i els grans magatzems es podrien mantenir oberts durant el desembre per les vendes» asseguren amb la seva proposta, que consideren necessària per evitar «un confinament pitjor quinze dies més tard» .

L'opinió dels experts davant la proposta de fer un confinament pre-nadalenc

D'aquesta manera, seria la primera vegada que s'implantaria una mesura tan extrema com el confinament com a eina preventiva i no per mitigar una situació de desbordament del sistema sanitari.

No obstant això, els experts sanitaris s'han mostrat en contra d'aquesta alternativa que, asseguren, dona per fet que la societat celebrarà el Nadal independentment de la situació epidemiològica.

«És possible que estiguin assumint que fem el que fem es celebrarà igual. Si consideren que el Nadal és imparable és possible que hagin realitzat una hipòtesi de comportament social amb l'objectiu d'arribar a aquestes dates amb la menor transmissió possible i assumir que es trobaran després amb una explosió» ha assegurat l'investigador Salvador Peiró a 'El Confidencial '.

Per la seva banda, el doctor Julián Domínguez ha assegurat que la proposta trenca amb la coherència que ha de tenir un sistema de salut estatal.

«Han de ser criteris epidemiològics els que decideixin davant un augment de la incidència acumulada o de crítics, no prendre decisions restrictives per què calgui celebrar una festa» ha tancat el membre de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene.