Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de l'economista Gonzalo Bernardos.

La proposta realista de Gonzalo Bernardos sobre la pujada de salaris a Catalunya

Gonzalo Bernardos denuncia la pèrdua de poder adquisitiu per part dels treballadors

Els preus han pujat de manera exagerada durant l'últim any. Tot i això, els sous no han crescut al mateix ritme, per la qual cosa els treballadors presenten una evident pèrdua de poder adquisitiu. Per contrarestar tot això, Gonzalo Bernardos ha plantejat una proposta molt realista per reduir aquest impacte econòmic.

El professor d'Economia va voler analitzar la situació que espera els espanyols en aquest sentit a Onda Cero. Amb ell també va intervenir un altre expert com Javier Díaz-Giménez, que va posar el focus sobretot a les empreses. Algunes han vist els comptes millorats, però els beneficis no s'han repartit d'una forma equitativa.

Va destacar sobretot la situació de les petites companyies, que han patit molt més que les grans. Fins al punt que a moltes no els va quedar més remei que tancar. Ha explicat que «els empresaris també són més pobres, cal fer un exercici molt fi sobre com repartim la pobresa».

Per la seva banda, Gonzalo Bernardos va defensar la necessitat dels treballadors de mantenir el poder adquisitiu. Durant aquest any, només els pensionistes i un grup molt reduït de professionals han aconseguit veure millorades les condicions segons la inflació. La resta ha hagut de conformar-se amb increments més reduïts o fins i tot mantenir-se en la mateixa situació.

Foto de Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos proposa que els treballadors cobrin una paga extra per compensar la pèrdua del poder adquisitiu | La Sexta

 

Una paga extra per compensar la pèrdua de poder adquisitiu

Ateses les dificultats que hi ha perquè els empresaris adaptin els salaris a l'IPC, l'economista contempla altres possibilitats. Posa sobre la taula l'opció que els treballadors disposin d'una paga extra per compensar aquesta pèrdua.

També va voler destacar el bon paper del govern durant els últims anys, sobretot durant la pandèmia. Es van proposar principalment conservar l'ocupació i esgrimeix que «l'últim ha de ser fer fora el treballador».

Segons ell, «hem de sacrificar-nos tots i que els diners els posin entre l'administració i l'empresari». Bernardos indica que «no pot ser que quan venen mals temps, el primer sigui acomiadar els temporals i després els fixos». Per tant, entén que l'escenari haurà de variar d'ara endavant. «Ara gairebé tots seran fixos i, a més, els ERTEs impediran aquests acomiadaments massius».

Els salaris van pujar molt menys que la inflació

A principis d'any, el reconegut economista també es pronunciava sobre la problemàtica a què s'enfrontaven els espanyols. Explicava que des de fa quatre dècades els treballadors no perdien tant de poder adquisitiu com l'any passat.

Imatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic
Els sous no han pujat prou durant els últims mesos | GETTY IMAGES

De fet, els sous van pujar tres vegades menys que la inflació. Una situació que no es donava des del 1985. Indicava a La Sexta que «des que va arribar la democràcia, mai havíem perdut tant de poder adquisitiu».

En aquesta intervenció, el professor de la Universitat de Barcelona posava sobre la taula una altra solució. Assenyalava que de cara als convenis que se signin el 2023 s'incloguin clàusules de revisió salarial. D'aquesta manera, les nòmines es revisarien segons l'IPC i així ens garantiríem que això «mai torni a passar».

Tot i tractar-se d'un any marcat per la incertesa econòmica i la crisi, les empreses de l'Ibex-35 no s'han vist gaire afectades. Els beneficis s'han elevat vuit vegades més que els salaris i això, per Gonzalo Bernardos, suposa un problema.

Ha afirmat que hi ha una part del teixit empresarial del nostre país que «paga salaris baixos. No competeixen en qualitat, sinó a fer les coses més barates». Sosté que això hauria de canviar.

De la mateixa manera, insisteix en la necessitat que les grans companyies garanteixin als treballadors el manteniment del poder adquisitiu. Creu que el repartiment dels guanys es fa de manera desigual, deixant l'empleat en unes condicions precàries.