Polèmica a la vista amb la proposta del ministeri d'Universitats d'incloure, de forma obligatòria, els ensenyaments relacionats amb la igualtat entre homes i dones en l'esborrany de la reforma educativa. L'anunci, en ple estat d'alarma, està provocant tota mena de reaccions i segons ha advertit el titular del ministeri, Manuel Castells, la inclusió d'aquesta matèria «serà per llei».
La proposta s'inclou en l'esborrany de Reial Decret pel qual s'estableix l'Ordenació d'Ensenyaments Oficials en el Sistema Universitari Espanyol i estableix els principis generals que han d'inspirar els nous plans d'estudis, com els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en particular la igualtat de gènere. «Qualsevol activitat professional s'ha de fer des del respecte als drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones, havent d'incloure en els plans d'estudis, ensenyaments relacionats amb aquests drets, d'acord amb les competències inherents al títol», indica el text.
Per una altra banda, els nous plans d'estudi també han d'incloure ensenyaments relacionats amb el respecte i la promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal i disseny per a totes les persones amb discapacitat, així com els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics.
El ministeri d'Universitat reconeix que en els plans d'estudis l'equitat no sempre està sempre present i fixa com a objectiu tenir un pla amb mesures coordinades per poder ajudar a les universitats a implementar-les.
La comunitat educativa adverteix que la proposta portarà problemes
La comunitat educativa accepta la reforma però ja ha advertit que portarà problemes. Segons algunes universitats no té gaire sentit introduir aquests ensenyaments en carreres tècniques, i fins i tot hi ha algunes més crítiques que ho veuen com una «barreja d'Educació per la Ciutadania i Formació de l'Esperit Nacional».
Impulsar la reforma en ple estat d'alarma també és un dels altres retrets a Manuel Castells, també les propostes de l'exministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, com la creació de títols amb altres països europeus, apropar l'empresa a la universitat perquè els alumnes treballin amb contracte laboral des del primer dia o la possibilitat d'escollir carreres a la carta.
La reforma substituirà l'antic Pla Bolonya
La reforma que planteja Manuel Castell modificaria l'anterior del 2007, coneguda com a Pla Bolonya, i causa també irritació en sectors progressistes perquè consolida el model de graus de tres anys que va voler implantar el ministre José Ignacio Wert amb l'allau de crítiques del PSOE i Unides Podem. Sense anar més lluny, el sindicat CCOO critica que es torni al model 3+2 que castiga els estudiants amb menys recursos i afavoreix les universitats privades.
Altres fonts creuen que l'esborrany introdueix decisions que beneficien universitats que estan treballant amb estudiants estrangers, com la Universitat Oberta de Catalunya, de la qual Castells és catedràtic en excedència.