Al llarg del matí els partits polítics de Junts per Valls, Esquerra Republicana i el Partit Socialista, que concorren als comicis municipals del mes de maig, han anunciat en les respectives rodes de premsa diversos projectes i propostes que inclouran en els programes electorals.
Junts per Valls situa la promoció turística com a nou motor de la ciutat
Junts per Valls ha presentat el programa en matèria de promoció en turisme, amb propostes més ambicioses i transversals que sumin i aprofitin tots els atractius culturals, patrimonials i gastronòmics. La cap de llista, Dolors Farré, acompanyada de Laia Castells i Joan Carles Solé, entre altres membres de la candidatura, ha assenyalat la importància estratègica que tindrà l'obertura, aquest estiu, del Museu Casteller de Catalunya.
Farré proposa un nou model turístic que s'encamina cap a una política turística basada en les pernoctacions, que permeti al visitant estades més llargues a Valls i que, per tant, generi un impacte més positiu per al comerç, la restauració o els sectors hoteler i de serveis. En aquest sentit, Laia Castells també ha destacat que el programa electoral proposa una aliança estratègica amb el sector hoteler i, a la vegada, buscar nous espais per acollir allotjaments turístics, especialment al centre històric. Per aquest motiu, s'obrirà una línia de foment i suport per incentivar les iniciatives privades i, en especial, s'han encetat converses amb la Cooperativa Agrícola per convertir espais de l'històric edifici d'aquesta entitat centenària en alberg de joventut.
D'altra banda, també al Barri Antic, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal preveu expropiar el pany nord de la plaça de l'Oli, una oportunitat per retornar a aquest espai l'aparença i la singularitat que la fa una de les places més emblemàtiques de Valls i també obrint la possibilitat de destinar-ne una part a allotjaments turístics. Així mateix, s'incentivaran altres vies d'oferta d'allotjaments com masies i cases rurals o l'habilitació d'un espai per a l'aparcament exclusiu d'autocaravanes en algun dels accessos de Valls.
També es proposa crear un organisme de Promoció Turística que inclogui, a més de l'Ajuntament, el comerç de Valls, el sector hoteler i de la restauració, així com entitats i institucions de la ciutat com la Cambra, l'Institut d'Estudis Vallencs, les colles castelleres, la Unió Anelles de la Flama, la Societat Narcís Oller o el col·lectiu Sopes d'All, entre molts d'altres.
ERC i Compromís per Valls aposten per una ciutat sostenible
ERC i Compromís per Valls també han presentat aquest dimarts al matí les seves propostes en matèria de medi ambient. Ho han fet en una trobada amb la premsa a l’entorn de Mas Miquel, un dels pulmons verds de Valls. La candidatura liderada per Jordi Cartanyà ha dissenyat quatre eixos d’actuació amb l’objectiu de fer una ciutat més sostenible des de diversos àmbits.
Per una banda, es volen recuperar els espais dels torrents de Valls i també fer un rentat de cara als parcs i jardins dels barris i places. En aquest sentit, Ramon Font, de Compromís de Valls, ha destacat que «els torrents són el nostre patrimoni natural i estan cridats a ser l’anella verda de la ciutat».
Amb aquesta recuperació es vol que els torrents «puguin relligar tota la ciutat i fer-la més atractiva». Des de la candidatura volen fer dels torrents un espai on passejar i practicar esport i reconeixen que aquest és un dels projectes més importants per Valls però que «no es pot fer a curt termini, ja que s’han de fer moltes intervencions, però ens comprometem a impulsar-ho», ha dit Font.
L’altre eix d’actuació és la mobilitat. «Apostem per una mobilitat sostenible, eficient i segura», ha dit en aquest cas Francesc Anguela, d’ERC. En aquest àmbit, ha recordat que «ja hem assolit rècord de xifres d’usuaris en el transport públic». Una altra de les apostes i que es posarà en marxa aquest any és el carril bici urbà en un tram de 2,2 quilòmetres. «També apostem per la mobilitat elèctrica i tenim previst implantar nous punts de recàrrega». L’eix energètic és el tercer punt on han incidit des d’ERC i Compromís. «Plantegem mesures com posar plaques fotovoltaiques a l’Ajuntament», ha dit Jordi Cartanyà, alcaldable de la coalició.
Per últim, s’ha posat de manifest la necessitat de millorar la gestió de residus «millorant el percentatge de reciclatge a la ciutat, fent campanyes i sent proactius en aquells barris que reciclin millor», ha conclòs Cartanyà.
El PSC de Valls projecta una nova residència municipal
Rosa Maria Ibarra, l'alcaldable del PSC a l'Ajuntament de Valls, ha presentat una sèrie de mesures que s'inclouen en el seu programa electoral, destinades a la gent gran per tal de facilitar el seu desenvolupament social i garantir la màxima qualitat de vida en la seva etapa final. Segons ha apuntat Ibarra, «l'envelliment de la població vallenca és un dels motius principals que avalen el projecte, amb la finalitat que els usuaris puguin guanyar en qualitat de vida».
En aquest sentit, la candidata socialista ha exposat que els dos equipaments municipals destinats a la gent gran, la residència Alt Camp i la residència Montserrat Cuadrada, en l'actualitat necessiten unes fortes inversions en actuacions per tal de millorar les instal·lacions. Per aquest motiu, un dels projectes del seu programa electoral és, per una banda, la construcció d'una nova residència que permeti el tancament definitiu de la residència Montserrat Cuadrada i, per l'altra, reformar integralment la residència Alt Camp, per tal que l'edifici guanyi en capacitat i amplitud.
Ibarra també ha apuntat que també s'ha de potenciar en els domicilis particulars l'atenció i els serveis a les persones grans com a alternativa a les residències. També s'ha referit a un seguit de projectes i accions que giren entorn a les persones cuidadores de les persones grans i donar recursos i facilitats per tal de potser comptar amb aquest servei d'una manera més accessible.
La CUP lamenta que el plec del Museu Casteller no incorpori la dinamització del Barri Antic
La CUP lamenta que el plec de clàusules del Museu Casteller no incorpori la seva funció com a dinamitzador del Barri Antic. Jordi Robert ha apuntat en la roda de premsa d'aquesta tarda que «l’Ajuntament s’ha tret del damunt tota la responsabilitat sobre la integració del Museu a la ciutat i ha traspassat la responsabilitat de dinamització social i econòmica a l’empresa adjudicatària».
En la mateixa línia, des de la CUP han proposat obrir els consells de participació als veïns i les veïnes del barri, així com als comerciants i restauradors de la zona; incorporar la possibilitat d’oferir el lloguer de les sales del Museu a les entitats de Valls; i definir la relació del Centre de Documentació del MCC amb l’Arxiu comarcal de l’Alt Camp-Valls i els arxius d’altres ciutats.
Per altra banda, la CUP ha proposat a l’equip de govern municipal un seguit de criteris socials per incorporar al plec de clàusules del Museu Casteller de Catalunya. D’aquesta forma, i tot i que l’aposta de la formació independentista segueix sent la d’un Museu Casteller gestionat de forma interna, la CUP pretén «dotar de contingut social un plec de clàusules que, ara mateix, dóna massa pes al criteri econòmic».
Concretament, s'ha proposat augmentar el pes d’aquells criteris que garanteixin unes condicions laborals dignes de les treballadores i els treballadors del MCC: contractes indefinits i millors condicions laborals; incorporar un criteri que puntuï aquelles empreses que assumeixin directament la totalitat dels programes o serveis del MCC, evitant una triple externalització; beneficiar aquelles empreses que, en cas de subcontractar algun servei, ho facin amb iniciatives d’Economia Solidària o amb empreses d’inserció sociolaboral; incorporar un criteri que primi els productes de proximitat, ecològics i de comerç just al servei de bar; i incorporar un criteri que valori positivament aquelles iniciatives que apostin per contractar els subministraments del MCC amb empreses o cooperatives que garanteixin fonts d’energia renovable.