Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de fortes ventades

Protecció Civil activa l’alerta del Pla VENTCAT per temporal de vent a Catalunya

S’esperen fortes ratxes de vent a molts punts del territori, però les comarques que més patiran els efectes del vent seran les costaneres i fins al migdia d’aquest dimecres
Imatge d'arxiu de fortes ventades
Les fortes ventades han provocat accidents a Girona | Redacció

 

Un cop la gota freda comenci a allunyar-se cap al País Valencià, la pertorbació guanyarà força i serà més profunda, afavorint que la situació de ventades fortes es vegi agreujada aquesta pròxima matinada i fins al migdia del dimecres. I és que aquesta passada matinada de dimarts, Catalunya ja estava en alerta per inundacions i fortes pluges, tant des del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com des de Protecció Civil amb el Pla INUNCAT. Així doncs, cal mantenir-se prudents una jornada més, encara sota els efectes d’aquesta gota freda.

  • Espectacle de llamps i trons, fins a 40 l/m² i fort vent per uns aiguats de nit menys forts del previst

Per aquesta raó, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Ventades de Catalunya (VENCAT), davant les condicions meteorològiques adverses per fort vent. En aquest sentit, segons el SMC, els cops de vent podran ser superiors als 90 km/h i seran de component nord i est. Aquest vent, anomenat també vent de gregal, incidirà especialment als municipis de la façana litoral, entre les comarques de la Selva i fins al Tarragonès, afectant també a punts de l’interior d’aquests sectors. També es farà notar a les cotes elevades de la resta del territori en alerta.

Protecció Civil demana que davant l’elevada mobilitat que es preveu durant aquest dimecres pels actes de la Diada de Catalunya, es tingui especial prudència en els desplaçaments del matí i també en zones urbanes pel risc de caigudes de branques, arbres o altres elements estructurals. A més, recomana, a nivell preventiu, retirar de façanes i balcons els elements que puguin ser inestables i que puguin caure pel vent. Finalment, també cal evitar els accessos al front marítim i respectar el tancament d’accessos, ja que també hi haurà una situació de fort onatge.

Més tranquil·litat a partir de migdia

Un cop passi el migdia, la situació de perill anirà a la baixa, amb uns vents que a poc a poc afluixaran i un mar que també tendirà a encalmar-se amb el pas de les hores. Així doncs, el temps millorarà a partir de migdia, amb un cel que no acabarà de fer net del tot, amb presència d’alguns núvols encara arreu del país, però amb força clarianes, llevat del litoral tarragoní i a les Terres de l’Ebre on estarà més tapat amb algunes pluges en aquest darrer sector.

També et pot interessar...

  • Els quinze consells a seguir davant un episodi de fortes ventades