Protecció Civil activa l’alerta per onada de calor a gran part de Catalunya

L’episodi durarà fins a mitjans de la propera setmana i afectarà tot el territori excepte les comarques del Pirineu

Protecció Civil ha activat el pla PROCICAT per onada de calor davant les extremes temperatures que viu i viurà Catalunya els propers dies. L’episodi durarà com a mínim fins a mitjans de la propera setmana i afectarà tot el territori excepte les comarques del Pirineu. 

Les previsions meteorològiques indiquen que la calor s’intensificarà encara més entre avui dijous i el cap de setmana, mentre que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 l’alerta el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.

Fins a on poden pujar les temperatures?

Mapa d'avisos per calor extrema aquest dijous
Mapa d'avisos per calor extrema aquest dijous | Meteocat

 

La previsió és que, entre avui i el cap de setmana, els termòmetres pugin encara una mica més a tot Catalunya a causa de l’entrada de la massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica  que afectarà especialment el sud-oest de la península ibèrica, on es poden assolir o superar els 45º puntualment.

En general, gran part del prelitoral i interior de Catalunya assoliran màximes cada dia entre els 35º i els 39º, xifra que es superarà a punts de Ponent i de l’interior de les Terres de l’Ebre, on es poden superar lleugerament els 41º. 

A la costa, els termòmetres es mouran entre els 30º i 35º, però la part més dura de l’onada de calor en aquesta zona es viurà de nit, amb temperatures mínimes que, com ja ha passat aquestes últimes nits, no baixaran dels 25º a molts punts i, inclús, es quedaran més altes puntualment amb molta xafogor. 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té avisos activats a pràcticament tot Catalunya per onada de calor i temperatures extremes. 

Consells de cara a l’onada de calor

La calor tan intensa es mantindrà força dies
La calor tan intensa es mantindrà força dies | Arxiu

 

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil demana a la població que prengui aquestes mesures per tal d’evitar problemes de salut a causa de les altes temperatures:

  • Hidratar-se molt sovint amb aigua i evitant beure alcohol ni ingerir menjars abundants.
  • Evitar sortir al carrer durant les hores de més calor. Costums rutinaris com ara anar a fer la compra es recomana fer-los quan el sol i la calor disminueixin al vespre.
  • Les persones que treballen a l’aire lliure han de dur el cap cap cobert amb una gorra i beure més aigua del normal.
  • També és recomana que les persones que duen a terme esport a l’aire lliure ho facin en hores de menys calor, ja sigui a primera o última hora del dia.
  • Les persones que pateixen malalties cròniques, així com els infants i la gent gran, són els col·lectius més vulnerables amb la calor. En aquest sentit, es demana que ses vetlli perquè s’hidratin sovint, ja que aquestes persones no tenen la sensació d’estar-se deshidratant.
  • Si no es disposa d’aire condicionat o ventilador, es recomana passar almenys dues hores en un lloc fresc com ara biblioteques o centres comercials, on si que hi ha aire condicionat.
  • És important visitar un cop al dia com a mínim els familiars o gent gran que viuen sols per comprovar que beuen aigua i que segueixen els consells per calor extrema.
  • Si tenim mascota, l’hem de treure a passejat durant les hores més fresques, mentre que durant el dia ha de tenir molta aigua a l'abast i assegurar-nos que està a l’ombra.

A més, Protecció Civil de la Generalitat també ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i que vigilin a les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos. També es demana als municipis que vigilin a altres persones vulnerables, com ara discapacitats o malalts crònics.