Protecció civil ha declarat aquest matí de dilluns un avís per episodi d'alta contaminacióper partícules d'Ozó troposfèric a tot el Camp de Tarragona. L'episodi s'ha declarat després de detectar uns alts nivells d'aquestes partícules registrats per diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i davant la previsió que la calor d'estiu que els està provocant persisteixi en els propers dies. Des de Territori es recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i desplaçar-se a peu o amb bicicleta o fent ús del transport públic. És a dir, reduir els desplaçaments amb vehicle privat.
Avís preventiu #ozóCAT
— Protecció civil (@emergenciescat) September 14, 2020
Avui al Camp de Tarragona es preveu superar el llindar d'informació.
Eviteu esforços a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i els feu quan els nivells d'ozó són més alts.#ProteccioCivilhttps://t.co/nmJ17KSnpL
Què és l'ozó troposfèric?
L'ozó és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament a l'atmosfera per una font, sinó format a partir de reaccions fotoquímiques (activades per la llum solar) entre contaminants primaris. Concretament, es forma ozó quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i l'estiu.
Els principals precursors de l'ozó (NOx i COV) s'emeten de manera natural o a conseqüència de les activitats humanes. L'ozó troposfèric d'origen natural es forma a partir dels òxids de nitrogen (NOx) presents de manera natural a l'atmosfera i dels compostos orgànics volàtils (COV) biogènics, però també per intrusions d'ozó estratosfèric o per descàrregues elèctriques d'una tempesta.