Imatge de les flames i el fum a l'incendi de Ventalló.

Protecció Civil desactiva el pla Infocat, però manté l'alerta pel risc d'incendis

Les restriccions complementàries —com, entre altres, el tancament dels espais naturals— també han estat anul·lades, i el pla Alfa es manté tan sols a deu municipis de l'Alt Empordà i a l'espai natural del Cap de Creus.

Fa tot just una setmana, s'activava el Pla Infocat davant l'alt risc d'incendis forestals, el més elevat dels últims divuit anys, agreujat per la forta onada de calor i baixa humitat que va començar entre el dimecres i el dijous. En el marc d'aquest pla activat per Protecció Civil, els Agents Rurals van engegar el pla Alfa en el nivell màxim a moltes zones de Catalunya, cosa que va provocar que es tanquessin alguns espais naturals protegits i es prohibissin algunes activitats a la natura. 

Aquesta setmana, el temps s'ha suavitzat progressivament. Si més no, la vegetació forestal està en un estat de sequera i estrés hídric preocupant, i els boscos, cada vegada més descuidats i abundants, són polvorins. Per tot plegat, donada la possibilitat de relaxar mínimament les mesures amb la fi de l'onada de calor, Protecció Civil ha desactivat el pla Infocat per alt risc d'incendis, però el manté en prealerta.

Protecció Civil fa una crida a mantenir la prudència davant el risc d'incendi

El mateix cos de seguretat argumenta que les condicions meteorològiques han millorat al conjunt del territori, però recorda que el risc continua sent «elevat», per la qual cosa fa una crida a mantenir la prudència en les activitats que es facin al medi natural. En aquest sentit, Protecció Civil, continua demanant la «col·laboració i al compromís de tothom» per evitar situacions de risc en l'entorn forestal.

Especialment, Protecció Civil avisa del perill de llençar qualsevol burilla des d'un vehicle o caminant, encara que sembli apagada, així com qualsevol altra activitat que pugui generar guspires o flames. També ha subratllat que cal incrementar la prevenció, evitar qualsevol situació de risc i trucar al telèfon 112 en cas de veure una columna de fum.

S'anul·len les restriccions i els tancaments d'espais naturals i es minimitza el pla Alfa

Pel que fa al pla Alfa, va anar acompanyat, a més del pla Infocat, d'una sèrie de restriccions emparades en la Resolució INT/2650/021. Entre aquestes, no tan sols hi havia el tancament d'espais naturals com els Parcs Naturals de Montserrat o Montsant, sinó també la prohibició per fer activitats agrícoles, de treball o de lleure que poguessin generar risc d'incendi forestal. Aquesta matinada totes aquestes restriccions han estat anul·lades.

El mateix pla Alfa també s'ha anat reduint cada jornada, i més comarques han anat passant del nivell 3 cap al 2 i l'1. Actualment, tan sols la zona més oriental de l'Alt Empordà es manté en nivell 3. En concret, deu municipis de la comarca encara pateixen les restriccions esmentades: Cadaqués, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Roses, Vilajuïga. A més, com a mínim avui continuaran les restriccions d'accés en l'espai natural del Cap de Creus.