Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El públic mirant els focs artificials a l'Estartit durant la revetlla de Sant Joan

Protecció Civil envia un missatge d'advertència: «No és una revetlla per anar a les platges»

La celebració coincideix amb la primera setmana de 'nova normalitat'

El públic mirant els focs artificials a l'Estartit durant la revetlla de Sant Joan
Protecció Civil demana que població celebri la revetlla de Sant Joan en «petit comitè» | ACN

«Continuem demanant que sigui un  Sant Joan familiar. Que ningú vagi a les aglomeracions. No és una revetlla  per anar a les platges, estiguin tancades o obertes. Les aglomeracions són un element de risc i una línia vermella que tenim com a societat». És el missatge de  Protecció Civil  mitjançant el seu sotsdirector de Planificació, Sergio Delgado, en declaracions a 'Rac 1'. En la primera setmana sense  estat d’alarma, Delgado demana que Sant Joan se celebri «en petit comitè» tot recordant que el virus  encara està ben present i que la pandèmia  continua entre nosaltres. 

En aquest sentit, des de Protecció Civil s'indica que la revetlla de Sant Joan és un dia delicat per diferents motius: «Ens preocupa tot. El tema dels possibles incendis forestals, evitar les aglomeracions per possibles contagis, i l'ús de la pirotècnia, perquè les mascaretes i el gel són inflamables». Per aquest motiu, si s'ha de manipular pirotècnia, es recomana utilitzar mascaretes de cotó i substituir el gel hidroalcohòlic pel rentatge de mans.

Pel que fa a l'etapa de 'nova normalitat', Delgado ha assenyalat que a partir d'ara «es podrà fer de tot, sempre amb unes condicions. Està en les nostres mans que tot surti bé» i ha recordat que «a tot arreu els grans rebrots s’estan produint per aglomeracions de persones». Per tant, cal «sentit comú i responsabilitat». Amb l'arribada dels turistes també ha explicat que si hi hagués un gran impacte de casos positius, intervindria Protecció Civil però que si es tracta de casos aïllats, ho gestionarà Salut.

Durant totes aquestes setmanes de confinament, ha destacat que «el nombre de multes  ha estat important» i que «en una visió de conjunt, el procés ha estat primer explicar el què passava, els perquès, donar explicacions, i després establir els controls». De fet, aquest diumenge 21 de juny, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va xifrar en 140.000 les sancions  imposades pels Mossos d'Esquadra i les policies locals durant els mesos d'estat d'alarma. D'aquestes, aproximadament la meitat les han imposat la policia catalana i l'altra meitat les policies locals.

Inici de la campanya contra els incendis forestals

De cara Sant Joan, Delgado ha insistit que no es pot llençar pirotècnia ni encendre fanalets a menys de 500 metres d'una zona forestals i que malgrat les pluges recents, el confinament no ha permès fer les habituals tasques de prevenció. Tot i això, ha assegurat que no hi ha més desprotecció: «S’han fet els serveis que s’han pogut fer segons l’estat d’alarma. El sistema està preparat en les condicions que ens trobem».

«Hem constatat que hi ha una situació de risc que deriva de les pluges que s’han produït, i és inferior, però també hi ha la possibilitat que les altes temperatures puguin incidir en molt material combustible disponible», ha indicat el sotsdirector de manteniment de Protecció Civil.