La conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya està dissenyant escenaris per al desconfinament gradual en què avalua diferents condicionants, sense dates concretes, en què preveu que, després dels nens, els pròxims a poder gaudir de sortides serien els aturats, els teletreballadors, els afectats per un ERTO i aquelles persones que fan esport.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Així ho han indicat fonts d'Interior, que han destacat que aquests escenaris en què treballa Protecció Civil intenten tenir-ho tot a punt per si, arribat el cas, el Govern accepta les propostes que vagi plantejant l'administració catalana per a un desconfinament gradual que porti progressivament a una nova normalitat després de l'impacte del coronavirus.
Segons les fonts, Protecció Civil, amb l'ajuda de tècnics de diferents àmbits i en permanent contacte amb l'equip liderat per l'assessor del Govern en aquesta crisi, Oriol Mitjà, està preveient com podria ser la sortida del confinament, sempre de manera gradual, i el seu impacte en aspectes que van des de la màxima concreció fins als més genèrics, per a definir des de com podran obrir les sabateries fins que passarà a l'estiu amb les platges o les festes majors.
Sortida al carrer i reobertura d'establiments
Una vegada que el Govern s'ha mostrat favorable al fet que surtin els menors, els tècnics de Protecció Civil veuen prioritari que els següents a poder-se beneficiar de sortides puntuals siguin els aturats, els treballadors afectats per un ERTO o els teletreballadors, així com els esportistes, intentant sempre buscar diferents franges horàries perquè no coincideixin en un mateix espai. També s'estudien vies per a facilitar les sortides de persones que no poden abandonar casa seva per a anar a comprar ni a treballar, com les que tenen una mobilitat reduïda o pateixen algun tipus de discapacitat.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
Els tècnics de Protecció Civil estan avaluant a més les diferents opcions per a la reobertura del comerç, perquè, quan l'autoritzi el Govern, es disposi ja de protocols preparats per a establir quins tipus de locals haurien de ser els primers i en quines condicions. Un dels escenaris en què treballen és que primer podrien obrir els comerços més petits i de serveis necessaris, com a perruqueries i sabateries, amb controls d'aforament i algunes limitacions d'espai, i posteriorment les de major grandària. Respecte als bars, es contempla la previsió que quan obrin ho facin amb la seva capacitat reduïda a un terç.
Adaptar el desconfinament a la situació de cada municipi
Una de les variables que preveu Protecció Civil, segons les fonts, és adaptar la situació en funció de les característiques pròpies de cada municipi, ja que no és el mateix una gran ciutat que un poble petit. En aquest sentit, una de les opcions que està damunt de la taula, seria acordar un aïllament invers quan es vagi tornant progressivament a la normalitat per a evitar l'entrada massiva de persones en petites localitats en què no hi ha hagut positius de coronavirus.
D'aquesta forma, s'intentaria crear un «efecte illa», per a mantenir fora de perill a les localitats que no han tingut cap positiu, si bé aquesta opció presenta algunes limitacions operatives, segons Protecció Civil. Del que es tracta, segons les fonts, és d'aprofitar l'experiència de Protecció Civil en la gestió de les catàstrofes per a intentar anticipar-se i tenir els plans preparats per si el Govern els va autoritzant.
Sense dates fixades
Encara que no hi ha calendari fix per al desconfinament, sí que hi ha esdeveniments marcats en el calendari, com les festes majors o la temporada de platges, per la qual cosa els tècnics ja estan planificant diferents escenaris, en funció de l'evolució de la pandèmia, dels tests que s'hagin pogut fer a la població i de la situació en què es trobi el sistema sanitari català, amb l'objectiu de poder definir la seva estratègia en aquest àmbit al més aviat possible.
Segons les fonts, Protecció Civil està avaluant les mesures que s'han adoptat en diverses zones del món per a intentar adaptar a Catalunya les que millor han funcionat.