Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un voluntari de Protecció Civil, amb mascareta, durant un operatiu

El 70% de les hores de tot el 2019, en quatre mesos: els voluntaris de Protecció Civil bolcats en l'emergència

Les associacions de voluntaris s'han activat des del 14 de març | En alguns municipis fan torns de dotze hores

Un voluntari de Protecció Civil de Reus, d'esquena, al costat d'un vehicleProtecció Civil de Reus ha col·laborat, entre altres, amb el menjador social de Càritas | Laia Solanellas

Els serveis d'emergència s'han hagut d'adaptar a la situació actual d'estat d'alarma. Policies, bombers o ambulàncies són només alguns dels actius amb els quals es compta en l'organització d'emergències. Un altre col·lectiu que hi aporta molt de múscul humà és el dels voluntaris de Protecció Civil.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Un exemple el trobem a Reus, on des del 14 de març patrullen els carrers i fan actuacions concretes de repartiment de material de protecció, prevenció de situacions de risc o col·laboració amb la Guàrdia Urbana en altres àmbits. Ho explica, orgullós de la resposta que sempre hi ha per part dels integrants de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil, Dani Guevara, un comandament intermedi de l'entitat.

El 70% de les hores del 2019, fetes en quatre mesos

La situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un canvi molt important en el dia a dia habitual dels voluntaris. «Avui ja portem un 70% de totes les hores que vam fer l'any passat, amb només quatre mesos, quan acabem l'any n'haurem fet moltíssimes més que el 2019», repassa Guevara.

Habitualment, i de mitjana, l'entitat fa dos o tres serveis a la setmana d'unes vuit hores cadascun. Sovint, col·laborant amb la Guàrdia Urbana en qüestions com els canvis de mobilitat associats a una cursa o algun esdeveniment similar. Una altra part molt destacada de la seva activitat són els serveis per emergències climatològiques o en esdeveniments multitudinaris com la cavalcada de Reis, Carnaval o les Festes Majors.

Un agent de la Guàrdia Urbana de Reus i un voluntari de Protecció Civil dempeus a la plaça de la Sang
La col·laboració entre les associacions de voluntaris i les policies locals i Guàrdies Urbanes és constant | Laia Solanellas

«Ara estem actuant set dies a la setmana com a mínim dotze hores al dia», destaca Guevara. «A la setmana fem unes 910 hores, i al principi, quan encara no hi havia la limitació de dues persones per vehicle, encara més», recorda.  El cas és que la resposta dels membres de l'entitat sempre responen positivament, explica.

Les setmanes en les quals es va aturar gairebé tota l'activitat laboral, es va notar, però de fet la disponibilitat dels voluntaris ha estat total des del començament de l'emergència. «Ara hi ha molta gent que ha patit un ERTO o que pel que sigui no té feina, i per tant, hi ha molts voluntaris disponibles».

«Per seguretat també tenim limitacions, als cinc vehicles, per exemple, només hi anem dues persones, i a l'associació tenim 50 persones actives, ara mateix, que és més o menys un 80% de la plantilla», explica Dani Guevara. «Quan vam enviar el missatge dient que ens activàvem vam tenir una resposta molt positiva, tothom vol venir, però per motius de seguretat no podem tenir tots els voluntaris aquí».

Un voluntari de Protecció Civil, amb mascareta, durant un operatiu
Els voluntaris han adoptat les mesures de prevenció necessàries | Laia Solanellas

Els canvis en les mesures de prevenció

«El 14 de març vam començar a tancar parcs i jardins en col·laboració amb la Guàrdia Urbana per evitar aglomeracions, i informàvem la població que, en aquell moment, era millor no anar en grups de més de tres o quatre persones», recorda. «Ara la cosa ha canviat, s'han incrementat les mesures; el primer dia, el dia 14, hi havia 25 voluntaris, un 50% de la plantilla», afegeix.

La seva activitat habitual sol ser de prevenció, «nosaltres principalment mirem que no hi hagi res estrany als carrers, repartim mascaretes a llocs com Renfe, l'estació d'autobusos o els Mercats». Treballen en coordinació constant amb la policia local de Reus, «quan comencem, a dos quarts de nou del matí, fem un brífing amb Guàrdia Urbana, perquè no tenim un manual com en casos d'emergències climatològiques, això que vivim és nou, n'estem aprenent tots».

Si no hi ha cap incident concret, «fem patrullatge per la ciutat, comprovem que no hi hagi aglomeracions i amb servei de megafonia recordem a la població que no pot sortir de casa si no és imprescindible, i de fet hem de destacar que la majoria de gent està fent cas del confinament».

Dos voluntaris de Protecció Civil dins d'una de les furgonetes que tenen a Reus
Els voluntaris s'apliquen i difonen mesures de seguretat i prevenció | Laia Solanellas

Repartiment de mascaretes i aigua a Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona canalitza part de la lluita contra el coronavirus a través del departament de Protecció Civil. En aquesta àrea, el consistori de la capital compta amb l'associació de voluntaris de Protecció Civil, fàcilment identificables per l'uniforme de color taronja que porten.

D'ençà que hem entrat en el confinament, mesura necessària per aturar la propagació del coronavirus, aquests agents s'han bolcat en donar suport a la Guàrdia Urbana de Tarragona en la tasca d'informar a la ciutadania sobre l'obligatorietat de quedar-se a casa. Així mateix, i com es pot veure en les seves xarxes socials, els voluntaris de Protecció Civil han centrat els seus esforços a donar suport en tasques logístiques com el repartiment de mascaretes.

  

Aquesta mateixa setmana, dimarts i dimecres, han repartit 6.000 mascaretes per diferents zones de la ciutat, com la plaça Corsini, l'estació de Renfe, la d'autobusos, o els barris de Sant Pere i Sant Pau, Torreforta i Campclar. També han repartit aigua entre aquells veïns que s'han vist afectats pel tancament de les fonts públiques. Els voluntaris han participat en els homenatges diaris que es fan, sempre a les vuit del vespre, als sanitaris.

Els voluntaris de Protecció Civil treballant.
La seva tasca està sent essencial en aquesta emergència sanitària. | Laia Solanellas
 

«No sabem quin dia de la setmana és»

Pere Joan Callau és el màxim responsable del cos de Protecció Civil al Vendrell. Explica que, des que va començar l’estat d’alarma per l’emergència sanitària, el treball és constant, sense gairebé temps per descansar. «No tenim horaris i ja no sabem en quin dia de la setmana estem, hi ha molta feina, sobretot els matins», afirma Callau a TarragonaDigital.

Recollir material, portar-lo als centres sanitaris, repartir màscares a les estacions de tren i bus, o donar suport a la policia local en els controls, són algunes de les tasques que realitzen aquests dies. També fan patrullatge amb un megàfon, per dissuadir grups de persones que no compleixen el confinament. «Primer els avisem pel megàfon i si no fan cas, avisem la policia», apunta.

En total són una dotzena de voluntaris que es reparteixen en grups de dos o de quatre. Callau afegeix que, aquestes últimes setmanes, han rebut ofertes de gent que vol ajudar, però les han hagut de rebutjar. «En les condicions actuals no els podem fer la formació necessària, i no volem exposar ningú a cap risc», conclou.