La situació immediatament posterior a la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març ha estat complicada i ha exigit adaptació i constància a la feina de les protectores d'animals tarragonines, que no han deixat de banda l'atenció als seus residents amparats. Fins ben entrat el mes de maig, moltes d'elles s'han basat estrictament en la protecció que els voluntaris han fet dels animals tot seguint les mesures sanitàries, i en molts casos, acudint de manera individual als centres.
Durant aquests primers mesos, les protectores no han permès l'adopció de gossos, amb la qual cosa, afirmen des de l'Última Llar de Reus, «s'ha tallat de soca-rel» el problema que això implica. La obligació de fer aquest procés per via telemàtica els impedia conèixer realment la persona qui apadrinava una animal i les motivacions amb què ho feia, i la por existent a l'abandonament els ha frenat. De fet, ARDA el Vendrell ha explicat que moltes persones volien adoptar un gos tan sols per sortir-hi a passejar.
A l'Última Llar s'han reduït les noves entrades d'animals
Amb la sortida de gossos tancada per les circumstàncies i la continuïtat de les entrades, algunes protectores han acumulat més animals. Tot i això, des de l'Última Llar expliquen que les entrades s'han reduït a la meitat, sumat a això el fet que moltes són de gossos recuperats que es tornen als seus amos. Amb això, reivindiquen i aclareixen que la sensació que molts tenen que el confinament ha provocat un augment sobtat dels abandonaments, és exagerada i no es correspon amb la realitat.
A Reus, Roman Casanovas explica que els primers mesos de pandèmia la mitjana mensual d'abadonaments va ser de trenta-vuit, una xifra molt distant de les setanta o vuitanta que es registraven en altres anys. El mes de juliol se'n van produir cinquanta, davant de les cinquanta-sis mensuals de l'any 2019. El director de l'Última Llar es congratula d'aquest descens, que manté la tendència a la baixa dels darrers anys, i agraeix la conscienciació de les persones, que des que es van reprendre les adopcions han respost molt positivament.
Està sent «un any perfecte» per a Casanovas a la protectora reusenca, encarregada de la recuperació d'animals a Reus, Cambrils i la comarca del Tarragonès excepte de la capital. L'adopció s'ha mantingut després del confinament mentre no es produïen tantes entrades, la qual cosa ha reduït els residents al centre dels tres-cents passats a uns dos-cents, una «reducció substancial» que de retruc ha alleugerit els problemes de convivència i ha permès als voluntaris dedicar més temps i atenció als animals.
L'ARDA del Vendrell necessita voluntaris i donacions
A l'Associació de Defensa i Rescat Animal del Vendrell, els continuen arribant alguns animals, tots vells i malalts, en què centren la seva activitat, amb què mantenen la quota de quaranta animals. Expliquen que els problemes que pateixen són la manca de voluntaris, de visites i de donacions, de les quals depenen. Comenten, a més, que la protectora de Torredembarra, amb la qual no hem pogut contactar, està saturada.
La protectora vendrellenca coincideix amb l'Última Llar en considerar que el fet que els ajuntaments posin interès i donin suport a la feina dels centres és el camí cap a l'objectiu d'aconseguir menys abandonaments. Una feina que, segons Roman Casanovas, avança de mica en mica a Reus.
La plataforma digital d'adopció d'animals de Reus ja funciona
En aquest sentit, l'Ajuntament de Reus va anunciar fa tot just quinze dies l'estrena d'una plataforma digital que servirà per a gestionar la recuperació i l'adopció d'animals abandonats. Incorporada a la web municipal, està activa des d'aquest cap de setmana, i mostrarà la informació bàsica dels animals que es poden adoptar amb l'objectiu de fomentar i sobretot incrementar el nombre d'aquestes accions a la ciutat.