Una proteïna podria tractar el càncer de mama triple negatiu

De la mateixa manera, es pot utilitzar com biomarcador per detectar la metàstasi
Recreació d'una cèl·lula cancerosa | CatalunyaDiari.cat

 

L'elaboració de fàrmacs que ajudin a combatre el càncer de mama triple negatiu —un dels més agressius—, és més a prop gràcies a la investigació que ha liderat el doctor Josep Villanueva, el Grup de Biomarcadors Tumorals del Vall d'Hebron, Institut d'Oncologia.

 

Això serà possible gràcies al descobriment que relaciona la proteïna HMGA1, la qual compta amb una funció extracel·lular alternativa, que està relacionada amb la invasió tumoral. L'informe de la troballa ha estat publicat a la revista científica 'Clinical Cancer Research'.

 

En el projecte, a banda del doctor Josep Villanueva, han col·laborat altres investigadors, científics i departaments del mateix centre sanitari català, a més d'oncòlegs especialitzats de la xarxa CIBERONC, així com de la Fundació Susan G. Komen.

 

Fàrmacs per combatre el càncer de mama

El doctor Villanueva va reconèixer que «un dels objectius de la nostra feina era buscar noves dianes terapèutiques pel càncer de mama triple negatiu, que estiguessin relacionades amb la invasió tumoral». Per això, «vam comparar el secretoma de línies invasives i no invasives i vam veure que hi havia un grup de proteïnes que no havien d'estar allí».

 

Va ser llavors quan van descobrir que la HMGA1, que no era considerada «com una secreció clàssica», estava realitzant una funció diferent de la que es podia esperar en primera instància. De fet, la proteïna ja havia estat investigada anteriorment, quan se l'havia relacionat amb els processos de metàstasis i invasió del càncer.

 

Un biomarcador de la metàstasi

Relacionada amb la HMGA1, el doctor Josep Villanueva també va parlar de la «germana» de la mencionada proteïna, la HMGB1. El descobriment obtingut també ha rellevat que aquesta última podria ser utilitzada com un biomarcador de la metàstasi, que la identificaria abans que succeís.

 

«És un marcador de necrosis que es troba a la sang», va reconèixer l'especialista. «És possible que tota la família HMG tingui predisposició a estar a diferents llocs», va afegir, reconeixent que això permet obrir «altres vies d'investigació arran d'aquest treball».

 

«Ara, la secreció de proteïnes intracel·lulars pot obrir noves vies per buscar fàrmacs antitumorals», reconeixia l'investigador, concloent que «hem demostrat una correlació entre la secreció de HMGA1 i el seu canvi a la localització subcel·lular. Hem demostrat que la localització subcel·lular de HMGA1 preveu la incidència de metàstasis en el càncer de mama triple negatiu».