La majoria de terrasses de bars i restaurants de Barcelona que han ampliat el seu espai per poder acollir més clients donades les restriccions al seu interior per la crisi del coronavirus, estan delimitades per blocs de formigó d'un groc cridaner, que solen utilitzar-se per obres i talls de carreteres.
Era la via ràpida per solucionar el problema i garantir la seguretat dels comensals i protegir-los de qualsevol possible desviació d'un vehicle a la via pública. Però el formigó rep cada vegada més crítiques, sobretot per qüestions d'estètica, tot i que també hi ha qui no troba els blocs massa funcionals.
Ara un bar del carrer València de la ciutat comtal llueix una novetat que, si més no, ha despertat la curiositat de molts veïns i sembla que triomfa entre els clients. Els propietaris també n'estan contents. Es tracta d'un prototip consistent en una tarima de fusta de pi, de quatre metres i mig de llarg i d'ample, sobre la qual tenen cabuda quatre taules de bar.
El prototip, obra de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Barcelona, és la primera prova de l'Ajuntament de Barcelona per canviar els actuals blocs de formigó, que molts veïns de Barcelona consideren «horribles» i establir una certa homogeneïtat estètica a les voreres i carrers de la ciutat.
Així seran les terrasses a Barcelona. El @bcn_ajuntament assaja amb aquest prototip de l'@iaac per substituir les terrasses amb barreres de formigó. Demanarà altres idees a empreses, i estaran canviades al març. Ho avança #PlantaBaixaTV3
— Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) December 9, 2020
https://t.co/HKA2QC8Z4ypic.twitter.com/WKGPwPCUJv
Els veïns i propietaris, satisfets amb la nova tarima de fusta
Per ara només és un prototip, resultat d'un projecte dedicat a millorar la vida de la gent durant la pandèmia, en tots els sentits, però podria implementar-se ja a tots els establiments el primer trimestre de 2021. Caldrà veure com avança la proposta que, a més, utilitza fusta i maquinària local, apostant per elements de quilòmetre 0 i volent afavorir l'àmbit humà, funcional i ecològic.
El local que ha estrenat la proposta només té bones paraules per a la seva nova tarima, que té instal·lada la tarima des del passat diumenge. Està previst que la provi fins al pròxim 10 de gener. Els propietaris estan contents amb la idea, ja que el seu local és petit i han de potenciar la terrassa, a més de fer-la segura, ja que està en una zona d'aparcament de càrrega i descàrrega.
Els veïns, per la seva banda, coincideixen a aplaudir el prototip perquè s'integra molt bé estèticament en el mobiliari urbanístic, tot i que alguns apunten que cadascú hauria de fer el que volgués dins d'uns límits i que «tot igual, no és bonic». A la majoria, però, els agrada i només els falten les estufes per poder-s'hi asseure i no passar fred, una inversió que els propietaris ja es plantegen.
El nou model s'implementaria el primer trimestre de 2021
Recordem que l'Ajuntament de Barcelona ha autoritzat un total de 3.128 bars i restaurants a crear una terrassa a l'exterior o a ampliar-ne la ja existent. Es tracta d'una mesura establerta per acompanyar el sector per l'impacte que han tingut les restriccions implementades per evitar la propagació del coronavirus.
El govern municipal ha acordat mantenir aquestes llicències al llarg del 2021, així com les bonificacions ja aprovades per reduir la despesa associada a la seva activitat. De manera paral·lela, s'està treballant amb empreses, arquitectes i dissenyadors en aquest nou model homogeni de terrassa a la calçada, que els restauradors podran començar a implementar al primer trimestre de 2021 i que serà condició per mantenir la llicència el 2022.