Aquest dissabte 29 de febrer és el darrer dia en què té lloc la prova pilot del Raval de Santa Anna de Reus. El projecte ha consistit a convertir el carrer en una zona només apta per a vianants els divendres, dissabtes, festius d’obertura comercial i vigílies de festius, entre les 11.00 hores i les 21.00 hores. La prova pilot ha tingut una durada de tres mesos i ha aixecat tota mena d’opinions i punts de vista entre els botiguers.
[predef]reus-144[/predef]
Alguns comerciants aproven la prova pilot i assenyalen que és un pas endavant per dirigir-se cap a un model de ciutat on es pugui caminar per tot el centre, de manera similar que altres ciutats europees. Malgrat això, assenyalen que l’increment de moviment de gent no s’ha traduït en un augment de les vendes. Per un altre costat, hi ha botiguers que es mostren més crítics i escèptics amb el projecte.
En tot cas, els comerciants afirmen que aquesta mateixa setmana s’han produït diverses reunions i converses entre l’Ajuntament de Reus, amb les regidories de Promoció de Ciutat i Urbanisme al capdavant, botiguers i veïns i veïnes. El responsable de +Idees Electrodomèstics assenyala que va sortir de la trobada «amb bona sintonia» i que s’ha de trobar un consens entre totes les parts per tal de fer un projecte comú. De fet, està previst que en els propers dies el consistori expliqui els propers passos a seguir i en quin punt es troben les converses amb totes les parts implicades.
«Hem de millorar totes aquelles necessitats que trobem al carrer i a partir d’aquí a veure què passa». En el seu cas, explica que no ha detectat cap canvi respecte a la facturació o el moviment de gent i únicament ha tingut problemes en l’àmbit logístic. «Hem hagut de fer més enviament dels nostres productes i això ens representa més costos», explica a TarragonaDigital.
Des de l’establiment Superfruit, amb cinc mesos de presència en aquest carrer, manifesten que «no hem trobat pràcticament canvis». Per una altra banda, afegeixen que han tingut problemes a l’hora de descarregar productes i que en aquest sentit també s’han trobat alguns clients que anaven una mica perduts.
La majoria de comerços que es mostren a favor del projecte argumenten que la ciutat ha de caminar cap a un model europeu perquè això permetria guanyar en qualitat de vida i un major comerç de qualitat. «La ciutat ha de ser per les persones. S’ha d’anar més enllà i tenir una visió àmplia i menys localista. Nosaltres fem una valoració molt positiva. S’ha vist passejar més gent», manifesten des de la botiga Santi Per.
En aquest sentit, recorden que en el seu moment ja es va preparar tota una corona d’aparcaments al voltant del centre de la ciutat per tal de poder accedir-hi caminant. Finalment, des d’Athemporal Esthetic Lab celebren el projecte i que per primera vegada el carrer hagi tingut animació al Nadal. «En dos mesos és difícil constatar si hi ha hagut un increment de vendes però el que està clar que mal no ens ha fet. Ha entrat més gent a preguntar perquè passa més gent».
La redacció del projecte d’urbanització, a licitació
Cal recordar que la redacció del projecte d’urbanització del Raval de Santa Anna es troba en període de licitació sota el contracte de ‘Serveis de redacció de projectes executius vinculats a la via pública’ on també apareixen altres projectes urbanístics de la ciutat. Aquest és un procés paral·lel del de la prova pilot en si. En el seu moment, l’Ajuntament de Reus va informar que el projecte hauria de ser versàtil perquè el carrer pugui ser d’ús compartit o apte només per a vianants.
Inicialment es pensa en un paviment a un sol nivell tant de vianants com de vehicles. L’adjudicatari també podrà plantejar un sistema d’smart city per regular el trànsit. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va indicar que aquest projecte definitiu es realitzarà sempre i que «funcioni i agradi l'experiència de la prova pilot»