YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Proven el primer fàrmac antisuïcidi del món al Parc Taulí de Sabadell

L'Esketamina s'ha creat per tractar els pacients amb depressions profundes que no responen als tractaments convencionals

Imatge de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
Imatge de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell | Cedida

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell està provant en els seus pacients amb depressió aguda un medicament que redueix les tendències suïcides. La introducció d’aquest fàrmac, anomenat Eskatemina, s’emmarca dins d’un assaig clínic a escala europea. Concretament, és un esprai nasal que segons Diego Palao, director executiu de Salut Mental del centre, actua ràpidament, ja que «en el 40% dels casos veiem que en només 24 o 48 hores ja apareixen els efectes antisuïcides». 

L’objectiu de les proves és el que el medicament estigui en el mercat en un any. Està dirigit a pacients amb una depressió profunda. El doctor explica que l’estan aplicant en «persones que pateixen l'anomenada triada depressiva». Aquestes explica que tenen «un sentiment d'inutilitat i culpa molt accentuat» i «són incapaces de percebre l’entorn de forma amigable» això fa que creguin que  la mort és l'única solució als seus problemes.   

Serà un medicament complementari dels antidepressius convencionals

Palao considera que aquest fàrmac suposa una revolució en el tractament de la depressió, que és la malaltia mental amb més pacients a escala mundial. Segons ell l’Esketamina no és una «píndola màgica» però sí que fa que la persona depressiva tingui «esperança, que és el primer pas per començar a recuperar-se». També creu que, a causa de la seva rapidesa, serà molt útil pels metges d'Urgències que atenguin pacients amb temptatives de suïcidi. 

Imatge de Diego Palao, director executiu de Salut Mental del centre
Imatge de Diego Palao, director executiu de Salut Mental del centre | Cedida

 

Tot i els bons resultats de l’assaig clínic, el doctor afirma que la teràpia continuarà sent clau perquè els malalts evolucionin favorablement. Diego Palao indica que el fàrmac «té un efecte complementari» i que els pacients hauran de continuar prenent els antidepressius convencionals.

Preveuen fer un segon assaig clínic amb menors

La primera part dels assajos, que estan en una fase molt avançada, s’estan realitzant només en adults. Com a gran innovació, algunes de les persones que hi participen han sobreviscut a un intent de suïcidi. Ara acabaven d'iniciar una segona fase on es vol comprovar quin és l'efecte del medicament en els menors d'edat. El centre hospitalari sabadellenc és el primer que ha inclòs un pacient de menys de 18 anys en els seus tests.  


Comentaris

envia el comentari