Tarragona és l'única de les quatre capitals catalanes que no compta amb unes instal·lacions on acollir els diferents jutjats que ara estan repartits arreu de la ciutat. El govern català, l'administració competent en la gestió de les infraestructures judicials, fa més de 20 anys que promet una Ciutat de la Justícia, un equipament que serveixi per centralitzar tots els serveis judicials.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Convergents, socialistes i ara el govern de coalició independentista de Junts i ERC han promès posar fil a l'agulla amb el tema. Fins i tot en l'època del president socialista català Montilla, l'any 2010, el govern va arribar a anunciar, amb les eleccions al Parlament ja convocades, que la Ciutat de la Justícia es posaria en marxa la tardor d'aquell mateix any.
Els socialistes, des d'aleshores a l'oposició, es queixen, ara, de l'actuació «dels governs independentistes de Mas, Puigdemont i Torra amb la Ciutat de Justícia de Tarragona». «És escandalós» han reblat mitjançant la seva diputada vallenca al Parlament Rosa Maria Ibarra.
«Una dècada d'inacció i promeses que acaben en res»
Ibarra ha sigut contundent: «acumulen quasi una dècada d’inacció i de promeses que després acaben en res. El que deia, un escàndol que se suma a l’abandonament sistemàtic que l’executiu de Junts per Catalunya i ERC han practicat en relació amb les comarques tarragonines».
Segons ha donat a conèixer la diputada vallenca «el Govern es gasta un milió d’euros en el pagament del lloguer de les diferents seus judicials escampades per la ciutat mentre que, al mateix temps, ha mantingut la Ciutat de la Justícia de Tarragona fora dels pressupostos de la Generalitat des de 2011 quan Artur Mas va ser investit president. De traca!»
Rosa Maria Ibarra ha afirmat que «tot plegat és una burla al territori perquè el Govern de progrés del president Montilla va deixar enllestit el projecte el 2010, tan sols pendent de contractar les obres. Doncs bé, deu anys després el projecte segueix sense ser executat, oblidat sine die en algun despatx de Barcelona».
Entre els dèficits generats per la situació actual la portaveu de Justícia del PSC ha detallat els problemes d’accessibilitat a alguns dels equipaments judicials, la situació que pateixen els advocats que han d’atendre als seus clients als passadissos o la mateixa situació que viuen les dones que coincideixen al passadís dels jutjats de violència de gènere amb els seus presumptes agressors, per posar només alguns exemples punyents.