Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Illa fa el primer pas: La diputada que acaba de proposar com a presidenta del Parlament

Illa diu que els socialistes volen garantir que la cambra és «de diàleg» i no «per jugar a trencar l'estat de dret»

El PSC proposa que la viceprimera secretària del partit i número 2 de la candidatura per Barcelona, Eva Granados, presideixi el Parlament. Ho ha anunciat el candidat, Salvador Illa, en la primera reunió presencial amb els 33 diputats, a la seu del partit. Illa ha dit que a la cambra hi ha una majoria d'esquerres i que el PSC, com a guanyador del 14-F, vol un Parlament presidit «per una persona d'esquerres» i que garanteixi que és «una cambra de diàleg i debat, i no per jugar a trencar l'estat de dret».

Rosa Maria Ibarra, a l'esquerra de la imatge, i la portaveu dels socialistes al parc de la Ciutadella, Eva Granados
Eva Granados, en una roda de premsa al Parlament de Catalunya. | CatalunyaDiari

Els socialistes, que segueixen negociant per a una eventual investidura d'Illa per fer «un govern d'esquerres i de canvi», apunten que treballaran per trobar els suports i fer que Granados sigui la pròxima presidenta del Parlament.

Eva Granados, la número 2 del PSC d'Iceta i d'Illa

Eva Granados ha estat l’ombra de Miquel Iceta en els darrers anys al Parlament de Catalunya. La número 2 dels socialistes catalans és llicenciada en Ciències Polítiques i Administració Pública per la Universitat de Barcelona i milita al PSC des de 1999, quan es va afiliar a l’agrupació municipal de Pallejà, al Baix Llobregat. Granados és afiliada a la UGT i va accedir al Parlament de Catalunya com a diputada socialista l’any 2010, on es va especialitzar en matèries de benestar social, família i immigració.

El 2011 va entrar a l’executiva del PSC amb Pere Navarro com a líder, i s’hi va mantenir amb l’entrada de Miquel Iceta al lideratge, quan va assumir responsabilitats en matèria de Cohesió Social. El 2013 va accedir al càrrec de portaveu adjunta del PSC al Parlament de Catalunya. Granados es va convertir en la persona de confiança de Miquel Iceta i va ser la seva número 2 a les eleccions de 2015 i 2017.

Ara, amb Salvador Illa —també en va ser la número 2 als comicis del 14 de febrer— com a cap visible del PSC al Parlament de Catalunya, Granados és projectada com a candidata a la presidència del Parlament. Tot i que la seva elecció es preveu improbable —sembla que l’acord de la majoria independentista donarà el càrrec a Junts per Catalunya o a la CUP—, els socialistes situen ja el seu nom sobre la taula i, amb tot obert, cal no descartar cap opció.