Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Part del grup municipal del PSC de Reus a la sala de premsa de l'Ajuntament

El PSC de Reus considera «essencial» l'escola presencial i critica la manca de planificació i mesures

Els socialistes consideren imprescindible que el curs sigui presencial | Creuen que Generalitat i Ajuntament haurien pogut fer més i amb més temps

Part del grup municipal del PSC de Reus a la sala de premsa de l'Ajuntament
El PSC de Reus creu imprescindible que el curs escolar sigui presencial, però considera que no les mesures anunciades són insuficients | TarragonaDigital

«L'obertura dels centres educatius a Reus és essencial, és arriscada i en algun sentit és una vergonya»; així de taxatiu es mostra el PSC en relació amb l'inici de curs de dilluns vinent. L'endemà que el govern local, per boca del regidor d'Educació, Daniel Recasens, expliqués quines mesures s'han adoptat, el seu portaveu socialista, Andreu Martín, ha exposat la situació en la qual consideren que es troba l'àmbit educatiu i quines mesures s'haurien d'haver pres abans que arribés la tornada a les aules.

Es mostra convençut que cal garantir la tornada a l'educació presencial, però que encara que el risc zero no existeixi, s'hauria pogut treballar en línies i mesures que no s'han aplicat. «El que és fonamental és garantir la seguretat dels alumnes i dels docents, i el bon funcionament del curs», reclama Martín.

Ha assumit, això sí, que precisament perquè sempre hi ha cert risc, «tothom té clar que hi haurà positius a les escoles; el que volem és que les escoles tinguin els mitjans suficients perquè no hi hagi contagis dins dels grups». Aquests mitjans, apunta, poden ser mascaretes per als alumnes.

La proposta socialista és que es garanteixi que n'hi haurà d'homologades per als professionals i els alumnes als centres educatius. Assumeix que no és una competència de la regidoria local, «però sí que competeix al regidor defensar, davant de la delegació dels Serveis Territorials o davant d'on sigui, que això es faci d'aquesta manera».

«L'educació presencial garanteix l'equitat»

Recorda que el curs no va acabar presencialment, i que hi va haver múltiples incidències en relació amb la bretxa digital. Unes incidències que considera que hi ha hagut temps per arreglar però que no s'han solucionat. «La presencialitat és molt important per l'alumnat, especialment pel que té unes necessitats educatives específiques i pel que té una bretxa digital insalvable», remarca el portaveu.

En aquest sentit critica tant a l'Ajuntament de Reus com al departament d'Educació, de qui assegura que no tenen notícies que s'hagi treballat en aquest sentit. «És una de les coses que es va veure al final de curs i que s'hauria d'haver endreçat a principi d'aquest curs, i per això diem que és una vergonya que el primer dia d'escola, tots els alumnes que ho necessiten no tinguin equipament informàtic i connectivitat».

«L'educació presencial garanteix com cap altra cosa l'equitat; escoles tancades, parcialment o totalment, significa desigualtat», resumeix. Martín posa l'accent en la taxa de casos positius de Covid a la ciutat. «La taxa de PCR positiu per 100.000 habitants a la ciutat pràcticament triplica la recomanació de l'OMS pel que fa a l'obertura dels centres», critica.

Apunta, de fet, que no s'ha de centrar l'atenció només en l'inici de curs, sinó en garantir que les escoles es puguin mantenir obertes. La situació actual, assegura, ha mostrat que «el model d'escola de la nostra ciutat, que és el mateix que el català, pel que fa a l'edificació, la mida de les aules i la ràtio d'alumnes, és obsolet».

Ha fet referència a les declaracions que va fer el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, admetent que el 30% dels grups de primària superen la ràtio estipulada. «És inexplicable, inadmissible i una vergonya que cap grup a la ciutat i a Catalunya comenci per sobre de la ràtio».

Façana exterior del Giny de Reus
L'edifici del Giny podria acollir activitat docent de l'institut Tapiró | Jordi Olària Gras

L'ampliació d'espais, sense la planificació necessària

Una de les mesures que s'han anunciat, no només a Reus, per facilitar a les escoles que ampliïn els espais docents, és l'adequació d'equipaments públics perquè s'hi puguin fer activitat lectiva. Martín considera que és una línia d'actuació que s'hauria d'haver treballat millor i amb més antelació.

«No em serveix que diguin que facin servir espais comunitaris, passadissos, menjadors, biblioteques i gimnasos per convertir-ho en l'espai ordinari de classe, no quan han passat els mesos que han passat», ha etzibat. «No es pot crear un espai docent, educatiu, tan fàcilment», reafirma.

Es tracta d'un canvi d'ús que requereix una feina de planificació, organització i logística que no s'ha dut a terme. Reclama, de fet, que «aquests espais han de tenir elements que facilitin que aquest espai sigui educatiu». De la mateixa manera, l'anunci de professorat addicional per als grups que comencin el curs per sobre de la ràtio tampoc considera que sigui suficient.

El PSC proposa crear una 'zona de seguretat' al voltant de les escoles

Es tracta de les classes anomenades 'grup Covid'. «L'aportació de docents per als anomenats grups Covid, que ja superaven la ràtio d'entrada és d'un docent per grup; amb un docent per grup no desdobles el grup, no tens hores suficients per fer-ho». El que sí que ha valorat positivament és el dispositiu de mobilitat previst, tot i que demana que es vagi un pas més enllà.

Tal com es va anunciar ahir, la Guàrdia Urbana de Reus i els voluntaris de Protecció Civil actuaran a les entrades i sortides de les escoles per minimitzar les aglomeracions. Per una banda s'incrementaran els espais reservats per deixar la canalla en cotxe, i per l'altra s'assegurarà que la circulació no impedeix conservar la distància de seguretat als pares i mares.

El PSC, però, creu que caldria fer un pas més. «Proposem que hi hagi una distància de seguretat al voltant de les escoles en la qual es minimitzi el trànsit i la mobilitat de persones, com a mínim, a les entrades i sortides», ha detallat Martín.

Martín reclama que es pensi en l'educació més enllà de les classes

En cas que l'escola no es pugui fer de manera presencial durant tota la jornada, el portaveu reusenc del PSC reclama que es plantegin opcions com la compactació o la reducció d'horaris. En la mateixa línia hi situa la semipresencialitat, és a dir, poder dividir una mateixa classe en dos grups que alternin els dies que van a classe i els que no per evitar que coincideixin.

A més, creu que caldria tenir en compte tota l'activitat extraescolar. «L'educació és molt més que el que passa a les escoles, els instituts i les universitats», defensa. Classes de llengua, dansa o música o activitats esportives es duen a terme, sovint en entitats privades o, almenys, fora de les escoles.

«Tot això també és educació i ha de començar a funcionar juntament amb el curs; entenem quines són les competències de la regidoria, però amb la visió de l'educació 360 hem d'aconseguir que tothom inici la seva activitat i que les famílies i l'alumnat hi tinguin confiança», reclama Andreu Martín.