Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Lourdes Juliá, treballadora de la residència de la Mercè de Tarragona, rebent la vacuna contra la Covid-19

Els psicòlegs de TGN projecten el 2021 com l'any «del final del túnel» i aparquen el tòpic dels propòsits

Eva Llàtser, presidenta del Col·legi de Psicologia a Tarragona, reivindica la cura de la salut mental i l'emocional | Reivindica «acostar els desitjos al present» i no situar-los en el futur

«Això dels propòsits  del nou any ha quedat ara desfasat, molt desfasat», confessa, distesa com de costum, l'Eva Llàtser. La presidenta del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) a la demarcació de Tarragona té clar que «la situació actual realment no acompanya» a insistir en aquells tòpics de tornar al gimnàs, deixar de fumar, millorar la dieta o canviar voluntàriament de feina per canviar d'aires. A través del telèfon, l'Eva sembla animada. «No trobarem un propòsit  millor per al 2021 que cuidar la nostra salut mental i emocional», exposa.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'Eva no té una bola de vidre ni una vareta màgica, però està convençuda que les claus per entrar al 2021 amb el peu dret passen per «viure molt el present  i acostar els nostres desitjos a les nostres possibilitats d'avui». «Sempre ens és més còmode mirar al futur, projectar-lo, imaginar-lo... però enguany això és perillós perquè ens pot conduir a frustracions  i a angoixa», opina. Recomana acceptar el moment excepcional que vivim i preguntar-nos «què puc fer per a què el meu present immediat  sigui una mica millor?». Aquest seria el guió dels propòsits d'entrada al 2021.

L'Eva Llàtser recomana encaminar les pors «cap a la prudència, i no cap al bloqueig»

«Tot inici d'any, tot propòsit que ens vulguem plantejar, és una porta oberta a la il·lusió», opina. «I els necessitem, perquè sense il·lusions no anem enlloc!», insisteix. Però proposa repensar l'òptica. «Què depèn de mi? Què està dins les meves possibilitats?», es pregunta. «Arriba un any diferent, l'any del final del túnel, i no hem de deixar passar cap oportunitat de sentir-nos millors, de sentir-nos útils i de crear llum», opina.

Noia mirant la muntanya.
L'equilibri entre la salut corporal i la salut mental és bàsic per una vida saludable | Laia Solanellas

A la seva consulta professional, Llàtser ha detectat en els últims mesos «molta ansietat», relacionada sobretot «amb la incertesa constant» que ha marcat el ritme del 2020. Ara, però, creu que «la incertesa  que marcarà el 2021 és més positiva que autodestructiva» gràcies a l'efecte emocional que pot tenir l'arribada de la vacuna. «Tenim una esperança a la vista i sembla que, ara, el rellotge comenci a moure's a favor», creu. Sense eufòries, però deixant enrere la motxilla de frustracions i expectatives fallides en què per a molts es va convertir, de cop i volta, l'any 2020.

«Encara som a temps de ser millors»

L'arribada d'una vacuna inèdita, creu l'Eva, no només repercutirà en una millora de la resposta immunitària sinó també emocional. «Al final, veiem que l'únic que es podia fer amb el caos era ordenar-lo, i en aquest punt hem de fer servir les pors  que ens quedin cap a la prudència i no cap a bloquejar-nos», raona. La presidenta del COPC a Tarragona  considera trencades les zones de confort i està convençuda que «avui som una societat  que ja sí sap valorar el que és de veritat important».

Teresa Soria, de 74 anys, rebent la vacuna contra Covid-19
L'inici de la vacunació pot generar un canvi de tendència en la salut emocional de la ciutadania, opina l'Eva Llàtser | Laia Solanellas

La psicòloga opina que «l'any 2020 ens ha demostrat, malgrat tot, que érem persones resilients, amb una capacitat impressionant per adaptar-nos a qualsevol canvi i que, amb totes les dificultats, també ens en sortim». Demana passar pàgina aprofitant la del calendari, «repensar les nostres vides en funció al que exclusivament depengui de nosaltres» i quedar-nos amb el que cadascú hagi après. «Hem descobert que, fins i tot sota el model social més individualista imaginable, s'amagava un sentit de comunitat  realment valuós», opina.

L'Eva insisteix que «els propòsits  hauran quedat desfasats, però trobarem la manera de tornar-nos a il·lusionar» amb l'entrada del nou any. Aparcar els grans futurs hipotètics no té per què ser una mancança si el buit el cobreix un present factible, segur, útil. «Un consell per començar el 2021? Que encara podem cuidar-nos més, i podem cuidar-nos millor», respon. Salut mental, benestar emocional. «I que no se'ns oblidi que encara som a temps de ser millors».