Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ERCSOE

Comença ara mateix la reunió entre ERC i el PSOE per desencallar la investidura

La cita té lloc al Congrés dels Diputats, i s'engloba en la primera fase de condicions que exigia ERC per donar el 'sí' a Pedro Sánchez

ERCSOE
PSOE i ERC es reuneixen amb l'objectiu de desencallar la investidura | Catalunya Diari

Els equips negociadors d'ERC i PSOE encapçalats per Gabriel Rufián i Adriana Lastra respectivament es troben reunits al Congrés dels Diputats,  a punt d'iniciar unes negociacions crucials per a la investidura de Pedro Sánchez. La reunió —a la primera planta de l'ampliació del Congrés— ha començat a les cinc de la tarda amb les dues delegacions posant i amb Rufián i Lastra encaixant mans a petició dels periodistes.

Drets davant les càmeres, i en algun moment amb gest seriós, els sis assistents a aquesta primera trobada de la negociació han mantingut posicions abans d'abordar les possibilitats per a una abstenció dels republicans que ha de donar via lliure a la legislatura.

A l'esquerra de l'escena la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, al costat del secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa. A la dreta el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, la portaveu nacional i vicesecretària general d'ERC, Marta Vilalta, i el president del Consell Nacional d'ERC, Josep Maria Jové.

Primera trobada formal

És la primera trobada formal entre els dos partits i ha anat precedida per unes declaracions d'Ábalos aquest mateix dijous a Madrid ha defensat que «hi ha un conflicte polític evidentment a Catalunya».  «Algú pensa que no?», ha preguntat  en declaracions als mitjans de comunicació. Una qualificació que lliga amb les manifestacions del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que després d'haver mantingut durant la campanya electoral que a Catalunya hi ha un «conflicte de convivència» va assegurar el passat 15 de novembre que a Catalunya hi ha una «crisi política».

La reunió, però, també ve precedida per les manifestacions de la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, que va emmarcar les negociacions entre governs que ERC situa com a condició per a aquesta abstenció a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, un instrument que ERC i JxCAT veuen «obsolet». Calvo també va tancar la porta a la possibilitat que el PSOE parli en aquestes negociacions del dret a decidir. L'autodeterminació, segons la vicepresidenta del govern espanyol, «no existeix».

Els socialistes espanyols aspiren a un acord ràpid que permeti fer la investidura i constituir el govern abans de cap d'any. L'objectiu és aconseguir-ho a la segona setmana de desembre, tot i que no es descarta tampoc la tercera. En tot cas, segons han afirmat aquesta setmana diversos dirigents del PSOE i del govern espanyol, l'objectiu és haver constituït el nou executiu de coalició amb Podem al Nadal.

Un criteri compartit pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquest dijous s'ha mostrat «optimista» en declaracions al Congrés dels Diputats. En tot cas Iglesias ha volgut recordar a totes les parts que la investidura «no està resolta» i que tan el PSOE –«que és qui té el lideratge» de les negociacions- com Podem hauran de «treballar» des de «l'empatia i la capacitat de diàleg» per aconseguir els suports per la via dels vots i les abstencions necessàries. «No serà fàcil», ha dit, i «caldrà treballar, esforçar-se i mantenir converses amb discreció», ha dit.

Les quatre condicions d'ERC

ERC posa quatre condicions perquè els seus 13 diputats facilitin la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Els republicans reclamen que s'ha d'obrir un  diàleg entre governs  per resoldre políticament el conflicte.

Un diàleg que s'ha de fer sense condicions, és a dir, sense vetar que es pugui parlar d'autodeterminació i amnistia; amb un calendari clar per evitar que s'eternitzi o que la taula de diàleg no acabi arrencant i, finalment, posen sobre la taula que hi ha d'haver garanties de compliment  dels acords. I és que els republicans asseguren que han perdut la confiança amb Sánchez després de la campanya del 10-N i que el líder del PSOE se l'ha de guanyar.

  

  

  

JxCat coincideix amb ERC que el diàleg per resoldre el conflicte polític ha de ser entre governs  però amb alguns matisos. Per a l'espai postconvergent, una de les condicions és la figura d'un  relator internacional i veuen imprescindible que el president de la Generalitat, Quim Torra, lideri les negociacions per la part catalana.

Ja que, segons defensen,  el diàleg ha de ser entre presidents. Precisament, sobre aquesta qüestió, en el marc de la sessió de control al Parlament, Torra va reivindicar que ell ha d'encapçalar el diàleg entre institucions després que el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonés, digués a Ràdio 4 que  la presència de Torra a la taula de negociació «no és descartable però tampoc necessària». En aquest sentit, Aragonès ho va condicionar al rang dels representants de la part del govern espanyol.

També et pot interessar...