El periodista i músic Marc Guitart (el Vendrell, 1979) ha publicat aquest mes d’abril el llibre ‘Tothom odia el nostre poble. Història de la música pop-rock al Vendrell i el Baix Penedès (1962-2000)’ (Publicacions URV). Es tracta d’un recorregut pels primers 40 anys d’història de la música rock a la comarca, començant per les formacions pioneres de principis dels anys 60 i arribant fins a l’explosió de grups de la dècada dels 90.
Per elaborar el llibre, Guitart —periodista de TarragonaDigital— ha fet una quarantena d’entrevistes a músics, propietaris de locals, promotors de concerts i altres personatges relacionats amb aquesta escena. El relat s’inicia amb l’obertura del Cau de l’Arc del Vendrell, el primer local en el qual es van programar actuacions de grups de rock de forma regular, i on hi van tocar algunes de les bandes pioneres del gènere, com Jerry Grup, Pokers, Shock o Els Trempats.
Grups, locals, concerts i fanzins
A partir d’aquí, la història avança cronològicament a través de les vivències i les anècdotes de grups com Primer Asalto, Ruido, Skull Boys, Masaje de $, Floretes Marejades, Els Peluts, Blue Blau Band, Els Pantis de la Iaia, Malgrat Tot, Boxo, Grito de Odio, The Rippers, Sub-Judice, The Porland’s, Capitán Amor, Noise Doctors o James Band, sense oblidar l’ascens de Lax’n’Busto i l’impacte que això va tenir entre els joves de la comarca.
El llibre recorda la importància de locals com L’Arbosense, el Caligrama, la Embajada, L’Agrícol, L’Embús o la Fàbrica de Bonaterra, i d’iniciatives com la Setmana de la Joventut, el Lira Rock, els concerts de Ca La Padrina i la Grind Zone. La tasca incansable de col·lectius com els WC Llops o els Feixucs, l’impuls de fanzins i segells alternatius sorgits a l’entorn del punk, o el record inesborrable del concert de La Polla Records a la zona de Ca l’Escori són altres dels moments que es recuperen. El llibre es pot comprar al mail guitart.marc@gmail.com o a la Llibreria Mitjans del Vendrell.