Puigdemont continua a l’ull de l’huracà. Ja sigui per l’últim revés de la justícia europea —que li nega provisionalment l’escó a Estrasburg— o per la pugna interna dins del PDeCAT, l’expresident de la Generalitat conviu des de fa molt temps al centre de la diana. Per més inri, amb l’independentisme centrat a hores d’ara en intentar eixamplar la base, Puigdemont ha estat acusat aquest dilluns d’haver donat un impuls econòmic al procés amb fons reservats al desenvolupament de països amb necessitats.
Segons ‘El Confidencial’, durant el mandat de Carles Puigdemont la Generalitat hauria estat utilitzant les ajudes de cooperació al desenvolupament per donar encara més força al sobiranisme. En aquesta línia, el mateix mitjà apunta que el Tribunal de Comptes hauria trobat diverses irregularitats vinculades a l’Agència Catalana de Cooperació del Desenvolupament (ACCD), l’organisme públic que es dedica a repartir les subvencions destinades al desenvolupament d’eixos necessitats (AOD).
Una excepció que dona pas al ‘buit legal’
I és aquí, tal com esmenta l’informe, on rau el quid de la qüestió. Perquè si bé és cert que l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) considera que aquestes partides han d’anar destinades a països en vies de desenvolupament, també ho és que la llei autonòmica especifica que les ajudes es poden proporcionar a programes destinats a augmentar la «sensibilització, educació, formació i valors» dels catalans envers a la cooperació amb els més necessitats.
Extret, doncs, que hauria aprofitat la Generalitat per proporcionar subvencions a programes que disten de l’idea original com ‘Eines d’enfortiment del teixit associatiu català per la sobirania econòmica i energètica’, ‘Catalunya per l’abolició de les armes nuclears’, 'Promoció del turisme rural comunitari entre els actors del sistema turístic català’ (...), entre moltes altres. La gran majoria d’aquestes organitzacions, però, tenien segons ‘El Confidencial’ un denominador comú: fundacions com Fundipau, Observatori DESC i Novact. Organitzacions de l’òrbita sobiranista i que, en el cas de la primera, per campanyes com ‘Catalunya per l’abolició de les armes nuclears’ van rebre una injecció de 12.000 euros.
El mateix informe també fa referència Novact —entitat que lluita per la defensa dels drets dels votants de l’1-O— quan explica que el 2017 va sumar uns 300.000 euros en diverses subvencions que formen part de la partida esmentada.
Una causa oberta
Finalment, el que sí que no dona pas a l’especulació és el fet que el Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona manté oberta una investigació per una presumpta trama de malversació amb partides destinades a l’ajut del tercer món. Quelcom que, tal com esmenta el diari esmentat, manté una relació molt estreta amb alta càrrecs de CDC, que se les haurien empescat per desviar fons al procés.